Günümüzde akıllı cihazların teknolojik gelişiminin tek ilerlemeyen alanı, bataryalar olarak biliniyor. Zira akıllı cihazların işlem gücü artarken, tasarımsal detaylardan ötürü bataryalarda paralel olarak yükseliş gösteremiyor. Firmalar da buna bir alternatif çare olarak Hızlı Şarj konseptlerini hayata geçiriyorlar. Peki, Hızlı Şarj nedir?
Nedir bu Hızlı Şarj olayı?
Geniş ekranlara sahip akıllı cihazlarda daha büyük değerlere sahip bataryalar kullanılabiliyor. Ancak ne yazık ki bu durum yükselen işlemci güçlerini ve yüksek çözünürlüklü dev ekranları uzun süre besleyemiyor. Nitekim kullanıcılarda sık sık cihazlarını şarj etmek istiyor. Ama gün içerisinde büyük depolama gücüne sahip bataryaların şarj süresi uzuyor. İşte hızlı şarj konsepti de tam da bu noktada devreye giriyor…
Hızlı Şarj, şarj cihazının marifeti!
Esasında Hızlı Şarj teknolojisi, yeni ortaya çıkan veya yenilikler sunan bir uygulama değil. Kabaca tarif etmek gerekirse, şarj cihazları bataryalara akım taşıyarak şarj işlemlerini tamamlıyor. Normalde bu akım taşıma değeri 1A(1 amper) ve 1,5A arasında değişkenlik göstermekteydi. Firmalar şarj cihazlarındaki bu akım taşıma seviyesini 2A ve üstüne yükselterek, bunun adına Hızlı Şarj dediler. Böylelikle Hızlı Şarj terimi, son günlerde en sık duyulan tabirinden olmuş oldu.
Peki, eğer Hızlı Şarj sadece akım yükseltmekle yapılabilir bir durum ise, Qualcomm gibi işlemci üreticilerinin bu alanda ne işleri var?
Qualcomm’un Hızlı Şarj teknolojisi!
Yine bu soruyu da çok detay vermeden kabaca açıklamak gerekiyor. Bilindiği gibi işlemciler, elektrik akımını kontrol edebilirler. Bu noktada da Qualcomm cihaza gelen yüksel akımlara izin verecek düzenlemeler yaparak adına Hızlı Şarj diyerek versiyon yükseltme yoluna gitmiş.
Hemen bu noktada belirtmek gerekirse Qualcomm’un kendi Hızlı Şarj düzenlemesini cihazlara entegre etmesi tek başına yeterli değil. Zira biraz önce açıkladığımız üzere hızlı şarj, cihazın şarj cihazının taşıyabileceği akım miktarı ile sınırlı…
Zannediyorum ki böylelikle akıllarda ki “Hızlı Şarj nedir?” sorusuna kabaca cevap vermiş olduk. Bitirmeden şunu da belirtmek istiyorum ki hızlı şarjın aslında batarya ömrü için çokta iyi olduğu söylenemez. Zira piyasada yer alan bataryaların kimyası, her batarya için kısa zamanda yüksek akımdan elektron toplamak için aynı verimliliği gösteremiyor. Bu durumu da özellikle uzun süre cihaz kullanmak isteyen kullanıcılar için göz ardı edilmemesinde fayda var.
:: Hızlı şarj hakkında sizler ne düşünüyorsunuz?
Hizli sarj = Yeni acilan bir ayakabi magazasinin 1 TL ye ayakabi satmasi gibi birsey.
n
nGetirisi de var goturusude.
Hızlı sarj iyi ya
Sadece acil durumlarda kullanılması gereken bir özellik.
Basiyorum amperi basiyorum amperi , al sana hizli sarj.
En son haber bu diye yazıyorum;Abi şunlara yüz vermeyin her haberde yorumlarda telefonlarıyla hava atıp diğer telefonlara laf atmaları yok mu ? sanane benim telefonumdan diyip ağızlarına carpasım geliyor ki görünmüyorlar ki. ''Yok şu telefon çöpmüş yok artık şu markadan almayacağım etmeyeceğim '' Almasaydın kardeşim şikayetini sitesine yaz birde bizim telefonlarımıza çöp deme yazın çalışıp iyisinden alıyoruz ucuzundanda değil ha,tamam 500-600 hadi derimde sen 1500-2000 liralık telefona çöp der misin ? facebooktanda mesaj atıyorum size haklı olduğumu söylüyorsunuz. bu yorumumu yayınlayın az görüpte olgun davransınlar.
