2020 yılı, hem işlemci hemde ekran kartları için yüksek rekabete ev sahipliği yapacak. Ryzen işlemciler ve Intel Core işlemciler arasındaki rekabetin haricinde, Radeon RX ve NVIDIA Ampere serileri arasındaki rekabette şimdiden kızışmaya başladı. AMD’nin yaptığı açıklamalar ile birlikte, yeni RDNA2 mimarili AMD Radeon RX ekran kartları eski mimarili kartlara göre yüzde 50 daha fazla performans gösterecek.
Yeni mimari ile birlikte 7 nm üretim süreci de devam edecek. NVIDIA’nın Ampere ekran kartlarının da 7 nm üretim sürecinden geçeceğini hatırlatalım.
NVIDIA Ampere ekran kartları için şaşırtan performans
NVIDIA'nın yeni Ampere serisi ekran kartları için tanıtım tarihi gittikçe yaklaşıyor. Son gelen haberlere göre, NVIDIA Ampere ekran kartları performans konusunda büyük artış yaşayacak.
NVIDIA Ampere ekran kartları için şaşırtan performans
NVIDIA'nın yeni Ampere serisi ekran kartları için tanıtım tarihi gittikçe yaklaşıyor. Son gelen haberlere göre, NVIDIA Ampere ekran kartları performans konusunda büyük artış yaşayacak.RDNA2 mimarili AMD Radeon RX ekran kartları yüzde 50 daha performanslı
Yeni AMD Radeon RX ekran kartları, watt başına yüzde 50 daha fazla performans sunmayı hedefliyor. Yeni RDNA2 mimarisi ile bu artışa ulaşan AMD, donanım destekli ışın izleme teknolojisine yer veriyor. RDNA2 mimarisine dayanan ekran kartları, 2021 yılında dizüstü bilgisayarlar için de kullanılabilecek. Yüzde 50 performans artışı mobil kartlar için de geçerli olacak.
AMD’nin yaptığı açıklamalara göre, yeni mimarili ekran kartları temelde üç önemli özellik taşıyor. Bunlardan ilki ve en önemlisi ise watt başına düşen performansın büyük oranda artması. AMD, TSMC’nin geliştirdiği 7 nm üretimden daha gelişmiş bir üretime geçiyor. Böylece yüzde 50 performans artışı yakalanıyor. Gelişmiş üretim sayesinde transistörlerin büyüklüğü de azaltıldı. Böylece eskiye göre daha küçük alanda, daha fazla performans elde edilebilecek.
Bir diğer özellik ise yeniden tasarlanmış mikro mimari ve mantık geliştirmeleri. Böylece arttırılmış saat hızları da görebileceğiz. Son özellik ise ışın izleme teknolojisi. Donanım destekli ışın izleme teknolojisi ile birlikte AMD kullanıcıları da bu teknolojinin keyfine varabilecek. Yeni nesil konsollarda da bu teknolojiye yer veren AMD, geliştiricilere kendi optimizasyonu ile bu özelliği sunmaya başlayacak.
Big Navi olarak adlandırılan tepe modeli ise, 4K oyun sektörünü vurmak istiyor. Şuan için 2K ve 1080p çözünürlük için çözümler sunan AMD, Ryzen serisi ile işlemci pazarına vurduğu darbeyi bu sefer de ekran kartı pazarına vurmak istiyor.
AMD Radeon Technologies Group SVP’si David Wang, RDNA2 mimarili ekran kartlarının Microsoft’un donanım hızlandırmalı ışın izlemeyi kullanan DXR 1.1 demosunu zaten dahili olarak çalıştırdığını belirtti. David ayrıca, yeni kartların ışın izleme için optimize edildiğini söyledi. Işın izleme teknolojisi görsel anlamda farklar yaratsa da, şuan için çok fazla performans istiyor.
RDNA2 ardından kullanılacak RDNA3 ile birlikte, RDNA mimarisine kıyasla üç kat performans artışı yaşanacak. RDNA3 mimarisinin 5 nm olması beklenirken, geliştirilmiş bir 7 nm üretimine de sahip olabilir.
Oyun pazarına odaklı RDNA mimarili kartların haricinde, iş odaklı CDNA mimarili kartlara da yer verilecek. CDNA mimarisi ile birlikte artırılmış yapay zeka desteği ve geliştirilmiş hesaplama kapasitesi sunulacak. Görünüşe göre AMD, Threadripper işlemciler ve CDNA mimarili ekran kartları ile sunucu sınıfını ele geçirmek istiyor.
Normal şartlarda Haziran ayında piyasaya sürülmesi beklenen yeni nesil AMD Radeon RX ekran kartları ve 4. nesil Ryzen işlemciler, yapılan açıklamaya göre 2020 yılının sonunda piyasaya sürülecek.
haziran ayındamı 2020 sonundamı piyasaya sürülecek..
