Çin, sahip olduğu dış dünyaya kapalı yapısıyla, günümüz dünyasında hakkında en az bilgi sahibi olan ülkelerin başında geliyor.
Nüfus sayımındaki hareketliliği açıklamaması gibi ülke içi faaliyetleri dış dünyaya bildirme yoluna gitmeyen Çin sahip olduğu ekonomi ve insan gücü ile kendi içişlerine karışılmasını bu yönle önlemiş oluyordu.
Fakat, kapalılık politikasını ülke içi ile sınırlı tutmayan Çin, ülke dışından sağlanan firma hizmetlerini de kabul etmiyordu. Yani Çin, kendi ülkesi haricindeki pek çok şirkete sansür uygulayabiliyordu.
Başta internet siteleri, sosyal medya uygulamalarına yönelik olarak uygulanan sansür politikaları, ABD’nin canını sıkmışa benziyor.
Reuters’da yer alan habere göre ABD kaynaklı olarak yayınlanan ticaret raporu’nda 2013 yılından sonra ilk kez, Çin’in internet sansürü bir ticaret engeli olarak adlandırıldı.
2013 yılından beri Xi Jinping’in Cumhurbaşkanı olmasının altı çizildiği raporda, Google ve Google’ın sağladığı pek çok hizmetin Çin’in güvenlik duvarı nedeniyle Çin kullanıcılarına aktarılamadığı ifade edildi.
İsmi belirtilmeyen bir ABD Ticaret Temsilcisi, küresel nitelikli olarak hizmet veren 25 servisten, 8’inin Çin tarafından bloke edildiğini ifade ederken, söz konusu web sitelerinin engellenmesinin küresel ticaretin verdiği hasarın büyük boyutlarda olduğunu dile getirdi.
Raporda ayrıca Çin’in geçtiğimiz on yıl içerisinde sık sık filtreleme işlemini gerçekleştirmesinin, kendilerine yabancı olan internet sitelerindeki yabancı tedarikçilerden bilgi alımı konusundaki tereddütlerinin sebebiyet verdiği şeklindeki ifadelere yer verildi.
Google, Facebook, Twitter’ın Çin’in bazı noktalarında yasaklanmış olduğu biliniyor. Çinli yetkililer web sayfalarını kontrol tercihlerinin küresel terörizm karşısında sosyal istikrarı ve siyasi güvenliği korumak amacıyla var olduğunu belirtiliyorlar.
Çin, günümüzde “Great Firewall” olarak bilinen dünyanın en gelişmiş çevrimiçi sansür mekanizmasını işletiyor.
:: Çin’in sansür uygulamaları konusunda ne düşünüyorsunuz?
Bu nasıl bir sansür sistemi ki? Vpn ile falan aşılamıyormu
Bizde aynı şeyi yapabilsek ne güzel olur. Bizim insanımız batılıdan daha çok batı hayranı..
Çok güzel bence. Zaten populer bütün sosyal medyaların çakması mahiyetinde kendi üretimleri olan siteleri mevcut ki kendi ekonomisi için büyük katkı. Sokuk ABD de para kazanamadığından hemen suçlamalar falan…
çini tebrik ediyoruz
helal olsun çine. amerikaya kafa tutabilecek belkide tek ülke. amerikaya bilgi servis eden hiçbir sosyal paylaşım siteleri kullanılmıyor orada. abd işine gelmeyince tepki gösteriyor tabi. 2015 yılında hedeflerini ikiye katlayarak abd yi ekonomide sollamıştır çin. bu da aklınızda olsun.
adamların batıya ihtiyacı yok nasıl olsa helal olsun. rest çekebilmek bile güzel bişey onlar adına.
Çinli olasım geldi…
Sansürlemek yerine kaliteli yap millet kullansın. Dayatma ile bir yere varılmaz.
Çok sansür meraklısıysanız Çin'e gönderelim sizi gençler?
yorumlardaki tepkiler bu kadar dikta sevdalısı ise ülkenin geleceği hiç parlak değil.
çinin umrun da mı acaba :))
cindeki ekonomi guclendikce daha cok duyariz bunlari cunku cinin parasindan koparamadiklari her parcayi kendi zarar hanelerine yaziyor adamlar baksana 🙂 sansur mansur isin kilifi esas amac cinli garibani somurmek bu isler boyle baslar silah satip savasa sokmaya kadar gider iyi olmus sansur olmasi
vah zavallılar, sömürememişler şikayet ediyorlar.. alışkın değil adamlar buna ^^
Abd istediği gibi insanları yönlendiremediği için kızgın.
aynen ya pornolar hep sansürlü biraz sansürsüz getirsinler
helal olsun.bu batılılar yüzünden çinde bir iç savaş çıksa kimse durduramaz.çini tebrik ediyorum.googleın nasıl bir şirket olduğunu dünya alem biliyor.çin vatandaşlarını koruyorsa kbakmayın bu dikta değildir.darısı ülkemin başına.memleket teröristten geçilmiyor.
İyi yapmış Çin.