Çabuk tükenen bataryalar için firmalar, çözüm olarak cihazlarına ek hızlı şarj yetenekli şarj cihazı sunuyorlar.

HTC, LG ve Samsung gibi firmalar bu konuya başlıca yoğunlaşan firmalardan. Özellikle işlemci üreticileri de hızlı şarj destekleri sunmaya başladılar. Yani bu yöne talep gittikçe artmış durumda. Ama sonuçlar ne yazık ki beklendiği gibi olmamışa benziyor!

Hızlı şarj ne kadar etkili?

Akıllı telefonların kullanım ömrünü arttırmak için firmalar, daha büyük kapasitelere sahip bataryalar entegre ediyor. Ancak durumun böyle olması, paralel olarak şarj sürelerini de uzatıyor. Bunun için ise hızlı şarj etme imkânı sunan yani yüksel amper akım taşıyabilen şarj cihazları alternatif olarak kullanılıyor. Ancak bu hızlı şarj, kullanıcının lehine değil aleyhine olmuşa benziyor!

15-06/30/news_inside_hizli-sarj.jpg

Hızlı şarj edilen piller daha çabuk bitiyor!

Yayınlanan raporlara göre hızlı şarj edilen, yani 2A veya üzeri şarj cihazları kullanılarak şarj edilen cihazların pili daha çabuk bitiyor! Yani kullanıcı, cihazını daha hızlı şarj edebiliyorken diğer yandan aslında daha kısa bir kullanım ömrü kazanmış oluyor.

:: LG’den yepyeni akıllı saat bataryası!

Bu durumun altında yatan sebep olarak iPhone ve Glaxy gibi cihazların batarya hücrelerinin, aslında 1A~1,5A akım aralığı ile verimli depolama yapabildiği dile getiriliyor. Firmalar bu konuda farklı kimyasal pil yapıları üzerinde çalışmalar yapmakta. Zira artan batarya kapasiteleri, verimsiz şarja uğradığı zaman, yine beklentilerin altında kalan bir pil ömrü sunabiliyor olacak.

:: Hızlı şarjın bu handikabı hakkında siz ne düşünüyorsunuz?