Özel bir araştırma şirketinden gelen bilgiler Apple’ın üretim, maliyet ve satış sürecindeki stratejisine dair çok önemli detaylar içeriyor. IHS adlı araştırma mecrasının dediğine göre Cupertino merkezli Apple, 16 GB’lık Wi-Fi iPad Air 2’nin üretiminde toplamda 275 dolar harcıyor. Bu miktar ise standart iPad Air modelinden sadece 1 dolar fazlaya denk geliyor.
Cihazın standart modeli Amerika Birleşik Devletleri pazarında 499 dolara satılırken, Apple iPad Air 2’nin en üst seviye modeli olan LTE destekli 128 GB’lık versiyon 358 dolara mal ediliyor ve 829 dolara satışa sunuluyor! IHS’e göre Apple, iPad Air 2’nin karlılık oranını yüzde 45 ile yüzde 57 arasında dengelerken, standart sürümde bu oran yüzde 45 ile yüzde 61’e denk geliyor.
Hangi parça ne kadara…
IHS’in iddiasına göre Samsung ve LG üretimi olan ekranlar ise iPad’lerin en pahalı parçası oluyor. Tek bir ekranın maliyeti Apple için 77 dolar seviyesinde. iPhone 6 ve iPhone 6 Plus akıllı telefonlarının ana kameraları için harcanan bedel ise aynı seviyedeymiş. Üreticisi açıklanmayan iPad Air 2’nin ön ve arka kamera arayüzleri ise sadece 11 dolara mal ediliyormuş.
Son olarak Apple 16 GB’lık depolama alanı için 9.20 dolar harcarken, 128 GB için 60 doları gözden çıkartıyor. Depolama alanının üreticileri de SK Hynix, Toshiba ve SanDisk oluyor.
Kısacası Apple küçük maliyet farkları ile yüksek karlar sağlıyor.
:: Apple’ın fiyat stratejisini nasıl buluyorsunuz?
İpad air 2 sadece 1 dolar ekstradan üretiliyorsa kusura bakmayın ama bu ipad air niye o kadar yüksek fiyata üretiliyor. Donanımı düşük, touch id yok kamerası daha düşük, daha kalın. Öyle bir şey olsa Apple ipad air’i üretmeyi keser sadece ipad air 2 üretirdi :))
Maliyete değil, teknolojik gelişime bakmak lazım.
keşke 358 dolara bomboş sıfır yazılımla satsa Apple öyle booooşş boooooş baksak tablete, ucuza tabletimiz var diye sevinsek
Çok doğru bir yorumu
karlılıgı arttırmanın en ıyı yolu malıyetlerı dusurmektır ve bunu yapabılmısse nıye satıs fıyatını dusurup karlılıgını azatsın kı pazarın belırledıgı bır fıyat var ve bu fıyatı pazar kendısı olusturur.bundan sonra fırmanın daha cok kar etmesı kendı gıderlerını dusurmesıne baglıdır.bana gore apple ıcın cok haklı bır kazanc.ve ayrıca yazılımsal gıderler katılmıs mı bılmıyorum ama o bolumdede de cıddı malıyetler var dırek urunun donanım malıyetıne de bakmamak lazım.asılında olan su ; apple kalıtelı bır urunu dusuk malıyette urettırebılıyor ve cok ıyı sekılde pazarlayabılır.bunun da meyvesını yıyorlar
hep merak ediyordum 16 gb micro sd ile 128 gb micro sdnin apple’a geliş maliyetinin ne kadar olduğunu.16 gb depolamanın apple’a maliyeti sadece 9 dolar 128 gb kartın maliyeti ise 60 dolar ama 16 gb ipad air 2’nin fiyatı 499 128gb’nın ise 699 dolar.Yani 50 dolar olarak artan depolama maliyeti müşteriye 200 dolar olarak yansıyor.Türkiyede ise bırak 200 doları 16 gb ipadler 1000 lira civarına giderken 128 olanları 1800-2000den aşağı alamıyorsun.Bir 16lık sd değilde 128lik sd takıldığı için 1000 lira farketmesi hayatımda gördüğüm en büyük kazık.Apple ürünlerini severek kullanıyorum ama bu kadar fahiş fiyata satılan depolama alanı çok saçma.
o zaman parçaları teker teker alıp birleştirsinler. içindeki yazılımı da veremedikten sonra neye yaradı.
Zaten yaptıkları iOS sayesinde kar payının 2 katını bile hakediyorlar. Tüm kazandıkları kâr payları helal olsun…