Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, 3D baskı tekniğini bir adım öteye taşıyarak cam ile baskı yapmayı başardı. Malzemeyi sıvı hale getirip, katman katman çıkıtı almak her ne kadar kolay gibi görünse de camı eritmek için gereken binlerce derece sıcaklık, yazıcıların da eriyeceği anlamına geliyor.
Cam tozlarına polimer ekleniyor
Geliştirilen yeni yöntemde, baskının oda sıcaklığında yapılabilmesi sağlanıyor. Nano toz halindeki cama, yüksek dereceli polimer ekleniyor. Sinterlenen cam parçacıkları, erime noktasından çok daha düşük bir sıcaklıkta baskıya hazır hale geliyor. Geliştiriciler, yeni bir 3D yazıcı keşfetmeye gerek kalmadan polimer yapı sayesinde 3D baskı cam üretebildiğini belirtiyor.
Polimerlerin hidrofobik eğilimde olması ve cam parçacıklarının hidrofolik özellik göstermesi şeffaf cam üretiminde yaşanan en büyük zorluklardan biri olmuş. Araştırmacılar, daha hidrofobik cam kullanmayı seçerek bu zorluğun üstesinden gelmiş.
Geliştirme çalışmalarının ardından polimer ekleme yöntemi ile kurşun geçilmez camlar dahi 3D yazıcılar ile üretilebilir. Ayrıca nakliye masraflarını azaltmak için düz üretilen camlardan vazgeçilerek, mimarların pencereleri istedikleri şekilde tasarlamaları sağlanabilir.
::3D yazıcı ile cam üretiminde kullanılan bu yeni yöntem hakkında ne düşünüyorsunuz?
Vuaaay canuna
Kursungecirmez cami neden 3d yazicidan cikartayim? Erime noktasini dusurduler dediniz, dusuk sicakliklarda yapiliyor dediniz. Erime noktasi dustuyse cay da mi icemeyecegiz? :)) Hirsizlar 3D yazicidan cikan kursungecirmez cami kolayca eritirler sizin mantiga gore. Sunu soylemek istiyorum. Yaw arkadas boyle sacma seyler yaziyorsunuz, bati cam zanaatlarini dusunun. Meslek var camcilik diye, cama ufleyenler var daha. 3d Nedir bu sahislarin yaninda? Almanyada bir universite var cama uflemeyi ogretiyor adamlara. Zanaatkar nasil olunur onu ogretiyor. Bizimkilerde 3d den cam cikti haberi yaparlar.