Apple‘ın ikonik dizüstü bilgisayarı MacBook ilk kez 2006 yılında ortaya çıktı. Şirketin PPC işlemciyi bırakıp Intel işlemcileri kullanmaya başlamasıyla üretilen cihaz, öncülü iBook‘un yerini aldı. Başlangıçta hem ismiyle hem özellikleriyle tartışmalara neden olan MacBook, günümüzde çeşitli modellerle varlığını sürdürüyor.
MacBook’un öncülü PowerPC işlemcili iBook
Jobs “Macbook” ismini reddetmişti
Zaman içinde Macbook Air ve Macbook Pro adlı iki ayrı modele ayrılan cihaz; tasarımı, şıklığı ve kalitesiyle hala birçok teknolojiseverin rüyalarını süslüyor. Steve Jobs‘ın iBook‘tan sonra ismini hiç beğenmediği ve başlangıçta reddettiği MacBook günümüzde artık Apple ile özdeşleşmiş durumda.
MacBook yok ama…
Her ne kadar şu an “MacBook” olarak anılan güncel bir cihaz bulunmasa da, Macbook Air ve Macbook Pro’lar çağdaş MacBook modelleri olarak varlığını sürdürüyor. İşte Apple‘ın son 8 yıla damgasını vuran ikonik dizüstü bilgisayarı MacBook‘un dünü ve bugünü…
{pagebreak::1}
Macbook – Beyaz (2006)
İlk MacBook modeli 16 Mayıs 2006 tarihinde tanıtıldı. 2008 yılı Ekim ayına kadar ilk tasarımıyla devam eden cihaz, 13.3 inç ekrana sahipti. 1.83 GHz Intel Core Duo işlemci ile gelen ilk MacBook‘un başlangıç modelinde 64MB GMA 950 grafik çözümü, 512MB bellek, 60GB sabit disk yer alıyordu. İlk Macbook tasarımı, 2008 yılında yerini tekpare kasalı MacBook‘a bıraktı.
{pagebreak::2}
Macbook – Siyah (2006)
Macbook‘un siyah renk seçeneği de beyaz model ile aynı anda, 2006 yılında tanıtıldı. Siyah MacBook sadece renk farklılığı değil, üst sınıf donanımı da ifade ediyordu. Beyaz MacBook‘ta düşük donanımlı ve düşük fiyat etiketli bir giriş modeli olsa da, siyah MacBook için bu durum söz konusu değildi. İlk siyah Macbook, 2.0 GHz Core Duo işlemci, 512MB bellek, 80GB sabit disk ve SuperDrive içeriyordu. Siyah MacBook son olarak 2008 Şubat ayında güncellendi ve sonrasında üretimi durduruldu.
{pagebreak::3}
Macbook Pro (2006)
2006 yılı Ocak ayında piyasaya çıkan ilk nesil Macbook Pro, PPC işlemcili Powerbook‘un yerini alan profesyonel sınıf MacBook modeli oldu. 15.4 inç ekranla gelen ve başlangıç modeli 1.67 GHz Core Duo işlemciye sahip olan cihazda 512MB bellek, 80GB sabit disk, 128MB ATI X1600 ekran kartı bulunuyordu. İlk MacBook Pro tasarımı 2008 yılı sonunda yekpare kasa ile güncellendi.
{pagebreak::4}
Macbook Air (2008)
İlk nesil Macbook Air, 15 Haziran 2008 tarihinde tanıtıldı. Sahneye elinde bir zarf içinde MacBook Air ile çıkan Steve Jobs, optik sürücüden arındırılmış ve inceliğiyle herkesi şaşırtan yeni dizüstünü tüm dünyaya gösterdi. Tek USB portu bulunması ve ethernet kapısına sahip olmamasıyla eleştirilen MacBook Air, 2010 yılına kadar mevcut tasarımını korudu.
{pagebreak::5}
Yekpare Macbook ve Macbook Pro (2008)
2008 yılı sonbaharında tanıtılan yekpare kasalı MacBook modelleri günümüzün çağdaş MacBook tasarımının öncülleriydi. Beyaz polikarbon kasanın terk edilme sürecini başlatan aluminyum yekpare modellerden 13 inç ekrana sahip olan “Macbook”, 15 inç ekrana sahip olan ise “MacBook Pro” olarak adlandırlıyordu.
