Bugün katıldığı bir programda ülke ve dünya gündemini değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2022 – 2023 yıllarında yollarda görmeye başlayacağımız yerli otomobil hakkında da açıklamalarda bulundu.
Enerji Bakanı: Türkiye’de elektrikli araç sayısı 1 milyonu geçecek!
Dönmez’e göre 2030’lu yıllarda Türkiye’de 1 milyondan fazla elektrikli otomobil olması bekleniyor. Bu otomobillerin şarj sırasında oluşturacağı elektrik ihtiyacını karşılamak için şebeke hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Bakan Dönmez, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ile birlikte çalıştıklarını ile getirdi.
Standart veya diğer adıyla yavaş şarj istasyonlarının şebekeye büyük bir etkisinin olmayacağını belirten Bakan Fatih Dönmez, söz konusu hızlı şarj istasyonları olduğunda lokasyonun önem kazandığını belirterek konuyu şu şekilde açıkladı;
“Hızlı şarj istasyonlarının olduğu yerlerde şebekeyi saatlik olarak 50-100 kilovat yüklemeniz gerekiyor. Bu kapasiteler üretim tarafında arz güvenliği için problem değil. Problem, şarj istasyonu kurulmak istenen noktadaki şebekenin altyapısında olabilir ki bu da bir planlama gerektiriyor.”
Yerli otomobil şarj istasyonları için planlamalar yapılıyor!
Bu tarihe kadar dağıtım şebekesine etkilerini değerlendirdikten sonra 1 milyon adet şarj istasyonunun yavaş, orta ve hızlı olmak üzere kurulması hedefleniyor. TOGG’un sadece büyük şehirlerden değil, Anadolu ve kırsaldan da yoğun talep gördüğü vurgulanıyor. Bu nedenle istasyonlar, en ücra beldelerde bile olmalı.
Şarj istasyonlarına araç plakalarının tanımlı olabileceğini ve Türkiye’nin herhangi bir yerinde bu hizmet alındığında faturanın düzenli olarak plakaya bağlı bir hesaba gönderileceği sistemlerin hayata geçirilebileceğini dile getiren Bakan Dönmez, akaryakıt istasyonlarının da elektrikli şarj istasyonu kurmak için hazır olduğunu belirtti.
“Biz istasyonlara bunlar için izin verdik. Hatta bazı ilçelerde akaryakıt istasyonlarının şarj istasyonu bulundurmasını belki de zorunlu tutacağız. Serbest girişimci gelip, ‘şarj istasyonu kuracağım’ demediyse o bölgede, biz de akaryakıt istasyonlarına bunu kamu hizmeti olarak görmelerini söyleyeceğiz ama bu hizmetin tabii bir karşılığı olacak. Bir kar merkezi olarak da değerlendirilebilir. Bunun dışında alışveriş merkezlerinde, dinlenme tesislerinde araçlar şarj edilebilecek.”
Yerli otomobil şarj istasyonları hakkında sizin beklentileriniz neler?
Batarya Ne Olacak Siz Ondan Bahsedin..Asıl Batarya Yapamazsan Bubildiğin Hurda Olur.. Amerikan ve Çinlilerin Ardından Koşturur Dururuz..
Haklısın ama pil kimyasalları öyle kolay kolay elde edilmiyo üzerinde uzunyıllar çalışılması gereken bir konu çalışmalar devam ederken birsüre dışardan almamız gerekicek zaten iyi bimyazılım dizilimle 8 ile 10 yıl arası sürer bilin ömrü ozamana kadar kendi pillerimizi çoktan üretmiş oluruz ömrübiten araçların pilleri uygun fiyatla yeniletirsin
Biz yapmazsak bunu başkası yapacak gelip yine bize satacak ve eminim öve övede bitiremiycekler. Batarya bugün halledilmezse yarın halledilir ama marka oluşturmakta bugün yavaş davranırsak yarın çok geç olabilir. Fiyatına, bataryasına sürekli laf atan sığ beğinli köşe yazarlarıda bir an olsun düşünmeye çabalamaya davet ediyorum. Yani ilk başta elbette pahalı olacak bu araçlar, zamanla fiyatı düşecek ki pil içinde geçerli bu, daha yazacak çok şey varda neyse..
Anlayana sivrisinek saz, anlamayana bırak bataryayı, şehir şebekesi bağlasan yine az. Batarya ne olacak dediya la adam.
Herşey hallolur. Önemli olan başlamak. Allah utandırmasın
Vestel geliştiriyodu noldu ki
önce otomobili bi yapın.
Öncelikle az bir şarjla dahi çok daha uzun mesafeler gidebilen ve çok kısa sürede şarj olabilen piller üretilmeli. Sonra da çeşitli kaplamalarla, arabanın yolda giderken güneş enerjisi ile şarj olması sağlanmalı. Ama bu, büyük enerji şirketlerinin işine gelmediği için izin verilmiyor. Önünde sonunda petrol şirketlerinin ve dünyaya verdikleri zararın sonu gelecektir.
Aynen oyle, pil cok onemli, artik yeni dunya da arbanin motoru degil, pili onemli ve o is oyle pil onemli degil bir yerlerden satin aliriz demekle gecistirilemez. Turkiyede Pil fabrikasi istiyoruz,
peugeotun 2008 aracının elektrikli modeli türkiyeye gelirse bende elektrikli araç sahibi olmak istiyorum
Samancılar şimdi der boyası yerlimi samanla besledikleri için
Bor pili üretilsin. Mümkün. Yapın.
peugeot da artık elektrikli araç işine girdiğine göre bu şarjlar yapılmalıydı bencede
yeni peugeot 2008 de geliyormuş türkiye ye bu şarj istasyonları baya önemli
yerli otomobilimiz de elektrikli peugoetun yeni elektrikli araçları da geliyor ülkemize bence de bu şarj istasyonlarına bir el atmak gerekiyordu
şarj istasyonları fazla fazla yapılırsa bende peugeotun yeni çıkacak olan elektrikli araçlarından birini almayı düşünüyorum