PayU Türkiye’nin, uluslararası pazar araştırma şirketi GfK’ya yaptırdığı odak grup ve Consumer Life Raporlarına dayanan araştırmada, Türkiye’deki tüketicilerin e-ticarete bakış açıları, davranışları ve yaklaşımları ile ilgili elde edilen sonuçlar dikkat çekti.
18-45 yaş arası tüketicilerle gerçekleştirilen odak grup toplantıların da alışveriş alışkanlıklarına ilişkin önemli içgörüler elde edildi. Araştırmanın kalitatif sonuçlarına göre göre; Türkiye’de erkekler alışveriş yapmaya ihtiyaçları doğrultusunda karar verirken kadınlar ise daha çok spontane alışveriş yapıyor.
Aynı araştırmaya göre kampanyalar erkeklerin alışveriş tercihleri üzerinde çok büyük bir etkide bulunmaz iken kadınlar, kampanya ve reklamlara göre tercihlerini önceliklendiriyor. Yine erkekler daha önce alışveriş yapmadıkları sitelerden alışveriş yapabiliyorken kadınlar genellikle takip ettikleri siteler üzerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor.
Hangi siteleri tercih ediyorlar?
Tüketicilerin hangi siteleri neden tercih ettiklerinin de detaylı bir şekilde analiz edildiği araştırmada katılımcıların fırsat siteleri, pazar siteleri, mağaza siteleri ve yurtdışından alışveriş yapıp yapmadıkları ve nedenleri sorgulandı.
Tüketiciler internetten neyi satın alıyor, neyi almıyor?
Araştırmada çıkan çarpıcı sonuçlardan biri, ulaşım ve etkinlik biletlerinin online olarak satın alınmasının, artık online alışverişin bir uzantısı olarak görülmeyecek derecede yaygınlaşması.
Bunun yanı sıra beyaz eşyalarda, marka ve model adıyla arama yapılıp, markanın güvencesiyle ürün almak mümkün olduğunda bu ürünler satın alınıyor.
Online alışveriş neden yapılıyor, neden yapılmıyor?
Araştırmada tüketicileri online alışverişe yönlendiren motivasyonlar ve online alışverişin önündeki bariyerler de irdelendi. Her tüketici segmenti için internetten alışverişin birincil nedeni fiyat oldu.
Mağazaya göre düşük fiyata satınalma imkanı tüketicileri online alışverişe yönlendiriyor. Zaman tasarrufu, ürün çeşitliliği, ürünler ile ilgili yorumlar, kargo ile gönderim kolaylığı ve ürün karşılaştırmaları da tüketicileri online alışverişe çeken diğer unsurlar oldu.
Online alışveriş yapanlar ürünleri daha fazla tavsiye ediyor
GfK’nın her yıl Türkiye’de 15 yaş ve üzeri, toplam 1.635 kişi ile online görüşme tekniği kullanarak gerçekleştirdiği diğer araştırması Consumer Life Raporu’nun kantitatif sonuçlarına göre ise online alışveriş yapanların yüzde 72’si en az bir kredi kartı sahibi olduklarını belirtirken online alışveriş yapmayanlarda bu oran yüzde 49’a kadar geriliyor.
:: İnternetten alışveriş yapıyor musunuz?
Teşekkürler boş bir yazı
Bir tek kapaktaki hanimefendi güzel
Fiyat ve çeşitlilik yüzünden…
Mağaza mağaza dolaşmaktansa online alışveriş yapıp kapıma kadar geliyor işte. Kupon vs ile de daha ucuza hemde
FİYAT
Alışveriş yaparken site güvenilirliği ve fiyat çok önemli oluyor
Güzel bir yazı, teşekkürler…