Efsane telefon Nokia 3310’un 17 yılın ardından geçirdiği evrime, şarj süresi ve kasa yapısı gibi çeşitli başlıklar altında yakından bakıyoruz. Bakalım geçen bunca zamanda Nokia 3310’da değişen veya değişmeyen özellikler neler.
17 yıllık Nokia 3310 evrimi!
İlk olarak 2000 yılında piyasaya sürülen ve bir devrin başlangıcını temsil eden efsane Nokia 3310, yakın zamanda yenilenerek tekrar piyasaya sürüldü. Geçen onca senenin ardından ilk Nokia 3310 ile yeni Nokia 3310 (diğer bir adıyla Nokia 3310 2017) arasındaki benzerlik ve farklılıklara yakından bakıyoruz.
Tasarım
Atası 2000’li Nokia 3310’dan gelen tasarım anlayışının günümüze uyarlanmış şekli olan yeni Nokia 3310 2017, eskiye nazaran hem daha hafif hem de daha ince. 2000 yılında çıkan ilk Nokia 3310 113 mm uzunluğa, 48 mm genişliğe, 22mm kalınlığa ve 133 gr ağırlığa sahipken, günümüz Nokia 3310’u ise 115.6 mm uzunluğa, 51 mm genişliğe, 12.8 mm kalınlığa ve 79.6 gr ağırlığa sahip.
Yani kalınlık ve ağırlık anlamında neredeyse yarı yarıya bir iyileşme söz konusu. Kasa malzemesi olarak ise her iki cihazda da plastik kullanılmasına karşın yeni Nokia 3310’un eskisine nazaran eksik kaldığı tek nokta, cihazın ön kısmının kolayca çıkarılamıyor oluşu.
{pagebreak::2}
Ekran
Burada biraz dürüst davranmakta yarar var. Zira her iki cihaz da (en azından ilk 3310 için kesinlikle geçerli) o döneminin en son teknolojisi kullanılarak üretildi (bu 3310 2017 için geçerli değil). Bu bağlamda iki cihaz arasında ekran anlamında bir kıyaslama yapılacaksa, bunu özellik belirtilerek ve o dönemin şartlarını göz önünde bulundurarak yapmak gerekir.
Orijinal Nokia 3310, 1,5 inç boyutunda siyah-beyaz görkemli bir (en azından o dönem için) ekrana sahipti. Gerek mesaj okumak gerekse yılan oynamak için, o yıllar bu ekran özellikleri gayet makul ve yeterliydi
Yeni Nokia 3310 ise 2.4 inç boyutunda daha büyük (ilkine oranla) ve renkli bir ekrana sahip. Bu bağlamda yeni Nokia 3310’un 2000 yılında çıkan bir telefondan daha çok, 2005-2010 yılları arasında çıkan bir telefon izlenimi uyandırdığı aşikar. Ayrıca yeni Nokia 3310 ekranının güneş ışığında görünürlüğü artırmak için polarize katmanlara sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
{pagebreak::3}
Bağlantı
2000’lli yıllarda Wi-Fi veya Bluetooth gibi günümüzde standart haline gelmiş bağlantı teknolojileri halen emekleme aşamasında olduğu için, dolaylı olarak orijinal Nokia 3310’da bunlardan mahrum kalmış.
Ancak şükürler olsun ki günümüz Nokia 3310’u Bluetooth (3,0) ve Mikro USB gibi, nispeten de olsa (Wi-Fİ, GPS ve 3G yok), güncel bağlantı teknolojilerine sahip (FM Radyo da var).
{pagebreak::4}
Pil Süresi
Orijinal Nokia 3310‘un bilinen en iyi özelliği, şüphesiz efsane pil ömrüydü. Zira günümüzde sıklıkla kullanılan “3310 mu bu 1 hafta şarjı gitsin” terimi, Nokia 3310’un kimi durumlarda 1 haftayı bile geçen pil ömründen dolayı ortaya çıkmıştır.
