Google, Mart ayında aldığı bir karar ile Android‘e ROM yükleme işlemini zorlaştırmıştı. Google, Android için hazırlanan sertifikasız uygulamaları kara listeye alıp, 3. kişilerin oluşturduğu ROM’ların yüklenmesine sınırlama getirmişti. Biz de bu sorun ile karşılaşmamanız için Android’e ROM yüklemeden önce yapılması gerekenler rehberimizi hazırladık.
Android telefonuna sürekli ROM yükleyenler bir süre sonra cihazın sertifika sorunu yaşamasına neden oluyor. Sertifikanın iptal olması demek, başta Play Store olmak üzere telefonunuzda Google hizmetlerini kullanamayacağınız anlamına geliyor.
Bu rehberimiz sayesinde, Android telefonunuzun sertifikasını sisteme kaydettirebilirsiniz.
ROM yükledikten sonra sertifika sorunu ile karşılaşmamak için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır.
ROM yüklemeden önce yapılması gerekenler!
1. Adım: Device ID uygulamasını indirin. Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.
2. Adım: Uygulamayı yüklemeden önce telefonunuzun ayarlar bölümünden bilinmeyen kaynaklara izin ver seçeneğini aktif hale getirin ve uygulamayı yükleyin.
3. Adım: Device ID uygulamasından Google Play Service Framework ID (GSF) seçeneğini bulun ve alt bölümde yer alan kodu bir yere kaydedin.
4. Adım: Buradan Google’ın cihaz kayıt sayfasını açın.
5. Adım: Sitenin en altında yer alan Google Service Framework Android Kimliği bölümüne daha önce not aldığınız kodu yapıştırın ve Kayıt seçeneğine tıklayın.
Bu işlemleri yaptıktan sonra telefonunuzun sertifikası Google’a kaydoluyor ve ROM yükledikten sonra sertifika sorunu yaşamıyorsunuz.
:: Android’e ROM yüklüyor musunuz?
teşekkürler aydınlandım. Atrix telefonum varken rom manyağı yapmıştım telefonu ama note 4’e geçince stok rom yetiyor 🙂 Belki bir gün karar değiştirirsem bu bilgi iyi oldu teşekkürler sdn’ye ve tabii yazar arkadaşa
bu işlemi Rom yükledikten sonra yaparsam sorun olur mu? çalışır mı?
benim telefonumda(lenovo p70) adım sayar program(runtastic) var bu program Miui9 android 6.+ versiyonu kurduktan sonra programı açtığımda haritalar açılmıyor. başka benzer program kurdum onda da aynı. sanırım framework kaynaklı. google klavyede de sesle yazmada sorun veriyor. play storeye girip bakınca sertifikalı değil diyordu onu rootlu bir programla sertifikalı ya çeviridm ama hala sorun devam ediyor. eğer sorun düzgün çalışırken kaydetmeyle kesin çözülecek ise stock ROM kurup kaydedip tekrar dönerim buna. ki ben bu hali ile sizin dediğinizi yapmış bulunmaktayım ama hala o yürüme programlarnda harita çalışmıyor.
Ben bu işlemleri yaptım fakat hala hata veriyor