Robot cilt çalışmaları, insansı robot üretebilmek için oldukça önemli. Araştırmacılar, kendini iyileştirebilen robot cilt ile daha sağlam ve daha uzun süre görev yapabilen robotlar yapabileceklerini belirtiyor.
Robot cilt elektrik sistemini koruyacak
Carnegie Mellon Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, yumuşak malzemelerde çok sık görülen yüzey hasarlarını gidermek için yeni bir yöntem buldu. Carmel Majidi ve ekibi, robotların daha uzun süre görev yapabilmeleri ve daha dayanıklı olabilmeleri için bir tür polimer üzerinde çalışmalarını yürüttü.
Artık çip yutabiliriz!
Hastalık teşhislerinde yutulabilir çip dönemine çok az kaldı. Geliştirilen yeni bir yutulabilir çip, rakiplerinden farklı olarak bakterilerden oluşan bir sensör kullanıyor. Bu sayede vücuda hiçbir zarar vermiyor.Hem esnek hem de hasara dayanıklı bir malzeme oluşturmak için galyum-indiyum bazlı bir metal alaşımının sıvı mikro damlacıkları, yumuşak ve elastomer bir kabuğa yerleştirildi. Bu hibrid sıvı, birçok kez hasar gördüğünde bile otomatik onarım yapabiliyor. Elektriksel olarak yalıtkan özelliği sayesinde robotun elektriksel olarak arızalanmasını da önlüyor.
Diğer kendi kendini iyileştiren yumuşak elektronik cihazlar, ısı ve nem artışı veya manuel olarak yeniden monte edilmeye ihtiyaç duyuyor. Metal-elastomer kompozit ise yeni elektriksel yollar oluşturarak kendini iyileştiriyor. Dolayısıyla herhangi bir dış etkiye gerek ihtiyaç duymuyor.
Yeni nesil robot cilt, robotu mekanik olarak değil, elektrik tesisatını korumak için geliştirildi. Nöroplastiteyi tamamen taklit etmeyen bu çalışma, robotlar ile insanların daha güvenli bir şekilde etkileşime girmesini sağlayacak.
Yeni malzeme, robotların yanı sıra hava aracı olan zeplinlerde de kullanılabilecek özelliklere sahip. Bu sayede zeplinlerde güvenlik sağlanarak, olası bir tesisat kazalarının önüne geçilebilir. Ancak malzemenin, ticari olarak ne zaman kullanılacağına yönelik henüz bir açıklama yapılmadı.
Bilim kurgu filimlerinde olduğu gibi birgün gelecek robotları Yok edeceğiz
Saglik sektorude gelisme olsaya. Adamlar robotlari iyilestirmeye calisiyorlar ama insanlar icin birsey dusunmuyorlar. Ne olacak, nereye gidiyoruz? Insanlik cok mu geliyor bize.
Kerim burada reklama izin veriyorlar mı bilmiyorum ama
uyumayaninsanlar hesabını takip et ne olduğunu anlarsın. instagramda
baya güzel bir haber böyle haberleri bekliyorum burek abi 😀