Kıtalar arası hızlı internet erişimi ve haberleşmeyi sağlayan fiber optik kabloların kullanım alanları artmaya devam ediyor. Metal kabloların aksine, ışık hızıyla iletim yapan fiber optik kablolar bu özelliği sayesinde verileri çok hızlı şekilde aktarabiliyor. Bir grup araştırmacının başlattığı çalışmaya göre, depreme karşı fiber optik kablo dönemi başlıyor. Yeni yöntem ile hata oranında büyük ölçüde azalma meydana gelecek.

Türkiye’nin mobil internet indirme hızı ortaya çıktı

Türkiye’nin mobil internet indirme hızı ortaya çıktı

Yapılan araştırma, ülkelerin mobil internet hızı konusunda hangi seviyede olduğunu ortaya çıkardı. Peki, Türkiye mobil internet indirme hızı konusunda hangi seviyede?

Depreme karşı fiber optik kablo dönemi başlıyor

Fiber optik kablolar, yapıları itibariyle veriyi içlerinden geçen ışık ile aktarırlar ve bu sebeple elektromanyetik etkilere de maruz kalmazlar. Bu sebeple bir grup araştırmacı, depremleri tespit edebilmek için okyanus altında fiber optik kablo kullanmaya karar verdi. İlk etapta California kıyılarında test edilecek yeni sistem bir dizi hata bulmuş.

fiber optik kablolar
Dünya üzerindeki fiber optik kablo bağlantılarını gösteren harita.

Araştırmacılar, 20 kilometre uzunluğundaki kabloyu okyanus tabanına 10.000 sismik istasyona denk gelecek şekilde yerleştirdi. Işık darbeleri, kısa aralıklarla ilk etapta kablodan aşağıya gönderildi. Kablo hareket ettikçe oluşan gerilimi analiz etmek dağıtılmış akustik algıma yöntemini kullandılar. Bu yöntem ile ekip, civardaki toprağın topografyası ve sismik faaliyetler konusunda birçok detaylı bilgiye ulaştı. Ayrıca bu yeni yöntem, ekibin yaptığı açıklamaya göre okyanus tabanının gözlemlenmesi için kullanılan konvansiyonel sismometrelere kıyasla daha ucuz ve pratik.

depreme karşı fiber optik kablo

Monterey Körfezi’ndeki dört günlük deney sırasında sistem, 45 kilometre uzaklıkta su altı fayında gerçekleşen 3.5 büyüklüğündeki depremi tespit edebildi. Sistem ayrıca fayları karşılaştırıp analiz ederek yeni fay noktalarının da bulunmasına yardım edebiliyor. Araştırmacılar, sadece depremleri tespit etmekle kalmadı. Fırtına dalgalarını tespit edebilen sistem, sahile yakın yerleşim yerlerini ve balıkçıları da tehlikelere karşı uyarabiliyor.

Siz yeni geliştirilen sistem hakkında ne düşünüyorsunuz?