Apple’ın, ürünleriyle ilgili en fazla övündüğü noktalardan birisi kuşkusuz güvenlik olsa da geçtiğimiz haftalarda WikiLeaks’in ortaya çıkardığı belgelerle, CIA’in, iPhone’ları nasıl hacklediği gözler önüne serilmişti.
Samsung’dan Wikileaks konusunda açıklama
Mac bilgisayarlara virüs bulaşmadığı ve Windows bilgisayarlara göre daha güvenli olduğu Apple tarafından ısrarla dile getirilse de Wikileaks’in ortaya çıkardığı son belgeler, bu iddiaları da yalanlar nitelikte.
WikiLeaks’in yeni yayınladığı bu belgeler, CIA ile ilgili çeşitli bilgilerin yanısıra, teşkilatın özellikle Mac bilgisayarlara uyguladığı hack yöntemlerinden de ayrıntılı olarak bahsediyor.
Örneğin, modifiye edilmiş bir thunderbolt-ethernet çeviricisiyle ile bir MacBook Air’a zararlı yazılım bulaştırmak bu yöntemlerden sadece birisi.
Ayrıca “Sonic Screwdriver” adı verilen bir cihazla, CIA’in gözetleme yazılımları bir port çeviriciye saklanabiliyor ve bu yolla şifreli bir MacBook bile hacklenebiliyor. Yeni Mac bilgisayarlardaki port çevirici ihtiyacı düşünüldüğünde, bu türden bir açık daha da endişe verici hale geliyor.
CIA, MacBook gönderimlerine müdahale ediyor olabilir!
Ayrıca WikiLeaks belgelere eklediği notlarda, CIA görevlilerinin bazen gözaltındaki şüphelilerin bilgisayarlarına virüs yerleştirdiğini ancak çoğu şüphelinin bilgisayarına, henüz cihaz şüpheliye gönderilmeden virüs bulaştırıldığını düşündüklerini ekledi.
WikiLeaks’e göre CIA, şüphelilerin satın alımlarını takip ediyor, gönderime müdahale ediyor, cihazı açıp gerekli gözetleme yazılımlarını yüklüyor ve cihazı şüpheliye tekrar gönderiyordu.
Wikileaks, her ne kadar bu yöntemlerin tamamı 8-9 sene önce kullanılsa da bazı yöntemlerin kullanımına halen devam edildiğini düşünüyor.
Buna göre, telefonunuza müdahale edilmiş ve şu an izleniyor olabilirsiniz ancak bunu önlemek için yapabileceğiniz bir şey yok. Çünkü bu yazılımlar, işletim sisteminizi silip tekrar yükleseniz bile ortadan kaybolmuyor.
Yapabileceğiniz en doğru şey, bilgisayarınızı açık alanlarda sahipsiz bırakmamak ve tanımadığınız insanlardan gelen herhangi bir cihazı bilgisayarınıza bağlamamak.
:: Elektronik cihazlarınıza zararlı yazılım bulaşmaması için hangi önlemleri alıyorsunuz?
hackleme falan yok olm ya. Sistem gayette güvenli. cia çok diretti onlarda verdi bilgileri işte.
Evet. Tanimadigin insanlardan gelen cihazi neden kendi bilgisayarina baglarsin bu da ayri mesele. Bu tur seyler Windows ta da bulunmakta. Hatta elektronik ev telefonlarinda bile bulunuyor. Icini acip ciplerdeki yazilimi ters muhendislik ile cozen varsa bilir.
Oturduğu yerden bastı kırmızı düğmeye macbook diz çöktü. Al abi ciğerim feda sana cia abi diye
İphone lar 3g den beri macler 2013 yılından beri bu açığa kapatılmış no problem yani