AMD işlemcilerinide ve ekran kartlarınıda 7nm yi sanki devrimmiş gibi bir şekilde göz boyadı ve kullanıcıya iteledi. 1,5..2 sene sonra o aşırı ısınan işlemciler ve anakartlar ve GPU lar. arıza yapmaya başlayınca olan yine kullanıcıya olacak. kullanıcıyı AR-GE malzemesi gibi kullanıyor. orta ve üst seviye anakartlara bi bakın chipsetin üstünde bile fan var. buda biz bunu bu kadar becerebiliyoruz demek oluyor. 2008 yılında AMD bilgisayar aldım sadce 9 ay kullanabildim 3 ay sorunla boğuştum. gerçekten çok saçma bir firma. ismi bile dandik çakma gibi duruyor. ben 2008 de birdaha asla AMD diye bir ürün almayacağıma dahi yemin ettim. kullandığım işlemci intel 6600k ve hala en güncel oyunları gtx 1080p ile full ayarlarda oynuyorum soğutma fanlar dönmüyor bile.
ama kağıt üzerinde baksan hep AMD önde. tabi yersen o sentetik testleri
Okadar yanlış bilgiler vermişsin ki vede kasıtlı nefret dolu bir çeşit fanatizm içeren ifadeler kullanmışsın bu konular böyle yeminler edilecek konular değil, zaten işlemci üreten iki tane firma var. Yarın intelle ilgili bir sorun yaşarsan ne yapıcan? Bilgisayar kullanmamaya yeminmi edicen? Bu anlattıklarının tam tersinide yaşayan onbinlerce insan var 9900k nın nekadar ısındığını bilmeden sallamak çok kolay
Ne olursa olsun iki firmayı da severim ama Amd yi sadece fiyat konusunda daha uygun olduğu için değil rakibi nvidia ‘yı da fiyat indirme politikasına sokarak nvidia sevenlere bile faydası dokunuyor bu yüzden daha bir seviyorum. Bugüne dek 2009 2017 arası 9800 gt 2017 ve 2019 yılı r7 265 ve 2019 sonundan buyana da rx 570 kullanan biri olarak her kartımdan da memnundum ve hiç bir oyunda ya da yazılımda sorun yaratmadılar. Şu an Rx 570 kullanan biri olarak çok memnunum ama nvidia kalitesini de bilirim ikisi de çok iyi amd performans konusunda da baya ileri atılmaya başladı. Her iki firmaya da teşekkür ederim.
9900K’ya ısınan bir işlemci diyorsan kullandığın soğutucu ve anakartı bilmekte fayda var ve sıcaklık ile alakalı bazı sorunları olsa bile bunları 9900KF’de düzeltildi diye biliyorum.
İntelin ve Amd nin üst seviye işlemcileri için iyi soğutucu lazım ama aynı sıvı soğutucuyla intel biraz daha ısınıyor. 14 nm olmasından dolayı. Tam net hatırlamıyorum sıcaklık farkını.
Nvidia Intel ikilisinden şaşmamak lazım AMD her zaman ucuz et yahnisidir 3 kere aldandım kandım ama bidaha asla kağıt ustundede gerçektende AMD daha iyi olacak olsa yinede almiycam çünkü muhakkak biyetden patlak vericegine eminim şuan 9700k 2080s kullanıyorum 0 sorun 0 sıkıntı bunu bir fx8350,r1700x,hd7850,rx5700xt kullanmış biri olarak ve gerçekten içten samimiyetimle yazıyorum
Ucuz dediğin kart olarak 5700XT, 3200 TL civarında ve güç tüketimi 2060S’e göre daha yüksek OC potansiyeli ise wattman riski sebebiyle AMD tarafından kısıtlandı hatta kaldırıldı demek daha mantıklı OC yapmadan oluşan sorunları OC yaparak garantilemek mantıklı olmasa gerke neyse internetteki testlerde BF5 gibi oyunları listeleyip millete 5700XT, 2060S’den bu kadar iyi peğğ diye kandırıyorlar oysa güvenilir testlerde 2060S’in de fark attığı oyunlar var ortalama olarak aralarında çok bir fark yok oyun performansı konusunda ama 2060S’in de OC potansiyelini hafife almamak gerek. 😀
Arkadaşla oyuncak kapıştıran çocuklar gibisiniz yok yemin ettim yok benimki daha iyi hele amd isminden amd gömmeye çalışan arkadaş ona çok güldüm bütçenize göre en mantıklı olan neyse alınır geçilir bu kadar şey yapmayın
İlk ekran kartlarımdan birisi geforce 4 serisiydi 2002-2003te toplamıştık bilgisayarı. Daha sonraki ekran kartlarım ati/amd oldu. Ati radeon hd6950 senelerce bütün oyunları özellikleri bile kısmadan oynattı. Son 2 senesinde biraz idare ederek oc yaparak 2018 yılına kadar getirdi. Şu an sistemimde msi rx 480 8gb var ve işlemcim i7 950. Bütün oyunları yine sorunsuz oynuyorum. AAA oyunlarda 1080p full ayarlarda en kötü 45 fps alıyorum. Overwatch gibi oyunları 2k ultra ayarda 70 fps oynuyorum. 3*2gb ram var muhtemelen ramden darboğaz yaşadığım halde bu performansı alıyorum. Sıradaki alacağım kart rx 5700 ve bu sefer işlemciyi de ryzen 3600le güncellemeyi düşünüyorum. Amd ekran kartları beni şimdiye kadar hiç üzmedi o yüzden ben kullanmaya devam edeceğim. Rtx 2060s ve rx 5700 türkiye fiyatlarına ve performanslarına bakmak yeterli. İkisinin arasında daha az bir fiyat farkı olsa rt teknolojisi ve daha düşük tdp değeri için rtx 2060s almayı düşünürdüm ama malesef şartlar ortada.