Google her ne kadar Motorola‘yı elden çıkarmış olsa da, en önemli projelerden biri olan Ara için kolları sıvamış görünüyor. Yeni tanıtılan Ara, akıllı telefonlara yaklaşımınızı değiştirebilecek kadar ilginç özelliklerle geliyor. “Toplama telefon” kavramını hayatımıza sokacak olan Ara ile kamera, ekran veya işlemci gibi bileşenleri ayrı ayrı satın alabileceğiz. İşte cihazla ilgili şimdiye kadar öğrendiğimiz her şey:
Modüler Akıllı Telefon Ne Demek?
Bizim kullandığımız tabiriyle toplama bilgisayarın aslında modüler bilgisayar olduğunu söylesek bu konu açıklığa kavuşur sanıyoruz. Hayal etmesi güç ama, bir akıllı telefonun “kasasını” ve Wi-Fi alıcısını 50 dolara satın aldıktan sonra; kamerasını, işlemcisini, bataryasını veya hoparlörlerini kendi ihtiyacınıza göre sonradan satın aldığınızı düşünün. Üstelik tüm bu parçaları cihaza kolaylıkla monte edip, istediğinizde bir başka alternatifiyle değiştirebildiğinizi.
Çok yüzeyli akıllı telefon giydirmeleri veya tek tarafta birden fazla kamera lensi gibi yenilikçi yaklaşımlara imkan tanıyacak olan Ara, mobil telefon ekosisteminin Android‘i olabilir. Açık bir donanım endüstrisi oluşturarak, geliştiricilere kendi özgün cihazlarını tasarlama imkanı tanıyabilir.
{pagebreak::Project Ara ve DARPA İlişkisi}
Proje Eski DARPA Çalışanları Tarafından Yönetiliyor
Motorola ve Google yollarını ayırmış olsa da, Ara için her iki teknoloji devi de birlikte çalışmaya devam ediyor. Google Motorola’nın Gelişmiş Teknoloji ve Projeler (ATAP) grubunu elinde tutuyor. Bu ekibin başında ise ABD’nin ünlü DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) kuruluşunda yönetici olarak çalışan Regina Dugan bulunuyor.
Dugan’ın yeni ve benzersiz teknolojiler geliştirmek konusunda hayli deneyimli olduğunu tahmin etmek zor değil. Project Ara’dan sorumlu bir diğer isim ise yine DARPA’da uzun yıllar geçirmiş Paul Eremenko. Bu ikiliden ve yönettikleri yetenekli ekipten Ara’nın bilim kurgu olarak kalmamasını, market vitrinlerinde görmeye alışacağımız bir gerçeklik haline gelmesini bekleyebiliriz.
3 Boyutlu Baskılı Modüller
3D Systems tarafından kullanılan ünlü 3 boyutlu baskı teknolojisi Project Ara’da kendine yer buluyor. Ayrı ayrı modülleri büyük sayılarda ve hızla üretmeyi mümkün kılan bu yeni yazıcı, 600 dpi renkli görüntüler bastırarak kullanıcılara kendi modüllerinin hangi materyallerle bastırılacağını seçme olanağı tanıyor. 3D Systems’in bir sonraki aşamada anten gibi akıllı telefon cihazlarını 3 boyutlu yazıcılardan çıkarabilmesi bekleniyor.
Ara’nın Boyutları Ne Olacak?
Her ne kadar belirli ölçüler verilmemiş olsa da, Ara platformu mini, orta ve jumbo boyutlu telefonları destekleyecek. Mini boyuttaki telefonlar tahmin edileceği gibi daha ufak, orta boyutlular bugün pazarda yaygın olan 4 ila 5 inç arası bir ölçekte ve jumbo cihazlar ise telefon tablet hibritleri olan Note 3 boyutlarında olacak.
Cihazın boyutlarını belirleyen modül olan iç iskelet, aynı zamanda Google’ın bizzat geliştirip Project Ara’ya dahil edeceği tek donanım olma özelliğine sahip.
{pagebreak::Project Ara Fiyatı ve Çıkış Tarihi}
50 Dolarlık “Telefon Olmayan Telefon”
Teknik açıdan bir dönüm noktası olmasına karşın, Ara telefonlar üst sınıf cihaz meraklılarını hedeflemiyor. Web sayfasında “6 milyar insan için özel olarak geliştirildi” sloganıyla tanıtılan ürün, daha önce kolayca internet erişimi imkanı bulamayan kitleyi hedefliyor. 50 dolarlık temel modelde sadece Wi-Fi bağlantısı olacak.
