Elektrikle çalışan sürücüsüz araçlar taşıma sektörünün geleceği olarak görülüyor. Ancak Norveçli Nikola firması, hidrojenle çalışan TIR hayalinin daha gerçekçi olduğu görüşünde.
Elektrikli ya da hidrojenle çalışıyor da olsa dünya fosil yakıtlardan arınmış ve sürücüsüz araçların olduğu bir geleceğe doğru yol alıyor.
Hidrojenle çalışan TIR hangi özelliklere sahip?
Nikola daha önce de hidrojenle çalışan TIR için tanıtımlar yapmıştı. Ancak bu sefer firma araçların yola çıkış tarihini de açıkladı.
Firma Nikola One, Nikola Two ve Nikola Tre olmak üzere üç modelle yollara çıkacak. İlk planlara göre 2020 yılında ilk testlere başlayacak firma, 2022-2023 arasında Tree için ilk üretimi yapmayı planlıyor.
Nikola One ve Two aynı kamyonun iki farklı çeşidi olarak tanımlanmış. Bu sürücüsüz kamyonlar ABD için tasarlandı. Tre ise Avrupa yollarında boy gösterecek.
Nikola Tre, 500 beygir ile 1.000 beygir arasında ve 500 kilometrede 1.200 km aralığında satışa sunulacak. Nikola, kamyonun Avrupa için boyut ve uzunluk kısıtlamalarını karşılamak üzere tasarlandığını da belirtti.
Düz ön ve omuz görünümü genel olarak Avrupa yarı kamyonları için yaygın. Nikola, Tre‘nin otonom sürüş için temel oluşturan donanımı kullanacağını da söyledi.
Nikola, Nikola Tesla‘nın adını taşıyan ve ileri görüşlü başka bir firma. Fütüristik tasarımlara bakılırsa bu isim seçimi sadece bir saygı duruşu değil. Aynı zamanda sürücüsüz TIR için en büyük rakiplerinden birine gönderme.
Peki Nikola‘nın Hidrojenle çalışan TIR tasarımları için ne düşünüyorsunuz? Yakın gelecekte otonom araçlar hayatımıza girebilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Hidrojen daha mantıklı duruyor. Fakat yakıt olarak devletlerin koyacağı vergilerle benzin fiyatıyla yarışır. O zaman da elektrikli araçların şarjı ucuz. Bu standardı gene tüketici belirleyecek.