Tarım arazilerinde hava araçlarının kullanılması yeni bir teknoloji olarak gözükmüyor. Fakat doğrudan insan müdahalesi olmadan bu işlevi yerine getirmek noktasında bir ilk yaşanıyor.
Japonya, tarım arazilerindeki zararlı haşereleri ilaçlamak amacıyla insansız hava araçları dronelardan yararlanacak.
Dronelar böcek ilaçlayacak
Japonya sanayisinde tarım, iş kollarının dağılımı açısından büyük bir önem taşıyor.
Her ne kadar ülke genelinde tarım arazileri çok dar bir yer kaplasa da, ülke birim alandan en çok verimi elde etmek için yoğun çaba sarf ediyor.
Ülke içerisinde ürettiği ürünlerde topraksız üretim (hidrofonik yöntem) kullanan Japonya’da pirinç, buğday, şeker pancarı, çay gibi besinler üretilmeye çalışılıyor.
Japonya’da bu bağlamda birim alandan elde edeceği verimi arttırmak adına insansız hava araçları drone teknolojisini tarım alanında kullanmak istiyor.
Saga Üniversitesi ile BT şirketi Optim’in ortak projesi kapsamında tarım alanlarındaki zararlı haşerelerle mücadelede dronelar kullanılacak.
Topraktaki pestisit oranını azaltmak amacıyla kullanılacak yöntem, terminal kameralar ve kızıl ötesi ışınlarla desteklenecek.
“Agri Drone” adındaki insansız hava aracı, öncelikli olarak Saga şehrindeki soya ve patates bitkilerinin korunmasında görev alacak.
Yetkililer henüz test aşamasında olan çalışmanın, halihazırda 50 farklı türde haşerenin ölümüne sebebiyet verdiğini ifade ediyorlar.
Kimyasal ilaçların bölge çiftçisi tarafından reddedilmesi halinde ise Agri Drone farklı bir çözümü daha bünyesinde barındırıyor.
Drone, tercih dahilinde zararlı haşereleri elektrik enerjisi ile de öldürebilecek.
Mevcut tarımla mücadele uçaklarından farklı olarak Agri Drone tamamen bağımsız bir şekilde hareket ederken, özerk bir devriye ve hedefleme sistemine sahip olacak.
#video_12324#
Japonya merkezli çiftçilerin Agri Drone kullanımına sıcak baktıkları Cnet‘teki haberde yer aldı.
Türkiyede uçakla ilaçlama yapmak yasak. Bu da yasak olur muhtemelen. Rüzgar nedeniyle farkli yerlere giden ilaç doğal dengeyi bzuyor. Not: Ziraat Mühendisiyim
Çok iyi düşünülmüş bir proje
Bence ilaçlamaya gerek yok. Hassas robotlar yapsınlar, böcekleri elle toplasın.
kamil kaç mt uçak kaç mt drone
İlaçlama için iyi bir proje