{pagebreak::6}
13 inç Macbook Pro (2009)
İlk alüminyum yekpare MacBook serisinin üzerinden yaklaşık 8 aylık bir süre geçtikten sonra, 13 inç yekpare kasalı MacBook‘un adı “MacBook Pro” olarak güncellendi. Cihazın tasarımı aynı kalsa da, bu güncelleme ile birlikte MacBook Pro olarak anılmaya başladı. Bu model günümüzde hala varlığını sürdürüyor.
{pagebreak::7}
Polikarbon Yekpare Kasalı MacBook (2009)
13 inç aluminyum MacBook‘un MacBook Pro olarak adlandırılmasından sonra, yekpare tasarım anlayışı polikarbon MacBook‘a geldi. Klasik beyaz kasanın tek parça olarak elden geçirilmiş hali olan bu tasarım, piyasaya sürülen son MacBook modeli oldu ve 2012 yılında üretimi durduruldu.
{pagebreak::6}
Yeni 11 inç ve 13 inç MacBook Air (2010)
Apple, ilk kez 2008 yılında tanıttığı Macbook Air modelinin tasarımını 2010‘da güncelledi. İlk cihazda eleştirilen bağlantı kapılarının azlığı, mono ses çıkışı gibi eksikliklerin giderildiği yeni MacBook Air, yeni nesil trackpad ile geldi. Seriye 11 inç‘lik yeni bir model de eklendi. Her iki cihaz da günümüzde varlığını sürdürüyor.
{pagebreak::7}
13 inç ve 15 inç Retina Macbook Pro (2012)
Apple‘ın retina ekranlı ve optik sürücüsüz modern MacBook Pro modelleri 2012 yılında tanıtıldı. Haziran ayında tanıtılan 15 inç Retina Macbook Pro‘yu, aynı yılın Ekim ayında tanıtılan 13 inç Retina Macbook Pro takip etti. Her iki model de günümüzde MacBook serisinin en güncel cihazları olarak öne çıkıyor.
:: En beğendiğiniz MacBook modeli hangisi? Kişisel bilgisayar kullanımınıza hangisi daha uygun?
Favorim 2006 kasa Macbook Pro
Heyyy gidi günler Macbook Air (2008) o zaman windows kullanıyordu.
favorim tabiki en güncel sistem olanı ve 15″
Apple yapıyor diğerleri çalıyor. Notebook ismide MacBook’dan çalıntı.
2008 air default olarak Windowsla falan gelmedi, fakat neden boyle bir foto kullanildi garip…
windows kullanılıyordu diyen arkadaş ne içtiyse bende ondan istiyorum
Sağ tarafında numeratif klavyeye sahip olmayan hiçbir tasarım bana gelmez sözde iş bilgisayarı zamanında sadece Quark kullanmak için binlerce lira verip aldığım Macintosh’un yanında gelen klavye klavye bile sayılmazdı 200 300 lira daha verip aparatlar almıştım Apple tam anlamıyla müşterisine eziyet çektiren bir firma ama insan mecbur olunca alıyor işte yine de Quark için Apple alırdım
Tirt reklam kokan hareket bunlar
ZİYARETÇİ 10.07.2014 21:33 windows kullanılıyordu diyen arkadaş ne içtiyse bende ondan istiyorum
Resimde windows var arkadaş ironi yapmış 😀
ZİYARETÇİ 10.07.2014 21:40 Sağ tarafında numeratif klavyeye sahip olmayan hiçbir tasarım bana gelmez sözde iş bilgisayarı zamanında sadece Quark kullanmak için binlerce lira verip aldığım Macintosh’un yanında gelen klavye klavye bile sayılmazdı 200 300 lira daha verip aparatlar almıştım Apple tam anlamıyla müşterisine eziyet çektiren bir firma ama insan mecbur olunca alıyor işte yine de Quark için Apple alırdım
Sözde iş bilgisayarı demişsin MacBooklar senin kıytırık hesap kitap işlerini yapmak için değil tasarım,fotoğrafçılık için ön plana çıkmıştır.Excel kullanmak için windows kullan 🙂 hem onların klavyeleri daha takoz tam senlik.