Geçtiğimiz günlerde, Linux’un 27. yaşını kutladık. 91 Yılından bu yana “özgür dünya” tutumu ile nam salmış, işletim sistemleri konusunda belki de en büyük devrimi yapmış bu çekirdek, bugünlerde pek çok endüstride ve işletmede kullanılmakta.
Son dönemde masaüstü kullanımı da epey revaçta olan bu çekirdekten doğan dağıtımların, kapalı kaynak işletim sistemlerine göre özelleştirilebilmesi ve müdahale edilebilmesi, şüphe yok ki onu bu denli popüler kılan en önemli etmenlerden. Linux hakkında 10 şaşırtıcı gerçeği sunacağımız bu yazıda, siz de ilginç bilgiler keşfedebilirsiniz.
Linux Hakkında
Günümüzün en dominant işletim sistemi çekirdeklerinden biri olan Linux, bulut sistemlerinde, IoT (Internet of Things)’de ve mobil sistemlerde çokça kullanılıyor. Henüz masaüstü savaşını kazanamamış olsa da, yakın gelecekte Linux’un her yerde olacağı tahayyülü, pek çok kimseyi heyecanlandırmaya yetiyor.
1. Kernel’de 20.323.379 satır kod var!
Evet, yanlış duymadınız. Linux kernelinde 2018 itibarı ile tam 20.323.379 satırlık kod bulunuyor! Gözünüze çok gelebilir ve bu sayıyı okumakta da güçlük çekebilirsiniz, ancak aslına bakarsanız; bu kernel bir süreliğine, “yazılan en küçük kod diziniyle yaratılan sistem” olarak biliniyordu. Açık kaynak kodlu olarak sunulan en büyük proje ise hâlâ Linux olarak bilinmekte.
2. Linux, aslında “Linux” olmayacaktı!
Başlık biraz karmaşık gelebilir, ancak şöyle açıklayalım; Linux işletim sistemi çekirdeğinin geliştiricisi olarak bilinen Linus Torvalds, bu çekirdeği sadece hobi olarak geliştirmeye başlamış ve ismini “FreaX” olarak belirlemişti. “Free” (Özgür) ve “Unix” kelimelerinin kombinasyonundan türetilen FreaX isminden vazgeçilmesi konusunda iknacı olan kişi ise Linus’un kodlarını saklayan sunucu sahibi. “Linus” ve “Unix” kelimelerinin birleşiminden doğan Linux, bir zamanlar FreaX olarak kalabilirmiş, ne düşünüyorsunuz?
3. Linux uzayda dahi çalışıyor
NASA ve ESA dahilinde pek çok uzay programı tarafından Linux kullanıldığı biliniyor. Geçtiğimiz yıllarda popülerleşen SpaceX’in de Falcon 9 roketlerini Linux ile havalandırdığı belirtiliyor. Mühendislerin ve yazılımcıların diledikleri gibi özelleştirebildikleri bu çekirdek, hemen her şeyi kusursuz yapmanız için iyi bir seçenek.
4. Neden penguen?
Linux’un logosu ve maskotu bildiğiniz gibi Tux adı verilen bir penguen ve günümüzde özgür dünya hayranlarının pek çoğu bu pengueni düzenleyerek kullanmaya bayılıyorlar. Peki, neden penguen? Linus Torvalds’a sorulduğunda, bir zamanlar penguen tarafından ısırıldığı ve buna binaen Penguinitis hastalığına kapıldığından bu logoyu seçtiğini belirtir, Linus’un arkadaşlarına göre ise Penguen seçimi onun hayvan sevgisine dayalı.
5. Linux süper bilgisayarları domine ediyor!
2018 Yılındayız ve artık devir, süper bilgisayar devri; ancak çok ilginç bir bilgi vermekte yarar var. Dünya üzerindeki en güçlü 500 süper bilgisayar, Linux kullanmakta!
IOS için de linux çekirdeği kullanıldı ama sonuç olarak bambaşka birşey ortaya çıktı diyenler vardı ne kadar doğru bilmiyorum.
Çok güzel bir konu yazanın eline gönlüne sağlık
İşine yarayan varsa kullansın. İşletim sistemi sonuçta, efsane yapmaya gerek yok. Windows ne yapıyorsa aynısını yapıyor. Uyumluluk sonuru yaşamayan herkes pardusu yüklesin kullansın.
iOS altında linux yok. Unix var. temeli aynı yapıları ve tarzları farklı. Unix in gücü işte.
linux güzeldir ama bilgisayar kullanmamış kişiler linux ile başlayabilir.. windows ile linux arasında ki en büyük sorun türkiyede linux için yazılım geliştiren bir yazılımcı yok.. hem ticari hem bireysel.. linuxun en kararli dağıtımı ubuntu.. Pardus linuxa geçmek için deneyen birini üzebilir.. ikiside debian kullanıyor ama ubuntu donanımda daha az sorun çıkarıyor sürekli güncelliyor.. dahada önemlisi türkçe kaynak çok..
Yaa he he steve jobs kullanmaz
Ben 1998 den beri Linux kullanıyorum. Linux’u seviyorum.
Linux uzayda dahi calisiyor ne demek? Bu komik olmus. Arkadas elektrik ve ilgili donanim yetiyor normal bir isletim sisteminin calismasi icin. Sadece NASA tarafindan kullanildi denseydi daha mantikli olurdu.