Eğer hücresel bağlantıya ihtiyaç duyarsanız, yani telefonu bir GSM şebekesi ile kullanmak isterseniz ilgili parçayı cihazda bulunan uygulamayla sipariş etmeniz mümkün olacak. Google, Ara modüllerinin kolayca değiştirilebilir olmasının ana akım kullanıcıların da ilgisini çekeceğini umuyor.
Böylelikle yeni bir telefon almaksızın fotoğraf kalitesini artırmak isteyen kullanıcılar, sadece daha kaliteli bir kameraya para ödemek zorunda kalacak. Hatta yakın zamanda bu konuyla ilgili forumlar ve takas toplulukları oluşturulduğunu görürseniz şaşırmayın.
Piyasaya Ne Zaman Çıkacak?
Google üzerine titrediği bu projeyle ilgili aceleci davranmak istemiyor. Ancak geliştirici tarafında da süreci bir an önce başlatmak istiyor. Bu nedenle ATAP ekibinin bu yıl Nisan ayında prototipi hazırlayarak, üç ayrı geliştirici konferansında tanıtması planlanıyor.
Modül geliştirici kitinin yayınlanması kış mevsimini hedeflerken, bu süreçte en aktif çalışan 100 geliştiriciye ücretsiz birer Ara telefon hediye edilmesi bekleniyor. Google’ın ilk Project Ara telefonu raflara sürmesi ise önümüzdeki yılın ilk çeyreğini bulacak.
:: Project Ara çıktığında almayı düşünür müsünüz?
Toplama bilgisayarlardan bütünleşik bilgisayar vizyonunu hedefleyen bir pc piyasası varken cep telefonlarının bu şekilde bir noktaya gelmesi bence daha büyük sorunlara neden olacağından ölü bir teknolojidir böyle bir hataya düşülse bile sonra tekrar bütünleşik telefonlara ulaşabilmek için karı ağrısı yaşanacaktır. Ama ticari açıdan düşünürsek bunlar hep para tabi ..
mükemmel bim a101 gibi yerlerde modüler parçalar satılırsa ve aynı ebatta daha güçlü daha ekonomik gibi seçenekler olursa almam 0
Sıradan bir telefon yere düşünce arka kapak, pil ve telefonun on yüzü bir yere fırlıyor. Bu telefon yer düşerse aman aman… Wifi çipi nerde, kamerası nerde… Hele bide iki telefon yere düştü.. “lem 5MP karmera benimdi, senin 3MP idi”, “yok be olm, 5MP benimkiydi” diyalogları çıkabilir.
çocuklar için alınabilir
hah bilgisayar donanımı satışları düştü ya şimdi telefon donanımından para kazanmaya çalışacaklar demektir.
bence o teknolojıye daha var sımdı olsa bıle cok kalın ve hantal bir cihaz olur sanırsam vede tercih edilmez ayrıca bizim milletimiz de marka hastalığı olduğu düşünülürse turkıyedekı piyası dusunemıyorum:D
ÇOK AKILLI BİR SİSTEM..
yapan da amcaoğlu değil bildiğin GOOGLE INC.
çogunluk dalga geçmiş ama çok güzel birşey
Bu akıllı telefon sektöründeki en büyük gelişmelerden birisi. Eğer böyle bir şey olursa daha ucuz akıllı telefona sahip olabiliriz.
Ayrıca buda diğer firmaların hoşuna gitmeyebilir.
yeni kamera çıktı tak kullan gibi bişey. yeni işlemci çıktı sadece onu değiştiriyosun. mantık bu 🙂 toplama pc gibi
Pc platformu artık daha çok all-in-one pc’ ler üretiyor çünkü kullanıcı ürünü uğraşmak için değil kullanmak ve keyfini çıkarmak için alır. Modüler telefon = sorun ve uğraşı yani google için ölü bi yatırım olur. Bence 😀
Pil işine çözüm bulunmadan bunların hepsi yalan.
