Google her ne kadar Motorola‘yı elden çıkarmış olsa da, en önemli projelerden biri olan Ara için kolları sıvamış görünüyor. Yeni tanıtılan Ara, akıllı telefonlara yaklaşımınızı değiştirebilecek kadar ilginç özelliklerle geliyor. “Toplama telefon” kavramını hayatımıza sokacak olan Ara ile kamera, ekran veya işlemci gibi bileşenleri ayrı ayrı satın alabileceğiz. İşte cihazla ilgili şimdiye kadar öğrendiğimiz her şey:

Modüler Akıllı Telefon Ne Demek?

Bizim kullandığımız tabiriyle toplama bilgisayarın aslında modüler bilgisayar olduğunu söylesek bu konu açıklığa kavuşur sanıyoruz. Hayal etmesi güç ama, bir akıllı telefonun “kasasını” ve Wi-Fi alıcısını 50 dolara satın aldıktan sonra; kamerasını, işlemcisini, bataryasını veya hoparlörlerini kendi ihtiyacınıza göre sonradan satın aldığınızı düşünün. Üstelik tüm bu parçaları cihaza kolaylıkla monte edip, istediğinizde bir başka alternatifiyle değiştirebildiğinizi.

Çok yüzeyli akıllı telefon giydirmeleri veya tek tarafta birden fazla kamera lensi gibi yenilikçi yaklaşımlara imkan tanıyacak olan Ara, mobil telefon ekosisteminin Android‘i olabilir. Açık bir donanım endüstrisi oluşturarak, geliştiricilere kendi özgün cihazlarını tasarlama imkanı tanıyabilir.

{pagebreak::Project Ara ve DARPA İlişkisi}

Proje Eski DARPA Çalışanları Tarafından Yönetiliyor

Motorola ve Google yollarını ayırmış olsa da, Ara için her iki teknoloji devi de birlikte çalışmaya devam ediyor. Google Motorola’nın Gelişmiş Teknoloji ve Projeler (ATAP) grubunu elinde tutuyor. Bu ekibin başında ise ABD’nin ünlü DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) kuruluşunda yönetici olarak çalışan Regina Dugan bulunuyor.

Dugan’ın yeni ve benzersiz teknolojiler geliştirmek konusunda hayli deneyimli olduğunu tahmin etmek zor değil. Project Ara’dan sorumlu bir diğer isim ise yine DARPA’da uzun yıllar geçirmiş Paul Eremenko. Bu ikiliden ve yönettikleri yetenekli ekipten Ara’nın bilim kurgu olarak kalmamasını, market vitrinlerinde görmeye alışacağımız bir gerçeklik haline gelmesini bekleyebiliriz.

3 Boyutlu Baskılı Modüller

3D Systems tarafından kullanılan ünlü 3 boyutlu baskı teknolojisi Project Ara’da kendine yer buluyor. Ayrı ayrı modülleri büyük sayılarda ve hızla üretmeyi mümkün kılan bu yeni yazıcı, 600 dpi renkli görüntüler bastırarak kullanıcılara kendi modüllerinin hangi materyallerle bastırılacağını seçme olanağı tanıyor. 3D Systems’in bir sonraki aşamada anten gibi akıllı telefon cihazlarını 3 boyutlu yazıcılardan çıkarabilmesi bekleniyor.

Ara’nın Boyutları Ne Olacak?

Her ne kadar belirli ölçüler verilmemiş olsa da, Ara platformu mini, orta ve jumbo boyutlu telefonları destekleyecek. Mini boyuttaki telefonlar tahmin edileceği gibi daha ufak, orta boyutlular bugün pazarda yaygın olan 4 ila 5 inç arası bir ölçekte ve jumbo cihazlar ise telefon tablet hibritleri olan Note 3 boyutlarında olacak.

Cihazın boyutlarını belirleyen modül olan iç iskelet, aynı zamanda Google’ın bizzat geliştirip Project Ara’ya dahil edeceği tek donanım olma özelliğine sahip.

{pagebreak::Project Ara Fiyatı ve Çıkış Tarihi}

50 Dolarlık “Telefon Olmayan Telefon”

Teknik açıdan bir dönüm noktası olmasına karşın, Ara telefonlar üst sınıf cihaz meraklılarını hedeflemiyor. Web sayfasında “6 milyar insan için özel olarak geliştirildi” sloganıyla tanıtılan ürün, daha önce kolayca internet erişimi imkanı bulamayan kitleyi hedefliyor. 50 dolarlık temel modelde sadece Wi-Fi bağlantısı olacak.

Eğer hücresel bağlantıya ihtiyaç duyarsanız, yani telefonu bir GSM şebekesi ile kullanmak isterseniz ilgili parçayı cihazda bulunan uygulamayla sipariş etmeniz mümkün olacak. Google, Ara modüllerinin kolayca değiştirilebilir olmasının ana akım kullanıcıların da ilgisini çekeceğini umuyor.

Böylelikle yeni bir telefon almaksızın fotoğraf kalitesini artırmak isteyen kullanıcılar, sadece daha kaliteli bir kameraya para ödemek zorunda kalacak. Hatta yakın zamanda bu konuyla ilgili forumlar ve takas toplulukları oluşturulduğunu görürseniz şaşırmayın.

Piyasaya Ne Zaman Çıkacak?

Google üzerine titrediği bu projeyle ilgili aceleci davranmak istemiyor. Ancak geliştirici tarafında da süreci bir an önce başlatmak istiyor. Bu nedenle ATAP ekibinin bu yıl Nisan ayında prototipi hazırlayarak, üç ayrı geliştirici konferansında tanıtması planlanıyor.

Modül geliştirici kitinin yayınlanması kış mevsimini hedeflerken, bu süreçte en aktif çalışan 100 geliştiriciye ücretsiz birer Ara telefon hediye edilmesi bekleniyor. Google’ın ilk Project Ara telefonu raflara sürmesi ise önümüzdeki yılın ilk çeyreğini bulacak.

:: Project Ara çıktığında almayı düşünür müsünüz?