Tabi o günlerde Pokemon GO gibi pil canavarı uygulamalar veya onları çalıştırabilecek donanımlar olmadığı için, orijinal Nokia 3310’un 1000 mAh Li-Ion (BLC-2) bataryası bir hafta boyunca çok rahat kullanılabiliyordu.
Günümüz Nokia 3310’u ise eskisine nazaran çok daha şanslı. Zira gelişen teknolojiyle beraber enerji verimli donanımlar ve değişen pil yapıları, yeni 3310’un 1 ayı aşkın bir bekleme süresine ulaşmasına imkan tanıyor.
{pagebreak::5}
Yılan Oyunu
Nokia 3310’la (daha doğrusu tüm Nokia telefonlarla) özdeşleşmiş bir şey var ise, o da birçok kişinin çocukluk hayallerini süsleyen efsane Snake II yani Yılan oyunudur.
O siyah-beyaz ekranda saatlerimizi harcamamıza neden olan, basit ama eğlenceli Yılan oyunu, yeni Nokia 3310’da da mevcut. Fakat Gameloft tarafından günümüz grafik anlayışıyla geliştirilen bu yeni yılan oyunu, orijinalinin retro cazibesinden yoksun.
{pagebreak::6}
Fiyat
Ve son olarak fiyat karşılaştırmasına geldik. Bu yazıyı okuyan birçok kişi eskinden Nokia 3310 sahibi olmuş olan büyüklerinden sıklıkla “Zamanında hayvan satıp almıştım” veya “Tarla satıp almıştım” gibi cümleler duymuştur. Bu bağlamda büyüklerimizin teknoloji sevdasını ne kadar takdir etsek az.
Zira Avrupa’da 170 Dolar gibi (tabi o zaman para çok daha değerli) bir fiyat etiketine sahip olan (o zamanki “Tuğla” olarak nitelendirilen diğer telefonlara nazaran gene ucuz bir fiyat) orijinal Nokia 3310, ülkemizin o zamanki ekonomik durumunu göz önünde bulundurulduğunda, rahatlıkla küçük bir tarla veya hayvan fiyatına eşdeğer olarak satılmış olmalı.
Yeni Nokia 3310 ise gelişen-ucuzlayan teknoloji ve robotlaşan sanayi sayesinde (özellikle indirgenmiş ihtiyaç fazlası teknolojisiyle), 40 veya 50 Dolar gibi çok uygun fiyat etiketleriyle hali hazırda satın alınabiliyor.
:: Siz yeni Nokia 3310 hakkında neler düşünüyorsunuz?
Abartmayın beee bizde de vardı 2002de almıştı babam gayet kendi 1 aylık maaşından ucuza almıştı çok net hatırlıyorum şuan babamın 1 aylık maaşı hiç bir amiral gemisi modele yeterli değil. Tarla satıp almak nedir abartmayın
baba oğluyla poz vermis gibi gorunuyor :D:D
Nereden satın alabiliriz bir link verseydiniz
En fazla 250 TL gibi bir fiyatla satılırsa annemin halen kullanmakta olduğu Nokia'sını yenilerim 🙂
eski 3310u piyasaya aynı şekide sürselerdi daha iyi olurdu…
Hani replika çin malı telefonlar olur ya, hah işte bu da onlardan biri 😀 Gönüllerdeki gerçek 3310'un yerini hiç bir çakması alamaz. Onu "o" yapan özellikleri değil, o telefonla geçirdiğimiz zamanlardı, bir geçiş döneminin ortasındaydık. Bir iPhone 3GS'imi aldığım zamana bakıyorum, birde yeni çıkan iPhone 7, Galaxy S8'e. Yeni teknolojinin tadını bir kere tadınca üst modeli hatta 6 nesil sonrası bile ilki gibi aynı zevki veremiyor. İlerlemek iyidir hatta çok çok iyidir fakat dürüst olmak gerekirse şimdiki akıllı telefonunuzla ilk akıllı telefonu aldığınız zamanki heyecanı tadabiliyor musunuz? İşte olay bu. Şimdiyse iPhone 3GS'imi iPod olarak kullanıyorum. Müziklerin "iPod" olarak anıldığı günlerde. Bunu neden anlattım? Çünkü aynı şeyi Nokia 3310 için de hissediyorum.
