Strateji danışmanlığı şirketi Strategy&, Türkiye’de yüksek hızlı internetin yaygınlaştırılması için yeni bir yol haritası çizdi. Strategy& tarafından hazırlanan “Türkiye’de Yüksek Hızlı Genişbant İnternetin Yaygınlaştırılması” adlı raporda, Türkiye’de yüksek hızlı internetin yaygınlaşmasının önündeki temel engelin “talep açığı” olduğu tespit edildi.
Rapora göre, Türkiye’de mevcut durumda %66’lık bir kesiminde Yüksek Hızlı Sabit İnternet altyapısı hazır olmasına rağmen yüksek hızlı internet kullanımı sadece yüzde 13 seviyesinde bulunuyor. Ayrıca, yüzde 42 olan ultra-hızlı internet altyapı yaygınlığına rağmen ultra hızlı internet kullanım oranı ise sadece yüzde 0.1. Doğru yöntemler kullanılarak bu sorunun giderilmesinin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı da raporun bulguları arasında yer alıyor.
Buna göre Türkiye’de şu an yüzde 44 olan sabit internet kullanım oranının 2023 yılında yüzde 85’e yükselmesi GSYiH’ya 130 milyar dolar ek katkı sağlarken, bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe 10 milyar dolar büyüme ve 500 bin ek istihdamı beraberinde getirecek.
Türkiye için en ideal modeller
Rapora göre, dünya üzerinde yüksek hızlı internet erişimini yaygınlaştırmak için “Talebin Canlandırılması”, “Altyapı Yatırımlarına Dayalı Rekabet” ve “Tek Altyapı Şirket Modeli” olmak üzere üç ayrı model uygulanıyor. Türkiye için en uygun yaklaşımın “Talebin Canlandırılması” ve “Altyapı Yatırımlarına Dayalı Rekabet” modellerinin birlikte uygulanması olduğu belirtiliyor. Rapora göre, doğru yöntemler kullanılarak talebin canlandırılmasıyla ve altyapıya dayalı rekabetin devam etmesi ile Türkiye’de var olan talep açığı sorununa cevap vermenin yanı sıra, internetin sosyoekonomik faydalarının tüm ülkeye yayılmasını sağlamak da mümkün olacak.
Türkiye için ortak altyapı modeli uygun değil
Diğer taraftan raporda, “tek altyapı şirketi kurulması modeli”nin Türkiye’de arz sorunu olmadığı için uygun olmadığı vurgulanıyor. Bu modelin, arzın talebi karşılayamadığı ülkelerde değerlendirilebilecek bir model olduğu ifade ediliyor.
:: Türkiye’deki mevcut internet durumu ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Yazıda adil kullanım kotası hakkında neden bir şey yazmıyor acaba ? Mesela 3 mbs hız fiber mi oluyor ultra hızlı mı oluyor ?
Siz kotaları ve uygun fiyatları verin bakın nasıl talep patlaması olur
o kadar pahalıki internet adam evine 8 mbit bağlatabildiğine şükrediyor burası ab değil türkiye gerçekler bunlar
Yav abicim nerde altyapı var yav sadece 3 büyük şehir dışında sadece şehir merkezlerinde var kırsallarda kasabalarda köylerde yüksek hızlı internetin adı geçmiyor .
Türkiye ve yüksek internet hızı aynı cümlede.HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA.
Firmalar ücretleri dünya ülkelerinin verdiği fiyatın birkaç katı fazlasını talep etsin, üstelik AKK diye sınırlama getirsin, sonra altyapı olmasına rağmen kimse yüksek hızlı internet kullanmıyor desinler. Fiyatlar en az yarı yarıya inmeli, 1 Mbit internet her evde ücretsiz olmalı(isveç ya da isviçrede böyleydi bir ara)
Yüksek hızlı internet ne arar bazarda?1?11??1?1. Hızlı internet vardı da biz mi geçmeeik? ultranette hikaye o fiyata Fiber alınır üstüne sigara parası kalır cepte. Önce altyapı desteği versin devlet. Kendi şirket kursun Fiber için altyapıyı da kiraya versin. İl il bölge bölge
Trenmi lan bu yüksek hızlı internet yht
ya biri şirketi keklemeiş yada telekomdan para almış tamamen yanıltıcı bilgiler. bugin telekom ve ttnetin reakabet cezası vardı herhalde o güne denk getirdiler kasten.
şehir merkezlerinin bazı mahallerde dahi yok
8i zor görüyorum. Ultra hızlı interneti sağlıklı versinler dakika düşünmez geçerim 🙂
10 yıldır fiber bekliyoruz. hala gelecek sağolsun. Kota ve fiyat sorununu halletsinler gereken talep oluşur
4.5 g ile bakalım neler değişecek…
100tl fiber alsak da ayni 5 gun sonra 3mbs
Fiyatlar inmeden tabiki talep olmaz saçma olmuş araştırma önce sebeplerini araştırmalıydılar.
Türkiye'de yüksek hızlı internet mümkün değil. İsterseniz 1 gb/s hız versinler, akk sonrası 300 kb/s ye düşer. Tek farkı kota saha hızlı dolmuş olur. Türkiye'de yüksek hızlı internet türk telekom oldukça bize haram.
Türkiye'de 3 Mb. internete çuvalla para veriyoruz. Yüksek hızlı interneti rüyamızda bile göremeyiz.
Yav yamyam bir Turk telekom varken ne talebinden bahseidyorsun bu firmadan "Türk" ismi kaldırılsın
AKK nın neresi adil anlamış değilim misal 30 lira vereninde hızı 3 e düşüyor 60 70 vereninde neresi adil oluyor bunun fiber diye alyoruz maksimum 1.5-2 haftada kota doluyor zaten sonra bekleki ay başı gelsin.
İnternet kullanımına 44 demiş. 5 kişi ortak kullanıyor. Ama resmiyette kullanan 1 kişi görünüyor. Yapın 35-40 liraya akksiz 5 mbps yada 50 liraya 8 mbps akk siz bak nasıl artıyor kullanım oranı.
Tamamen dostlar alışverişte görsün mantığı ile yapılmış bir araştırma. İnsanlara daha hızlı internet için talep oluşturulması lazım ki arz dolsun. PS4 oyunlarım için dün karşıma çıkan yama büyüklüğü tam 11 GB. Bu şartlarda fiber olsa ne olur, 4 Mbit hızım olsa ne olur ?
Ben bu haberlere gülüyorum,Dünyanın en gelişmiş ülkesine,Türkiyedeki kotalı interneti verin bakalım,neler oluyor.Sıkıntı kotalı internet,Aslında hepimiz 3 mbit kullanıyoruz,sadece fazla para verip ay içinde 50-75-100-150 gb interneti kota bitene kadar hızlı kullanıyoruz.
Gerçek bu Türkiyedeki interneti hızı 3 mbit kardeşler.
Yok değil var alt yapı mesela çıkmaz sokakta oturuyorum bu sene öğrendim fiber kablo evimin önünden geçip 1 km mahallenin sonunda kutuya kadar gidiyormuş oradan geri bana bakır kablo ile geliyor internet 16 megabit e kadar 8 alıyorum oda 11 gün sonra kota doluyor 3 alıyorum . Her fiberi sorduğumda sizin orada yok diyorlar o ayrı bir mesele
Talep canladırmak mı ? Verdikleri o kadar düşük hızı,hadi hızzı geçtim kotayı, o kadar pahalıya sunarlarsa tabi kimse karşılayamaz.