Toshiba, Exceria adlı hafıza kartı ailesini IFA 2012‘de de sergilemişti. Biz de orada mini bir ön inceleme videosu hazırlamıştık. Ön incelememize buradan ulaşabilirsiniz.
Toshiba‘nın Exceria ailesi Type 1, Type 2 ve Type HD olarak 3 farklı sınıfa ayrılıyor. İncelediğimiz Type HD modeli, serinin en yavaş ve en mütevazi üyesi.
Toshiba Exceria ailesi, farklı okuma /yazma hızları vaadediyor ve farklı kapasiteleriyle her kullanıcı profiline ulaşabilecek şekilde hazırlanmış.
Toshiba Exceria Tpye HD serisi kartlar, 8 GB, 16 GB ve 32 GB olmak üzere 3 farklı kapasitede 90 MB/s okuma ve 30 MB/s yazma hızı sunabiliyor. SD kartlar arasındaki hız durumunu anlamamızı sağlayan sınıflandırmaya göre, Class 10 seviyesinde bir ürün olduğunu hatırlatalım.
Okuma ve yazma hızları arasındaki yüksek farklar, SD kartların şimdilik kaderi olarak görülüyor. Piyasadaki pek çok üründe bu durum yaşanıyor. İncelememize başlamadan önce, Exceria Type HD ve onun gibi hızlı hafıza kartlarının hızından yararlanabilmek için, bu yüksek hızı destekleyecek cihazlara ihtiyacınız olduğunu vurgulayalım.
Daha çok profesyonellere yönelik olan Toshiba Exceria ailesi, DSLR fotoğraf makineleri ve Full HD video kaydı yapan profesyonel cihazlarda başarılı bir sonuç veriyor.
Örnek vermek gerekirse Canon 5D MARKIII’ün içerisine Class 4 hafıza kartı taktınız. Seri olarak fotoğraf çektiğinizde, yazma hızı düşük olduğu için, cihazda yavaşlamalar yaşanacaktır. Özellikle RAW formatlarında yavaşlamalar daha da hissedilmekte.
Full HD video kaydı yaparken kart hızı son derece önemli. Bazı üst seviye cihazlarda, düşük okuma yazma hızlarına sahip bellek kartı kullandığınızda, video kaydına izin vermeme gibi istenmeyen durumlar bulunuyor.
{pagebreak::2}
İncelediğimiz Toshiba Exceria Type HD, HD video kaydı için oldukça başarılı bir ürün olduğunu söylemek istiyorum. USB 3.0 kart okuyucu ile bağladığınız bilgisayardan, SSD diske kopyalama yaptığınızda, hızların 90 MB seviyesinde olduğunu gözlemledik. Yukarıda yazdığım koşullarda GB seviyesindeki verileri, hızlı bir biçimde kopyalayabiliyorsunuz.
Profesyonel video işleriyle uğraşanlar için özellikle zaman kaybı oldukça önemli. Kopyalama işleminin oldukça hızlı bir şekilde tamamlanması gerekiyor. Toshiba Exceria Type HD, bu konuda başarılı.
Yazma hızı, okuma hızının yaklaşık 3 katı daha yavaş. Fakat ortalama 30 MB‘lık hız gayet yeterli.
Yazma hızını test ettiğimizde, HD Tune’da da verilen değerlere yakın sonuçlar gözlemledik. Toshiba, rakamlarda dürüst davranmış diyebiliriz.
Yazma hızları neredeyse 30 MB seviyesinde. Okuma hızı da 90 MB seviyesinde. Class 10 bir kart için iyi değerler. Hem de çok iyi.
{pagebreak::3}
Toshiba Exceria Type HD 32 GB Teknik Özellikler, Fiyat ve Sonuç:
Teknik Özellikler:
Arayüz SD Memory Card standard compatible
Yazma hızı 30 MByte/san
Okuma hızı 90 MByte/san
Ölçüleri 32,0 mm (U) x 24,0 mm (G) x 2,1 mm (Y)
Ağırlık: 3 g
Çalışma sıcaklığı -25°C’den +85°C’ye kadar (Önerilen)
Depolama sıcaklığı -40?’den +85?’ye kadar (Önerilen
Garanti: 5 yıl
Fiyat: 120 TL
Sonuç:
Toshiba Exceria Type HD, Class 10 olarak geçiyor. Class 10 demek, anlık da olsa hızın saniyede 10 MB‘a düşebiliyor olması anlamına geliyor. Fakat biz Type HD‘de öyle birşey görmedik. Minimum hızı 25 MB/sn seviyelerinde. Class 25 diye bir sınıf olsa belki bu kart öyle piyasaya sunulurdu.
32 GB’lık Class 10 kartlar 75 liraya satılıyor fakat Exceria Type HD‘nin minimum yazma hızının yüksekliği ve okuma hızının 90 MB‘ları görmesi, onu rakipsiz yapıyor. Kısaca, üst segment video ve fotoğraf işlemleriyle uğraşanlara tavsiye ediyorum.
:: Toshiba Exceria Type HD 32’yi beğendiniz mi?
Full HD kayıt yapan cep telefonlarında video kaydetme ve program acmada nasıl bir performans gösterir bu kartlar?
Benim kullandığım kart gayet güzel hızlı seri ve hd videoda sorun yok gayet iyi