Arkadaşa katılıyorum.. Telefonları kotulemeye gerek yok.. Markadan, tasarımından, kalitesinden veya herhangi bir nedenden dolayı hoşlanmıyorsanız almazsınz olur biter.. Samsungda markadır, Htcde, Lgde diger ürünlerde.. Saygılar.. 🙂
Hızlı şarj sadece bataryayı öldürmekten birşeyden başka bir şey yapmıyor. Siz 2A'lık Adaptör ile 3000 mah'lık bir telefonu şarj edersen 1 2 seneye o batarya ölür. Sebebi teorik olarak, bana göre bataryaya ne kadar güç sağlarsan batarya o kadar ölür. 1A'lıkla da ölücek fakat daha uzun süre gidicek.
En iyisi bataryaların büyük olmasıdır yada ekstra birşey olmadan direk power bank'da bir çözüm
Hızlı şarj telefona zarar verebilir. iPhone'da aşırı ısınmaya neden olduğundan beri kullanmayı bıraktım. iPhone normale döndü.
hızlı şarj turkcell 15dk şarj diye zamanında çıkarmıştı bu hızlı şarj telefonun bataryasına aşırı yükleniyor hücreler belli bir zaman sonra şişiyor ideal amper şarj akımına göre hesaplasan 3000mah ta 300mah adaptör gerekli ki buda 10 saat oda fazla en iyisi standart 1A
zaten yıllardır ipadin şarj aletini kullanıyorum 2.1 amperlik teknoloji diye yeni çıkardılar
ben kendi fikrimi siz deðerli arkadaþlarýma sunmak isterim eskiden yüksek amperli þarj cihazlarý vardý elbet fakat bu yüksek ampere sahip þarj mobil cihazlarimizi bugün olduðu kadar hýzlý þarj etmiyordu çünkü konuda bahsedildiði gibi iþlemci gelen fazla akýmý kesiyordu zaten kesmeyecek olsa gece takip sabah çektiðimiz bataryalarimiz ne halde olurdu bir düþünsenize ikinci bir konu olarak hýzlý þarj þuan büyük bir kolaylýk ben bu özelliðin faydasýný her gün çok daha iyi götürüyorum varsýn batarya eskisin ama eskimez çünkü zaten batarya bilr bu hýzlý þarj konusuna hazýrlýklý olduðu için normal bir cihazda nasýl eskiyecekse aynen o þekilde eskiyecek varsýn eskisin ne olacak 1 sene yada 2 sene sonra bir batarya almak çok zor olmamalý hem þimdi siz arkadaþlarým hýzlý þarj destekli bir cihaza düþük amper þarj cihazý baglarsaniz usb kablo þarjý hariç iþte o zaman o batarya için kötü olaný yapmýþ olursunuz.
Bataryanin kapasitesini azaltmaktan baska halta yaramaz
Tek tasimi kendim aldim, sarizimida kendim taktim,girmesinler havaya 🙂
Ustteki arkadas hakli senin agzin bal yesin 😀
Batarya uygulamaları hep hızlı şarz ediyor buna da bi haber yapın abi
Hızlı şarj gerçekten bataryanın ömrünü getiriyor farketmesekte
Helal olsun orkan sipahi
Beyler woltu nasıl hesaplıcaz amperler watı mı carpcaz
Watt=volt× amper
Merhaba benim bir sorum olacak.
Telefonu hızlı sarj ettim diyelim %100 oldu bu sekilde kullanirsam, batarya yavaş sarja göre daha mi hizli bosaliyor, gunluk kullanim icin soruyorum?uzun sureli kullanimda kötü etkiledigini ogrendim teşekkürler.
günlük kullanıma göre azalıyor
Acil durumlarda kurtarıcı olabilir. Ama unutma herşeyin azı karar çoğu zarar.