Vücudumuzu anlamaya yönelik yapılan araştırmalar sayesinde mikroskobik canlıların “katil” olduklarına yönelik algı günden güne değişiyor. Bizlerle yaşayan, renkli, zararsız bakteriler son zamanlarda bir pazarlama aracına da dönüşmeye başladı.
MIT’de bir grup bilim insanı, sentetik biyoloji ile kırmızı, mavi ve yeşil ışığa tepki veren E. coli bakterileri üzerine çalışma yapıyor. Bakterilere ışık saçarak renkli resimler oluşturabiliyorlar.
Fotoğraflarla 3D şehir görüntüsü oluşturdu!
Bakterilerle resim nasıl oluşturuluyor?
Araştırmacılar, 4 kısma ayrılmış 18 genin bir sistemini özelleştirdi. Bakterilerin hangi renkte olması gerektiğini ayarlamak için sinyalleri işleyecek bir “devre” ve devreye pigment üreten “aktüatör”e bağlayan bir “kaynak ayırıcı” kullanmış.
Sadece ışığı bir girdi olarak kabul eden ve bir renk çıkartan her bakteri içerisine neredeyse bir bilgisayar inşa edildi.
Araştırmanın asıl amacı sentetik biyolojinin ve biyoloji sistem mühendisliğinin ne kadar ilerlediğini, bu alanda genlere ne derece müdahale edilebildiğini göstermek.
Araştırma, bakterilerdeki gen ekspresyonunu çok hassas bir şekilde uzayda ve zamanda kontrol etmek için güçlü bir araç sunuyor.
:: Bakterilerle yapılan Super Mario hakkında ne düşünüyorsunuz?
Telefon ekranlarında kullanılabilir.
Isleri gucleri kalmadi adamlarin.
Sıkılınca demek ki …
O kadar para veriyorlar adamlara araştırma için adamlar gidiyor bakteriden super mario yapıyor.