Söz uçar yazı kalır; gelin Facebook’un kurulduğu 2004 yılında hakkında yapılan bir ekşi sözlük tanımına göz atalım: “sadece belli sayıda üniversitelerde okuyan insanların üye olabildiği ‘yonjamsı’ sistem”. İnternet ile son bir iki yılda tanışanlara yabancı geldiyse açıklayalım; Yonja, 2000li yıllarda fırtına gibi esen bir sanal arkadaşlık (genel olarak çöpçatanlık) platformuydu. Birbirini tanımayan iki insanın internette bir araya gelmesi için o dönemde başka bir amaç pek düşünülemiyordu belki de.

Facebook, kurulduğu dönemde bir çöpçatanlık sitesine benzer muamele görüyordu. Sonra sitenin kapsamı öğrencilere kısıtlı olmaktan çıkıp, internete girebilen herkese açıldığında, sosyal medya çılgınlığı da başlamış oldu.

Son yapılan denemeler ise, Facebook’un bir kez daha amacından sapabileceğinin sinyallerini veriyor: Eğer test aşamasında olan hizmet canlı kullanıma geçerse, bundan böyle 1 dolar ödeyerek, kişi listenizde olmayan bir kullanıcıya doğrudan mesaj gönderebileceksiniz. Normalde bu tarz mesajlar gelen kutusunun “Diğer” bölümünde saklanırken, kullanıcı başına tek sefer ödenecek olan 1 dolarlık ücret, bu bariyeri aşmanızı sağlıyor.

http://static.shiftdelete.net/img/article_new/facebook-bildirim1357711262.jpg

Esas problem de burada başlıyor. Zira önceden sayfanın sağ tarafında çıkan “Meral, arkadaş arıyor” tarzı çöpçatanlık mesajları, şimdi yerini “Ona sadece 1 dolara mesaj gönderebilirsin” formatına bıraktı. Acaba Facebook, insanoğlunun en temel dürtülerine oynayarak yeni bir kazanç kapısı mı açmaya çalışıyor?

Elbette 1 dolarlık mesaj sisteminde tacizleri önlemek için pek çok tedbir alınacak, mesaj alan tarafa çeşitli haklar tanınacaktır. Ne var ki spam e-postalar bile binde bir ihtimallere dayandırılarak gelir oluştururken, Facebook’un milyarı bulan nüfusunda “resimdeki hoş kıza” mesaj göndermek için 1 doları gözden çıkaracak olan kişi sayısı pek de az olmasa gerek.

:: Facebook’un ücretli mesaj uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz?