Sesin biçim ve anlam kazanmış hali olarak nitelendirilen müziğin, mobil cihazlarla ilk tanışması kuşkusuz Sony Walkman ile olmuştu. Kasetlerin ardından Discman‘ler geldi. CD‘lerin popüler olduğu 90’ların sonundan ise artık sıra MP3‘teydi. 2000’lerde Apple iPod, en popüler MP3 çalar olurken artık mobilitenin sınırları da gittikçe yayılmaya bağlamıştı.
Gençler kulaklıkları ile MP3 çalarları ile müzik dinlediler uzun yıllar, çok daha yetenekli cihazlar da vardı elbette; farklı codec dosyalarında çok daha iyi müzikleri kulaklara yaşatan bu cihazlar ilgi gördü. İlerleyen süreçte ise akıllı telefonların ve sonrasında tabletlerin devreye girmesinin zamanı gelmişti.
2000’lerin ilk yarısı
2000’lerin ikinci yarısında MP3 formatlı müzikler cep
telefonlarıyla herkesin cebindeydi; Apple‘ın iOS işletim sistemi ve
Google’ın Android‘i ile beraber uygulama mağazası kavramının dönemi
başlıyordu.
Müziğin mobil olarak her an her yerde akıllı telefona,
tablet bilgisayarlara sahip herkesin yanında olmasının zamanıydı artık;
basit kulaklıklar ya da telefonlarla uyumlu hoparlörler yardımıyla adeta
yıllar öncesinin dev müzik setlerinin sunduğu kaliteyi yansıtmasının
zamanı da. Zaman müzik servislerinin zamanı!
Günümüz
Müzik uygulama ve servisleri adeta bir devrim niteliğinde karşımıza çıkıyor. MP3 ya da benzer formatta müziklerin bilgisayarlardan cep telefonlarına aktarım kabloları yoluyla yüklenmesinin yerini alan/alternatifi olan bu zeki uygulamalar sayesinde, kullanıcılar geniş müzik arşivlerine erişip diledikleri her yerden müzik dinleyebiliyorlar.
Bu tür müzik servisleri artık akıllı telefon ya da tablet bilgisayar kullanıcıları için olmazsa olmaz durumunda ve bizler de bu durumu baz alarak sizler için en yetenekli online müzik dinleme uygulamalarını bir araya getirdik.
{pagebreak:::: 2}
iTunes
Uyumluluk: iOS, Mac, Windows
Dünyanın en popüler müzik uygulamalarından iTunes; Mac ve Windows işletim sistemli bilgisayarlar, iOS’li Apple iPhone, iPad ve iPod touch üzerinden çok geniş bir müzik arşivine erişim sağlar. Görsel tasarım olarak dünyanın en gelişmiş uygulamaları arasında yer alan iTunes‘da en popüler sanatçıların ve grupların şarkıları, biyografileri ve daha fazlası Apple cihaz sahiplerinin karşısındadır.
Yeni çıkanlar, yeni eklenenler gibi sekmelerle kullanıcısına en çok tercih edilen müzikleri sunma konusunda rakipsiz uygulamalar arasında yer alan iTunes, müziğin yanı sıra video, kitap hatta eğitim dökümanlarına dahi ulaşılabilen oldukça kapsamlı yapıda bir servistir.
Apple cihazlarında yerleşik olan gelen uygulamanın kullanımı ise oldukça kolaydır. iTunes içinde müzik parçası, sanatçı aratabilir ve karşınıza çıkanları inceleyebilirsiniz.
Uygulamanın parçaların kısa bir bölümünü dinletip tamamını satın almanızı gerektiriyor olması ise şüphesiz diğer birçok uygulamadan ayrılan yönü. Tamamen legal paylaşım sunmasının ve sanata-sanatçıya verdiği önemin göstergesi olan bu yönü takdir edilmekle beraber kullanıcı açısından maliyetli sonuçlar anlamına da gelir.
iOS, Mac OS ve Windows işletim sistemli cihazlarda kullanılan iTunes’da tek tek şarkı satın alınabildiği gibi albüm olarak da satın alım yapabiliyorsunuz. Tek satın alımda şarkı fiyatları 1.29 TL’den başlıyor. Albüm fiyatları ise değişken olmakla beraber 8-9 TL’den başlıyor.
