Beyaz Saray, NASA‘nın astronotun aya geri dönüş işlemini hızlandırması için 1,6 milyar dolar daha ek bütçe istiyor.
NASA ve Beyaz Saray, aydaki insani görevleri hızlandırmakta kararlı. Gelecek yılın dev bütçesine fazladan 1.6 milyar dolar daha ilave edilmesi talep edildi. Başkan daha önce bunun için 21 milyar dolar bütçe talebinde bulunmuştu.
Amerika, Ay’a tekrar ayak basmak istiyor!
Amerika Birleşik Devletleri Ay'a tekrar ayak basmak istiyor. Buna rağmen söz konusu projenin tarihi ertelendi. Amerika aya ne zaman ayak basacak? İşte merakla beklenen o tarih...Fon önerisi, NASA yetkililerinin son iki aydır üzerinde çalıştığı ve Beyaz Saray’dan alınan verilerle birlikte yeni bir bütçe düzenlemesinde ortaya kondu. İlave fonlarla, NASA’nın gelecek beş yıl içinde astronotları Ay’a geri gönderme zorluğunu gidermesi planlanıyor.
Mart ayında yapılan Ulusal Uzay Konseyi toplantısındaki bir konuşmada söz alan Ulusal Uzay Konseyi Başkanı Pence, NASA’nın 2028 yılına kadar insanları Ay’a gönderme konusundaki asıl amacının yeterince iyi olmadığını ve uzay ajansının bu tarihi daha erkene çekmesi gerektiğini belirtti.
Ek bütçe ile Ay’a geri dönüş tarihi daha erkene alınacak
NASA tarafından talep edilen 1,6 milyar doların 651 milyon doları, uzay araçlarının geliştirilmesine ayrılacak. NASA, SLS adı verilen devasa yeni bir roket ve Orion adında insanları taşımak için yeni bir kapsül geliştiriyor. Bu araçların 2020‘de tamamlanması gerekiyordu ancak lansman tarihi hala çok belirsiz.
Ek olarak, ilandan sonra yayımlanan bir bütçe belgesine göre, arazi arama programı için de 1 milyar dolar harcanacak. Ancak NASA, bunun için büyük bir artış sağlarken, diğer ay projelerinin de bütçesini düşürüyor.
Ay girişiminin bir parçası olarak, NASA Gateway adı verilen Ay çevresinde yeni bir uzay istasyonu geliştirmeyi planlıyordu. Bu yeni platformun, astronotların Ay’ın yüzeyine inmeden önce yaşayabilecekleri ve eğitilebilecekleri için bir merkez kurmak için kullanılması düşünülüyor.
Fakat Ay’a daha çabuk ulaşmak için acele eden NASA Başkanı Jim Bridenstine, NASA’nın bunun yerine, sadece bir güç modülü ve küçük bir yaşam alanı modülünden oluşan, Gateway’in küçültülmüş bir versiyonuna odaklanabileceğini söyledi.
Buna ek olarak, Ay’da olabilecek buzu suya dönüştürebilecek yeni teknolojinin geliştirilmesi için 132 milyon dolar ayrıldı. 90 milyon dolar da, “Ay’ın kutup bölgelerinin bir insan görevi öncesinde robotik keşfini” artıracak olan bilime yöneltilecek.
NASA yetkilileri ayrıca, uzay ajansının bu girişimde havacılık şirketleri ve uluslararası uzay ajansları ile çalışacağını açıkça belirtti. Basın toplantısında, ajansın “Moon to Mars” kampanyasından sorumlu NASA yöneticisinin özel asistanı Mark Sirangelo, “Yalnız ilerlemeyeceğiz” dedi. “Ticari ortaklarımızla, uluslararası ortaklarımızla ve üniversitelerimizle ortak olabileceğimiz farklı yollara bakacağız.”
Ve çok sayıda ticari şirket de bu proje için istekli oldu. Pence, bu iddialı ay stratejisini açıkladıktan sonra, Lockheed Martin ve Jeff Bezos’un Blue Origin firması dahil olmak üzere birçok şirket, Ay’a daha hızlı geri dönüş için adım attı. NASA ise henüz hangi şirketleri kullanmayı planladığı konusunda henüz bir karar vermedi. Ancak NASA, bu yılın eylül veya ekim ayına kadar Ay toprakları için sözleşmeler yapacağını açıkladı.
Yalanları ortaya çıkmasın diye diğer devletlerden önce oraya gitmeye çalışıyorlar galiba.
Proje tamamen para aklama başkada birşey değil! 21.milyar nedir arkadaş o parayı iktisatlı birine versinler eğer 4 kez mars 1 neptün 22 ay yapılır. 21 tane milyar dolar yuh ::SS