ESPN’in de e-spor camiasına girişiyle birlikte sektör daha da canlandı. Newzoo’nun yayınladığı rapor ile e-sporun ne kadar ciddi bir olay olduğu kanıtlanmış oldu. Rapora göre e-sporun geçtiğimiz yıldaki piyasa değeri 325 milyon dolardı.
Bu değerin 2016’da yüzde 43 artarak 463 milyon dolar olması bekleniyor. E-sporun 1 milyar dolar barajını geçeceği tarih olarak da 2019 yılı gösterildi.
Kuzey Amerika’nın 2016’da pazarın büyük kısmını elinde tutması bekleniyor. E-spor ile alakalı eşyaların satışı, etkinlik biletleri, sponsorluklar, internet reklamcılığı ve yayın hakları ile Kuzey Amerika pazarının 175 milyon dolara yükselmesi bekleniyor.
Raporda dikkat çeken bir başka şey ise Asya’nın e-spor izleyicilerinin %44’üne sahip olması. E-sporun Güneydoğu Asya’da bir patlama yaşaması ile bu kitlenin artması bekleniyor. Toplamda maçları sürekli takip eden 131 milyon e-spor hayranı olması beklenirken 125 milyon sadece büyük etkinlikleri takip eden bir kitlenin oluşması bekleniyor.
Newzoo’nun CEO’su Peter Warman 2016’nın e-spor için önemli bir yıl olacağını söylüyor. Yönetmelikler, içerik hakları ve geleneksel medyanın da ilgisinin çekilmesinin birer başlangıç olduğunu düşünüyor.
Yüzde 43’lük büyüme gayet başarılı gözükse de geçen yıla göre bir düşüş söz konusu. 2015’te bu büyüme yüzde 67 oranındaydı. Her e-spor hayranından her yıl ortalama 2.83 dolar kazanılırken bu kazanç 3.53 dolar seviyesine kadar yükseldi.
Gayet güzel bir sıçrama gibi gözükse de bu kazanç geleneksel sporlarda çok daha yüksek. Örnek vermek gerekirse basketbol için bu kazanç yılda 15 dolar. “E-spor cidden spor sayılmalı mı?” tartışmalarından buralara kadar gelmek de bir başarı sayılır.
Dünyada hızla büyümekte olan bu pazar henüz işin başında diyebiliriz. Valve, Riot ve Blizzard gibi şirketlerin bu pazarı elinde tutması diğer girişimleri kısıtlıyor.
Buna rağmen milyon dolarlık turnuvalar düzenleyen bu şirketlerin e-spora yaptığı yatırımları da göz ardı etmemek lazım. Activision’ın MLG’yi satın alması da bu pazarda yer almanın önemini gözler önüne seriyor.
:: E-spor hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?