İster tek motorlu bir Cessna isterse 600 kişilik bir jumbo jet olsun, neredeyse son 50 yıldır gökyüzünde olan her uçak  havaalanlarına güvenli bir şekilde inmek için pistte yer alan cihazların radyo vericilerinden gelen sinyallere güveniyor.

Günümüzde en yaygın olarak kullanılan ILS veya diğer adıyla Aletli İniş Sistemi pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemidir. Bu sistem kullanılarak uçağın hem yatay hem dikey düzlemde piste sorunsuz bir şekilde yaklaşması sağlanıyor.

Dünyanın en büyük uçağı ilk uçuşunu yaptı!

Dünyanın en büyük uçağı ilk uçuşunu yaptı!

Havadan roket fırlatma amacıyla geliştirilen dünyanın en büyük uçağı Stratolaunch gökyüzü ile buluştu. İşte ilk uçuşun detayları ve bazı kareler!

ILS sinyallerine müdahale uçak kazasına neden olabiliyor!

Sisli ve görüş açısının düşük olduğu havalarda  ” uçak pilotlar müdahale etmeden otomatik iniyor ” olarak tanımlanan olay ILS sayesinde gerçekleşiyor. Yıllardır kullanılan birçok teknoloji ile benzer şekilde ILS’de saldırılara karşı bir güvenliğe sahip değil. Örneğin, radyo sinyalleri şifrelenmiyor ve doğrulanmıyor.

Yıllardır kullanılan ve yüzlerce kişiyi taşıyan milyonlarca uçağın sorunsuz bir şekilde inmesini sağlayan bu sistemde bugüne kadar güvenlik konusunda pek endişe yaşanmadı. Bunun nedeni ise bu radyo sinyallerini taklit etmenin oldukça maliyetli ve zor bir işlem olmasıydı. Ancak, araştırmacılar 600 dolar değerindeki bir cihaz ile ILS sinyallerine müdahale edilebildiği bir sistem geliştirdiler.

X-Plane 11 isimli uçuş simulasyonu üzerinde sergilenen yöntemde, uçak sorunsuz bir şekilde piste doğru yaklaşırken sinyal manipüle ediliyor ve yüksekte olduğuna dair sinyaller gönderiliyor. Pilotun iniş hızını artırması pistten önce yer ile temas edilmesine ve bu nedenle kaza ile sonuçlanmasına neden oluyor.

Hava limanlarında bunu gerçekleştirmek pek mümkün değil!

Localizer olarak tanımlanan ve dikey düzlemde piste yaklaşmayı sağlayan sistem manipüle edildiğinde ise pist dışına çıkma sonucunda uçak kazasına neden olunuyor. Tabi, havalimanları yüksek güvenlik önlemleri ile korunuyor.

Bu kapsamda bir havalimanı yakınında bu tür işlemleri gerçekleştirerek uçaklara kaza yaptırmak kolay değil. Tabi, 600 dolarlık cihazın bunu gerçekleştirebiliyor olması, ILS’in daha güvenli hale gelmesi gerektiğini gözler önüne seriyor.

Not: Pilotlar her türlü koşulda iniş yapabilmek için eğitiliyor ve ILS’e bağımlı değil. ILS sinyallerine müdahale edildiği bir durumda pilotların durumu fark ederek uçağın güvenliğini alacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Araştırmacılar sistemi pilotlar üzerinde denediklerinde, pilotların bir şeylerin ters gittiğini fark ettiğini belirtiyorlar. Ancak, görüş alanının düşük olduğu bir havada bu tür bir saldırının fark edilmemesi facia ile sonuçlanabilir.