Cep telefonlarının patlamasıyla ilgili haberler insanları tedirgin etmeye devam ediyor. Çoğunlukla orjinal olmayan pil veya şarj aleti kullanılmasından kaynaklanan bu patlamalara bir yenisi daha eklendi. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yaşayan OnePlus One kullanıcısı da bu patlamaların son kurbanı oldu. Peki OnePlus One’ın patlaması nasıl gerçekleşti?
OnePlus One Patlamasının Detayları!
Ankur Dugar isimli 64GB OnePlus One kullanıcısı, gece yatmadan önce telefonunu sabaha kadar şarj olması için prize takılı bıraktı. Sabah ise yanık kokusuyla uyanan Ankur Dugar, kısa sürede kokunun kaynağının OnePlus One olduğunu anladı. Cihazın kömürleşmiş kısımlarını gören talihsiz kullanıcı, üzerindeki şaşkınlığı gider gitmez hemen telefonunun prizle bağlantısı keserek daha büyük bir facia yaşanmasını önledi.
Ankur Dugar, olaydan hemen sonra OnePlus müşteri hizmetleriyle temasa geçti. Müşteri hizmetleri ise telefonu bir servis merkezine götürmesi gerektiğini ve eğer olay onaylanırsa OnePlus One’ın yenisiyle değiştirileceğini söyledi. Servis merkezi ise yedek bir cihaz için onay verdi. Ancak Ankur Dugar avukatından bir cevap beklediği için yedek cihazı da henüz almadığını söylüyor.
Telefonları uzun süre şarjda bırakmak patlamaya yol açar mı?
İnsanların birçoğu cep telefonlarının uzun süre şarjda kalmasının bataryayı şişireceğini ve patlamasına sebep olacağı yanılgısına düşüyorlar. Ancak günümüzdeki akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon(li-on) veya lityum polimer(li-po) piller böyle bir sonuca yol açılmasını mümkün olduğunca engelliyorlar. Bu piller yüzde 100 şarj olduğunda, prizden gelen akım pil yerine telefona veriliyor. Telefonlar da eğer bir güce ihtiyaç duyarsa doğrudan prizden gelen akımı dönüştürerek, ihtiyaç duyduğu ölçüde kullanıyorlar. Bu sayede akıllı telefonlarda üretim hatası gibi sorunlar yoksa, uzun şarj kaynaklı bir sorun çoğunlukla yaşanmıyor.
Haberimizde yaşanan OnePlus One cihazının patlama olayının benzerleri yine aynı modelde daha önce de yaşanmıştı. Bu olaylarda üretici firma mağdurlara yeni bir telefon vermiş ve patlama sonucu meydana gelen hasarların masrafını ödemişti. Geçmişte yaşanan olaylarla birlikte, OnePlus cihazlarındaki patlamaların orjinal olmayan pil veya şarj aleti yerine çoğunlukla doğrudan üretici firmanın hatasıyla alakası olduğunu da söyleyebiliriz.
Sonucu ölümlere kadar varabilen cep telefonu patlamalarının önlenebilmesi için üretici firmalar tarafından gerekli tedbirlerin ciddiyetle alınması ve bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturulması gerekiyor.
:: OnePlus One’ın patlaması ile ilgili düşünceleriniz neler?
Eger ki hayvan gibi kullanirsaniz, Samsung da patlar, LG de patlar, Apple’da OnePlus’ta.
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Belki adam yalan soyledi? :p
sabaha kadar render yapti ve mp3 dinledi belki…
milyonda bir..
sabaqha kadar şarj etmek nmi hayvan gibi kullanmak ben hem telefonumu hemde tabletimi o şekilde şarj ediyorum…
"Ancak günümüzdeki akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon(li-on) piller böyle bir sonuca yol açılmasını engelliyorlar. Bu piller, yüzde 100 şarj olduğu zaman prizden gelen akımı pil yerine telefona veriyorlar."
Bir pilin bunu yapabilmesi mümkün değil, bunun için donanım ve yazılım düzenlemeleri gerekli.
Kullanıma baglı iphone 6 da patladı
Fabrikasyondan dolayı bazen hatalı ürünler çıkabiliyor. Allahtan cebinde iken değil de masanın üstünde patlamış.
patladı gittti ahahahhah
lityum ion hakkında güzel bilgiler vermişsiniz ama oneplus one lityum polimer bataryaya sahip ve bu batarya çok dengesiz davranabiliyor g2 im öyleydi
samsung'da görüyorduk daha çok…aklıma seyyar tayyar geldi patladı gitti…
büyük facia yı önlemiş sanırsın atom bombası.
S4 umu sabaha kadar sarma koyuyor hiçbişey olmuyo
Cebunde olmamis ya dua etsin
yastıgın yorganın altına koymus olabilir. ben de one plus ımı istremeden şarjda yorganın altında unuttum az kalsın patlayacaktı.