2000 senesinde 3310 fiyatına tarla alamıyorduk.
şu dandik teli bile türkiyede en az 1000 tl den aşağı satmazlar yazık…
3g olmaması kötü turkcell çoğu yerde 3 g siyalini kadırmış durumda.
Nereden satın alabiliriz ?
Telefon tasarım açısından iyi fakat yeni bir başlangıç için eksikleri var. Bence önceki 3310'un arayüzüne daha yakın olmalıydı. Tam ekran simgeler aşağı tuşa bastıkça kaymalıydı ve daha belirgin simgeler tasarlanabilirdi. Bu haliyle kötü demiyorum ama amaç sadelik ise biraz daha basitleştirilebilirdi. Diğer taraftan java tabanlı bir işletim sistemi yerine linux tabanlı bir işletim sistemine şu anki arayüz taşınabilirdi. Tabiiki bu kadar düşük donanım özellikleri ile olmaz ama yeni çıkan bu tür telefonlarda bu anlattığım durum sözkonusu. Çift çekirdekli qualcomm işlemci ve 512 mb içeren örnek cihazlar var. 3g/lte/wifi bağlantısı kesinlikle olmalıydı ve dahası mobile hotspot ile mevcut internet paketleri diğer cihazlara da paylaştıralabilmeliydi. Diğer taraftan USB bellek takılabilmeli ve veri aktarımı yapılabilmeliydi. Bu yazdığım özellikler abartılı gelebilir ama cihazın kolay kullanımını etkilemeyecekti. Ekstralar içerisinde birer seçenek olarak duracaktı. Belki bu cihazları alan insanların çok büyük bir kısmı bu bahsettiğim ayrıntıları hiç kullanmayacaktı ama gerçekten cihazı efsane yapabilecekti. Ama söylediğim gibi cihazı eline alan sadece konuşmak ve sms gönderilecek bir cihaz olarak önceki tuşlu telefon tecrübesinin neredeyse aynısını yaşamalı. Bahsettiğim özellikler eğerki uygun donanım sağlansa idi cihazı yormayacak ve yine şarjı uzun giden sağlam ve kullanışlı bir cihaz olacaktı. Birde sms uygulamasına tıpkı imessage'da olduğu gibi whatsapp eklentisi eklenerek whatsapp kişilerine internet üzerinden ücretsiz mesaj gönderilebilirdi.
Altın kaplasalar bile fantaziden öteye gidemez. Günümüzün hiçbir ihtiyacını karşılamaz
bu haber daha önce yapılmamışmıydı sayın SDN
Ne oldum degil, ne olacagim demeli 🙂
parantez içlerinde parantez dışını çürütme
Bu editörler de iyice boşladı işleri. Hakkı Alkan bunları çok mu ekmek yediriyor ne, hepsi ekmek belli olmuş. İki gün önce yaptıkları haberi bir dahacagim diyorlar.
Patatesti Chips oldu.
Nokia nın en sevmediğim modeli belki. Efsane yapıldı zorla.
Lan ne tarlası, daha 5510 ilk çıktığında bile asgari ücretle çalışanların elinde vardı. Hatta o bile çıkmadan arçelik buz dolabı alana motorola cep telefonunu hediye veriyordu. Şu sim kartı kesmeden komple kartıyla beraber telefona soktuğun meşur telefon. O dönemi netten takip eden işte böyle bilgi yoksunu yaşıyor. Biz o dönemde vardık hiç dediğiniz gibi değildi olaylar. Evet insanlarda para azdı ama bereketi vardı zira bir maaşınla aldığın bir tv veya telefon 10-15 sene çalışıyordu. Şimdiki gibi iki maaşınla zor alıp 5 sene sonra çöpe dönen teknoloji yoktu.
Bence çok güzel bir cep telefonu şimdi ye kadar üretilen nokia lar çok güzel benimde 2007 yılında vardı bir tane