{pagebreak:::: 3}
Avea Müzik
iOS, Android, Windows Phone, Web
Yerli ve yabancı yüz binlerce şarkının yer aldığı Avea Müzik Mobil uygulaması, Türkiye’nin en önemli GSM teknolojileri şirketlerinden Avea tarafından tasarlanmış. Uygulama, yüz binlerce şarkıdan oluşan geniş bir arşiv içinden kullanıcısına yüksek kaliteli bir müzik dinleme keyfini kullanımı kolay bir arayüz içinde sunuyor.
Şarkılar, ücretsiz olarak dinlenebildiği gibi ücretli paketler satın alınarak MP3 olarak akıllı telefon ve tablet bilgisayarlara kaydedilebilir. Playlist de oluşturulabilen Avea Müzik’te pop, rock, nostalji gibi kategorilerde aramalar yapılabilmesi de bir diğer ilgi çeken özellik. Yeni çıkan albümler de uygulama içinde görüntülenebiliyor.
Avea’da ise farklı paketler bulunuyor. Bunlardan Müzikİndir Mini Paket 40 yerli + 10 yabancı şarkı seçeneği ile aylık 4 TL bir maliyete sahip. Daha büyük paketlerde ise daha yüksek maliyetler bulunuyor. Bu servise aynı zamanda web üzerinden erişim sağlanabildiğini belirtelim.
TTNET Müzik
iOS, Android, Web
Bir diğer müzik uygulaması TTNET Müzik ile günlük ücretsiz 30 adet şarkı dinlenebiliyor. Mevcut TTNET kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapıldığında şarkıların tamamı dinlenebilirken üye girişi yapılmadığında 30 saniyelik kısımları dinleniyor. Müzik paketleri satın alıp dilediğiniz gibi müzik dinleyebildiğiniz uygulama tüm operatör aboneleri tarafından kullanılabiliyor.
Radyo menüsü, favori müzik listeleri, editörlerce hazırlanan listelenmiş şarkılar ve geniş müzik arşivi ile TTNET Müzik, en çok tercih edilen uygulamalar arasında yer alıyor.
TTNET Müzik‘te de farklı satın alma seçenekleri bulunuyor. En düşük fiyatlı seçenek olan Standart 25’te 25 şarkı indirme opsiyonu için TTNET abonelerinin 3.99 TL, abone olmayanların 4.99 TL ödemesi gerekiyor.
{pagebreak:::: 4}
Spotify
iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone, Web, Windows, Mac
Kısa bir süre önce ülkemizde de kullanılmaya başlanan Spotify’da Ekim ayında paylaşılan bilgiye göre 25 milyonu aşkın şarkı yer alıyor. İlginç özelliklerle donatılmış serviste takip ettiğiniz ünlülerin şarkı listelerini de görebiliyorsunuz.
Size dinlediğiniz şarkıya benzer şarkılar öneren Spotify‘da öneriler de çok isabetli; genelde sevdiğiniz tarza dair çok iyi alternatiflerle karşılaşabildiğiniz uygulamada arayüz ve kullanıma dair detaylar da övgüyü hak ediyor.
Çok sayıda ülkede hizmet veren uygulamanın en önemli özelliklerinin başında tamamen yasal şarkılardan oluşması geliyor. Üç farklı üyelik sunan uygulamada, Spotify Ücretsiz ile kullanıcılar bilgisayarlarından müziğe anında ve ücretsiz olarak ulaşabiliyor.
Spotify Limitsiz, müzik hayranlarının Spotify’a 24 saat boyunca kesintisiz ve reklamdan arındırılmış bir erişim ile ulaşmalarını sağlıyor. Bu üyelik için ayda 4.99 TL ücret ödeniyor.
Turkcell Müzik
iOS, Android, Web
Son dönemin en çok dikkat çeken uygulamalarından biri de Turkcell
Müzik. 3 milyonu aşkın şarkının yer aldığı uygulamada arayüzün sadeliği
ve kullanışlı olması şüphesiz gördüğü ilginin önemli maddelerinden.
Turkcell Müzik‘te beğendiğiniz bir şarkıcının ismini kaydedip benzer
şarkıları dinleyebilir, dinlediğiniz parçaları indirebilirsiniz. Ayrıca
16 farklı radyo türü üzerinden seçim yapıp Turkcell Müzik‘in önerdiği
şarkıları da dinleyebilirsiniz. İnternet paketi tarifesi üzerinden
ücretlendirilen uygulamada beğenilen şarkıların sosyal medya üzerinden
paylaşımına da olanak tanınıyor.
