İnternet sitelerine özgü içeriklerin ve bağlantıların farklı ortamlarda paylaşılmasından doğan telif hakkı tartışmaları, gündemi uzun süredir meşgul eden konuların başında yer alıyor.
Bu makalemizde; Editörler, kullanıcılar, internet siteleri arasındaki belge dağıtımı konusunda söz konusu olan bilgi telifinin hukuki boyutuna değinmek istedik.
Bağlantı Paylaşmak Yasak Mı?
Öncelikle belirtmek gerekiyor ki, piyasada var olan sitelerin yegane amacı, kullanıcılara, okurlara, izleyicilere bilgi aktarımı yapmaktır.
Farklı kaynaklardan ya da kendi çabaları doğrultusunda elde edilen bilgilerin kullanıcılarla paylaşılması, onlar tarafından okunur hale getirilmesi, temel yayın ve yayım politikalarının başında gelir.
Fakat, herhangi bir sitede yer alan içeriğin paylaşımı konusunda belirli bazı hukuki dayanaklara uyulması gerektiği de bir gerçektir.
Siteden siteye, kullanıcıdan siteye, siteden kullanıcıya yönelik olarak paylaşılan içeriklerin boyutlarına değinmek gerekir.
Siteden-siteye şeklinde gerçekleşen haber, bilgi paylaşımlarında bilginin aslı ya da değiştirilmiş hali fark etmeksizin, ana konu temini halinde, kaynak olarak alınan internet sitesinin bir şekilde ilgili haber linki, bağlantısı yeni içerikte yer almak zorundadır.
Aksi uygulamalar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na uymamakla birlikte, olası bir davanın yolunu sonuna kadar açabilmektedir.
Yasak Yalnızca Türkiye Sınırlarında Değil
Söz konusu içerik paylaşımı konusunda yalnızca Türk Hukuk mercileri, kullanıcıların internet sitelerinin hakkını savunma yoluna gitmiyor.
Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa Konseyi’nin yargı mekanizmalarından Avrupa Adalet Divanı, telif hakkı koşulları, telif hakkı ücretleri gibi konularda ilgili maddeleri barındırır.
AB Avukatı Melchior Wathelet, Digital Trends’de yer alan açıklamasında hukuki dayanakların ilgili maddelerince korunan eserlerin, başka bir platforma ulaşarak “halka kullanılabilir hale” gelmesinin belirli koşulları olduğu belirtir.
Bilgi-belge haricinde görsel paylaşımları da telif hakkı içerisinde yer alarak, sitenin kendi ismi veyahut logosunu barındıran görseller, izinsiz bir şekilde başka bir platformda paylaşılamaz, paylaşıldığı takdirde başvuru halinde hukuki sürece dayanak hazırlar.
Güvenlik zafiyetleri, yasal olmayan içerik paylaşımları, ihlal edilen telif haklarının gün geçtikçe artış gösterdiği bir ortamda, tüm site, kullanıcı, içerik sağlayıcıların bu hukuki dayanaklara uygun olarak hareket etmeleri manidar olacaktır. Bu yüzden emeğe saygının bu sektörde ve her sektörde göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtmek isteriz.
:: Sitelerin telif haklarını hiçe sayarak yaptıkları içerik paylaşımları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yasalar önce uyar sonra hukuka başvur diyor onuda yazın benim başima geldi uyardım kaldırdı yazimi
bireysel paylasimlarda sorun yok fakat baska bir medya kurulusu kopyala yapistir yaparsa o hirsizlik o editor ve bagli oldugu kurumu yok saymak emek hirsizligidir.
İlgilenenler için konuyla ilgili olarak, https://www.startupnedir.com/icerik-saglayicisi-kimdir-hukuken-sorumluluklari-nedir/ ve https://www.startupnedir.com/telif-hakki-nedir/ linkleri paylaşma gereği duydum. Kolay gelsin, iyi okumalar.
ben kendi kurduğum sitede kitep paylaşmak istiyoruum fakat telifli oldğu için nasıl yapacağımı bilemiyorum ne yapmalıyım? Yazar ve yayın evini paylaşsam telif sıkıntısı ortadan kalkar mı paylaşabilir miyim ? cevaplarsanız sevinirim.
selamlar
bir sitede bir haberin linkini verdim bu suç sayılır mı