Beth İsrail Kadın Papaz Tıp Merkezi(BIDMC) ve Harvard Medikal Okulu(HMS) araştırmacıları, patoloji görüntülerini okumak ve yorumlamak noktasında yapay zeka eğitimini içeren bir yol geliştirdi.
Lenf düğümlerindeki görüntüleri meme kanseri teşhisinde kullanılmak üzere okuyarak yorumlayan yapay zeka, meme kanserini önleme noktasında önemli bir rol üstlenecek.
Yapay zeka meme kanserini önleyebilecek mi?
BIDMC’den Andrew Beck; yapay zekaların “derin öğrenme” yeteneği beraberinde meme kanserinin teşhisi kapsamında konuşma, görüntüleri okuma-yorumlama gibi özellikleri yerine getirebileceğini ifade etti.
Programın dünya kamouyuna duyurulmasının her yıl düzenlenen Uluslararası Biyomedikal Görüntüleme Sempozyumu’nda gerçekleşmesi bekleniyor.
Var olan slaytlarda kanserli hücre ile sağlıklı hücre arasındaki farkı belirlemeye yönelik eğitimden geçecek yapay zekanın “derin öğrenme” yeteneğine bu sayede kavuşması bekleniyor.
Henüz deney aşamasında olan programın, testlerde kanserli hücre teşhisi konusunda yüzde 92’lik bir oran yakaladığı dile getiriliyor.
Patologların ise bu oranın yüzde 96’ya çıkmasının, hata payını en aza indirme noktasında kritik öneme sahip olduğunu ifade ediyorlar.
Andrew Beck, meydana getirilen program ile patologların yorumları birleştiği takdirde, gelecek süreçteki tedavilerde yüzde 99.5’e varan doğruluk oranlarına ulaşılabileceğini sözlerine ekliyor.
BIDMC ve HMS’nin meme kanseri teşhis programı ile ilgili ayrıntılı rapora buradan ulaşabilirsiniz.
:: Yeni tedavi yönteminin meme kanserinin teşhisi noktasında yararlı olacağını düşünüyor musunuz?
israillilerde iyiki var saglik alaninda basarililar cok
böyle haberleri daha çok istiyoruz