Gayet mantıklı
Açıkçası ucuz olmasını bir kenera atarsak ”Toplama telefon” mantığı ölü doğmuş bir teknoloji olur. Mühendislik denilen bir şey var, bu yüzden o ”Premium” telefonlar o kadar donanıma rağmen ince ve hafif olabiliyorlar. Bu yüzden tasarımları çok daha iyi. Ayrıca telefon üreticileri telefonların parçalarını toptan alıyorlar böylece daha ucuz oluyor, o donanımı bu telefon ile yapmayı denerseniz çoook daha büyük bir fiyat etiketi ile karşılaşırsınız. Ayrıca bütün tablet / akıllı telefon fikrinin arkasındaki olay küçük, kompakt ve hafif bilgisayarlar yapmak, PC dünyasında bile masaüstü bilgisayarlardan all-in-one’lara, 17” kalın ve hantal laptoplardan 13” ince ve hafif laptoplara geçilirken böyle bir proje saçma olmuş.
@28.02.2014 16:14 katılıyorum.
Veee google sonunda kafayı yedi tebrikler!
@28.02.2014 16:41 Google? Haa hani şu kullanıcıları hakkında daha fazla bilgi ele geçirmek için 10 takla atan şirket mi? Hani şu reklam şirketi olup teknolojide 5 yıllık deneyimi olan şirket mi? Hani şu işletim sistemlerinin adını Kitkat, jelibon (jelly bean), dondurmalı sandwich (ICS) vs. koyan şirket mi? Pardon ya şu Android şeklinde peluş oyuncak çıkaran şirketti. Evet ya gerçekten çok büyükler, çok müthişler tabi 5 yaşındakiler için!
bence bir kaç sene kullandıktan sonra yeni donanım eklemek için ana kartın değişmesi gerekecek çünkü eski karta uyumlu olmayacak
DELİKLİ BONCUK YERDE KALMAZ 🙂
çok yenilikçi ve tuhaf bir gelişim aslında neden olmasın yani akla mantığa yatıyor ama geri kalan parçaların fiyatları ne olacak asıl soru bu 50 dolara kasayı aldık tamam ama peki ya geri kalanı ?
Çok gereksiz. Amaç sistemi parça parça satıp daha çok kar etmek. Bilgisayarda bile 3-5 yıl sonra sistemi yükselteyim derken yeni teknoloji geliştiği için anakartı da değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. 1-2 yıl içinde yapacağınız değişikliği ise baştan yapmanız daha mantıklı olur. Kaldıki insanlar telefonları aksesuar olarak da kullanıyor ve sırf yenisi çıktı diye alıyor. İnsanlar Bu sistem geldimi nasıl olsa aynı kasa ben zaten her türlü işimi görüyorum işlemcisini niye yükselteyim diyecek ve başka marka daha güzel birşey çıkardımı ona terfi edecek.
Kesinlikle müthiş fikir, ileride çok daha iyi anlayacaksınız
Sanırım böyle bir KickStarter projesi vardı
motorolanın projesiydi bu lenovoya satarken bunuda kendileri kapmış demek. Hatta youtubeda bir adam böyle bir projeden bahsedip yardım istiyordu motoroladan
Bu bildiğin Phone Blocks -minstally
Isten anlamayan elmaci bebeler toplanmis yine. Siz gidin kapali kutunuzu alin oynayin hic bulasmayin boyle seylere.
google gene baska birinin fikrini calip icat gibi gosteriyr, zater daha once phoneblock adinda boyle bir projce aciklanmisti baska bir kisi tarafindan… google yeter sahterkarlik/….
Fikir güzel ama ortalama kullanıcılara hitap etmiyor dar bir pazarı olur.
Toplama bilgisayar marka bilgisayardan -bırakın aynı donanımı, toplama bilgisayar bira daha iyi donanım olsa dahi- her zaman daha ucuz olmuştur. Siz marka bilgisyarları neden pahalıya alıyorsunuz? Mühendislik, tasarım ve reklam masraflarından. Aynısı telefon içinde geçerli olacak. Bu işye daha fazla firma aktif olatak katkıda olacak. İhtiyacınız olan özelliklere göre telefon toplarsınız, sizin için geeksiz özelliklere para harcamazsınız.
tutmaz
Ölü doğum
Bu video’yu ilk seyrettiğimde çok beğenmiş keşke böyle birşey yapsalar demiştim. Şimdi yapıyorlar
Mantıklı 🙂
süper bir proje.umarım gerçekleşir.android’in en büyük sorunu donanım yazılım uyumuna böylece sorun bulunabilir.
Eğer çıkarsa patlama olur cihaz yetismez hem ucuz hem güçlü telefonlar oluşturabilicez. Bilgisayar toplama gibi patlar gider.