Turkcell Müzik’te de farklı seçenekler bulunuyor. En uygun
fiyatlı seçenekte 2.99 TL’ye 25 şarkı indirebiliyorsunuz. Ayrıca tek tek
şarkı indirme seçenekleri de bulunuyor.
{pagebreak:::: 5}
Fizy
iOS, Android, Windows Phone, Web
Fizy‘de yerli ve yabancı yüz binlerce şarkıya ulaşabiliyorsunuz.
Online olarak şarkıları dinleyebildiğiniz uygulamada şarkı listesi
(playlist) oluşturabiliyor, “mods” bölümünden ruh halinize uygun
şarkılara erişebiliyorsunuz.
Yağmurlu havalara uygun parçaların olduğu veya akşamcılara nostalji
parçaları severlere ya da akustik müzikten hoşlananlara özel modlar ilgi
çekici. Bazı popüler sanatçıların parçalarına erişilememesi ise
uygulamanın şüphesiz en önemli sorunu, ancak Fizy buna da bir çözüm
getirmiş.
Aradığınız şarkının orijinali telif nedeniyle eğer uygulama içinde
yoksa, karaoke ya da başka şarkıcılar tarafından seslendirilmiş
versiyonları size sunuluyor. Uygulamanın kolay kullanımı ve sahip olduğu
yerli şarkı arşivinin büyüklüğü övgüyü hak ediyor.
Aylık 3 TL’ye satılan Premium üyelik fiyatı 3 TL’den başlıyor. Bu üyelikte belli özellikleri kullanabiliyorsunuz.
Deezer
iOS, Android, BşackBerry, Windows Phone, Windows, Mac
25 milyon şarkıya erişim sunan Deezer, ister web üzerinden ister mobil cihazlarla aklınıza gelen her yerde müzik keyfi sunuyor. Bir müzik akışı uygulaması olan Deezer’da kullanışlı arayüz ve tüm işletim sistemi platformlarına uyumluluk dikkat çekiyor.
Çalma listeleri oluşturulabilen uygulama, yeniliklerin keşfesdilmesi konusunda çok iddialı; Deezer ekibinin seçtiği birbirinden yeni müzisyenlerin şarkıları ile adeta müziğe dair her şeyin peşinde koşuyorsunuz. Uygulamanın popüler sanatçılara dair geniş arşivi de görülmeye, dinlenmeye değer.
Ücretsiz şekilde ayda 60 saate kadar müzik dinleme olanağı sunan Deezer’da aylık 4.99TL karşılığında web üzerinden sınırsız-reklamsız ve 9 TL’lik fiyatla hem web hem de mobil şekilde sınırsız müzik dinleme olanakları kullanıcılara sunuluyor.Uygulamada beğenilen şarkılar sosyal medya platformları üzerinde hatta kişisel web siteleri içinde paylaşılabiliyor.
:: Hangi müzik servislerini kullanıyorsunuz?
Bi tanede ben yazayım Soundcloud. Hem ücretsiz hem ofline özellikli hemde yukaridakilere 10 çeker.
Akilli telefona geçtikten beri sistem islemleri hariç USB kablo hic kullanmadim zaten
nokia mix radio, fizy, jazzradio vs. ne oldu bunlara?
İlk yayın hayatına girdiğinden beri SoundCloud takılıyorum, bana yeter. 🙂
He bir de “skooday” var.
itunes yeterrr
itunes iyidir aynen
Spotify varken diğerleri boş teneke gibi geliyor.
grooveshark.com unutulmamali ve yerli olanlari sevmiyorum cünkü türkiye disina hizmet vermiyor…
itunes diger yazdiklariniza gore pahali
iTunes’da şarkılar 0,59 dan baslıyor ve genelde 0,89 şeklinde sunulmakta. Tüm şarkıları bulmak harika!
Youtube dan dinliyorum ben
Telefona usb kabloyla yüklemek en güzeli
Teknoloji ve enflasyonun hızına yetişemiyoruz; 2 yıl önceki popülerliğini kaybedenler var, yeni servisler var, fiyatlar ve avantajlar, içerikler ve kurallar değişti. Listede olmayan Amazon hakkında ne düşünüyorsunuz? #MüzikServisleri #YasalMP3 konusunu incelediğiniz bu yazınızı güncelleyebilir misiniz? Teşekkürler…