ABD merkezli olarak oluşturulan “Super Computers TOP 500” sıralamasına giren cihaz, dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanına layık görülmüştü.
Oluşturulan liste sonrasında yayınlanan bir rapor ise söz konusu bilgisayarın Çin merkezli olarak tasarlanan yarı iletken çip teknolojisi ile oluşturulduğunu ortaya koydu.
Chinese Supercomputing Center Wuxi, Jiangsu’da bulunan The Sunway TaihuLight supercomputer adlı bilgisayar, ABD merkezli bir araştırma kuruluşunun yayınladığı listede “Super Computers TOP 500” listesinde kendisine yer bulmuştu.
Bir önceki yılda, dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanına sahip olan bilgisayara oranla 2 kat daha hızlı bir performans sunan cihaz ile ilgili ayrıntılar yayınlandı.
Bilgisayar Shanghai High Performance IC Design Center tarafından tasarlanmış olup, SW26010 işlemciye sahip durumda.
TOP 500 listesinin yaratıcılarından University Of Tennesse Profesörü Jack Dongarra, cihazın ekleme bir çözüm olmadığını, tamamen Çin yapımı işlemciye sahip bilgisayarın, Çinlilerin kendileri tarafından üretildiğini dile getirdi.
Petrol ithalatına dayalı sistemi değiştirerek, iç çip endüstrisine dayalı sistem, böylece petrole duyulan bağımlılığı değiştiriyor.
Uzmanlar Çin’in bu tavrını, halihazırda savunma, güvenlik mekanizmaları ile rekabet içerisinde olduğu ABD’nin petrolüne bağımlı olmamak adına sergilediğini belirtiyorlar.
Uzmanlar ayrıca, süper bir şirket tarafından inşa edilmeyen bilgisayarın, küçük işletmelerin büyük işler başarabilme noktasında çok önemli bir örnek teşkil ettiğini dile getiriyorlar.
Dongarra, bilgisayarın Çin adına büyük bir başarı olduğunu söyleyerek, ülkenin bu alanda ilk defa ABD elindeki sistemleri geçtiğini dile getirdi.
Dongarra, 2001 yılında TOP 500 listesinde hiçbir cihazı olmayan Çin’in, bu yıl ki listede ABD’ye 165’e karşılık 167 bilgisayarla yer aldığını sözlerine ekledi.
Daha önceki süreçte Intel işlemci kullanılarak Guangzhou Çin Ulusal Süper Merkezi tarafından inşa edilen Tianhe-2 benzer bir başarı elde etmişti.
The Sunway TaihuLight’nin elde ettiği başarının, günümüz itibariyle pazarın yüzde 96’sını kontrol eden Intel’e hakimiyeti için büyük sorun teşkil edeceği ifade ediliyor.
Bloomberg‘de yer alan habere göre Intel yetkilileri, yeni listedeki durum karşısında yorum yapmaktan kaçındılar.
akıllı çin halkı, yerli firmalara sahip çıkarak kısa sürede zengin olacak
GTA 5 kaldırır mı
Bu kadar hızlı bilgisayarlarda neler yapyorlar. Yani işlevi nedir. Sadece hızlı yapmak mı olay bumu yoksa belli bir kullanım alanı mı vra. Eğer bilimsel veriler falan hesaplanıyorsa ve ya insanlığa yarıyorsa ne ala, yok sadece amaç hızlısını yapmaksa gereksiz.
Bu tür bilgisayarlar savunma sanayi, silah sanayi, bilimsel araştırma ve diğer işler için, banka sektöründe felan kullanılabilir
yapay zeka otomasyon yuksek kapasite ve hizlilik ile bilim teknoloji bilgi kapasitesi cok artacak
O kadar hızlı büyüdüler ki en hızlı bilgisayarı yapmaları şaşırtıcı değil.