Birçok ülkede aynı görüşe sahip olan şahıslar sosyal medya üzerinden toplanarak, kendi görüşlerini savunmaya başlaması devletleri zor durumda bırakıyor. Yakın zamanda ülkemizde de yaşanan Gezi Parkı olaylarını buna en güzel örnek olarak gösterebiliriz.
Sosyal medya üzerinden örgütlenen şahıslar devletin izlemiş olduğu politikaları “düşünce özgürlüğü” adı altında eleştirebiliyordu. Ancak üçüncü dünya ülkesi olarak adlandırabileceğimiz ülkeler, bu tip durumlarda kişilerin sosyal medya ile olan ilişkisini kesmek için Twitter ve Facebook gibi popüler ağları engelliyordu.
Devleti eleştirine 4.740 Dolar ceza!
Sosyal medya özgürlüğüne bugün bir kısıtlama da Vietnam‘dan geldi. Önümüzdeki hafta Vietnam’da yürürlüğe girecek olan yasaya göre, şahıslar sosyal medya üzerinden devleti eleştirdiği zaman para cezasına çarptırılacak. Yürürlüğe girecek yasaya göre devletin görüşlerine karşı gelen veya eleştiren kişiler 4.740 Dolar para cezasına çarptırılacak.
Vietnam’da yaşayan bireylerin ortalama kazancının 185 Dolar olduğu göz önünde bulundurulursa bu cezanın çok ağır olduğunu söyleyebiliriz.
Teknolojinin hayatımızın büyük bir bölümüne hakim olduğu 21. yüzyılda, kişilerin sosyal medya üzerinden görüşlerini açıklamasının bir yaptırıma uygun olmadığını düşünüyoruz. Bakalım Vietnam devleti bu konu hakkında bir geri adım atacak mı?
:: Devletin sosyal medyaya müdahale etmesini nasıl karşılıyorsunuz?
yakında bizim ülkemize de gelir merak edilmesin. bi protesto da onun için yaparız 🙂
susma sustukça sıra bize gelecek