İnternet altyapı devi Cloudflare ile İtalya arasındaki kriz, ülkenin iletişim düzenleme kurumu AGCOM’un şirkete 14.2 milyon euro para cezası kesmesiyle yeni bir boyuta ulaştı. Bu cezanın temel nedeni, Cloudflare’in tartışmalı “Korsan Kalkanı” yasası kapsamında, popüler 1.1.1.1 DNS hizmeti üzerinden korsan sitelere erişimi engellemeyi reddetmesidir. Şirket, karara sert tepki göstererek ülkedeki tüm operasyonlarını durdurma tehdidinde bulundu.
Cloudflare İtalya Krizi Nasıl Başladı?
İtalya hükümetinin 2024’te yürürlüğe koyduğu “Piracy Shield” (Korsan Kalkanı) yasası, telif hakkı sahiplerinin bildirdiği korsan içerikli sitelere erişimin 30 dakika gibi kısa bir sürede engellenmesini zorunlu kılıyor. İtalyan düzenleyici kurum AGCOM, bu yasa uyarınca Cloudflare’e DNS seviyesinde engelleme yapması talimatını verdi. Ancak Cloudflare, bu talebin teknik olarak uygulanmasının getireceği zorluklara dikkat çekti. Şirket, günde yaklaşık 200 milyar isteği işleyen bir sisteme filtre eklemenin, internet hızını ciddi şekilde yavaşlatacağını ve korsanlıkla ilgisi olmayan meşru web sitelerinin de bu durumdan olumsuz etkileneceğini savundu.
AGCOM ise Cloudflare’in bu argümanlarını reddederek, engellenmesi istenen IP adreslerinin yalnızca telif hakkı ihlali için kullanıldığını ve meşru siteler için bir risk oluşturmadığını belirtti. Bu anlaşmazlık sonucunda kurum, şirketin yıllık cirosunun yüzde birine denk gelen 14.2 milyon euroluk rekor bir ceza kesti.

CEO’dan Sert Yanıt: “Aptalca Oyunlar Oynarsanız…”
Cloudflare’in kurucu ortağı ve CEO’su Matthew Prince, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada cezayı “adaletsiz” olarak nitelendirdi ve yasal olarak sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti. Prince, İtalyan hükümetinin uyguladığı sistemi “gölge bir medya elitleri kabinesinin çıkarlarına hizmet eden, yargı denetiminden ve şeffaflıktan uzak bir sansür mekanizması” olarak tanımladı. Ayrıca, bu karara karşılık olarak şu adımları atmayı düşündüklerini açıkladı:
- Yaklaşan Milano-Cortina Olimpiyatları’na sağlanan milyonlarca dolarlık ücretsiz siber güvenlik hizmetlerini durdurmak.
- İtalya merkezli kullanıcılara sunulan ücretsiz siber güvenlik hizmetlerini sonlandırmak.
- Tüm sunucuları İtalyan şehirlerinden kaldırmak.
- İtalya’da ofis açma veya yatırım yapma planlarını iptal etmek.
Prince, açıklamasını “Aptalca oyunlar oynarsanız, aptalca ödüller kazanırsınız” diyerek sonlandırdı.
Bu kriz, sadece Cloudflare’i değil, teknoloji dünyasındaki diğer büyük oyuncuları da etkiliyor. Google ve Cloudflare gibi şirketleri temsil eden Bilgisayar ve İletişim Endüstrisi Birliği (CCIA), yasanın aşırı engelleme potansiyeli taşıdığını ve meşru hizmetleri tehlikeye attığını belirtiyor. Geçmişte Google Drive’ın yanlışlıkla bu sistem tarafından engellenmesi, eleştirilerin haklılığını gözler önüne seriyor. Peki, bu Cloudflare İtalya krizi hakkındaki sizin görüşleriniz neler? Düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşın!
