Microsoft, Surface adlı yeni Windows 8 tabanlı tabletini tanıttı. Surface‘i sizlere buradaki yazımızla tanıtmıştık. Microsoft Surface, esasında bir tane tabletten oluşmayacak. Microsoft Surface, iki farklı versiyonla geliyor ve bu iki versiyon arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Biz de Surface tabletlerin tüm özelliklerine derin bir dalış yapalım dedik.
Microsoft Surface Adı Nereden Geliyor?
Öncelikle Surface adını daha yakından tanıyalım. Surface, Microsoft’un çoklu dokunmatik çalışmaları geliştirdiği bir platform. Bu platformda daha önce dokunan kişiyi tanıma gibi özellikleri, Samsung ile beraber Surface platformuna kazandırmıştı. Daha önce dokunmatik masa olarak ortaya çıkan Surface‘in dokunmatik LCD panelini Samsung üretiyordu. Hatta önceki Surface 2 modeline de buradan bakabilirsiniz.
PixelSense teknolojisi ile gelen yeni Surface tablet, iki farklı versiyona sahip olacak. Bu versiyonlardan birisi x86 tabanlı platformu kullanıyor ve adı Surface for Windows 8 Pro olacak. ARM tabanlı olacak olan ikinci Surface versiyonunun adı ise Surface for Windows 8 RT. Dilerseniz iki farklı modele bakalım.
{pagebreak::2}
Surface for Windows 8 Pro:
Windows 8 Pro ile gelecek olan Surface sürümü, x86 mimarisini kullanacak. Intel’in 22nm teknolojisi ile ürettiği Ivy Bridge işlemcinin ve dahili HD Graphics çözümünün kullanılacağı tablet, Full HD ClearType ekran ile geliyor. Bu ekran 10.6 inç büyüklüğünde olacak. Depolama seçeneği olarak 64 ve 128 GB SSD opsiyonlarını sunacak olan Windows 8 Pro‘lu Surface, microSDXC, USB 3.0, HDMI gibi çıkışlara sahip olacak.
13.5mm kalınlığındaki Surface for Windows 8 Pro, 903 gram ağırlığında olacak ve Surface for Windows 8 RT‘den daha ağır olacak. Kasaya baktığımızda iki modelde de Gorilla Glass 2 cam ve magnezyum dış yüzey dikkat çekiyor.
Tablette çift mikrofon, çift hoparlör ve çift WiFi anteni bulunacak.
Windows 8 Pro ile gelecek olan Surface, PC’lerin yaptığı her işi yapabilecek. Hem de fazlasıyla. Microsoft, Surface platfomunda daha önce geliştirdiği pek çok dokunmatik teknolojiyi yeni tabletinde de kullanacak. Normal dokunmaları algılamanın yanında, ikinci bir algılama methodu daha bulunuyor. Bu sayede dijital mürekkep desteği verilecek ve kullanıcılar gerçek kağıda yazar gibi, tabletin ekranına özel kalemlerle yazı yazabilecekler. Microsoft’un özel geliştirdiği Palm Block adlı stylus kalem ile bu işlemler gerçek olacak.
{pagebreak::3}
Surface for Windows 8 RT:
Windows 8 RT işletim sistemi ile gelecek olan Surface modeli, iOS ve Android tabanlı cihazlara rakip olarak, ARM tabanlı geliştiriliyor. Windows 8 RT zaten ARM tabanlı cihazlar için çıkarılmış bir Windows 8 versiyonu.
Bu modelde işlemci olaran Nvidia’nın 4 çekirdekli Tegra 3 işlemcisi kullanılıyor. Windows 8 Pro‘lu versiyonla aynı ekran büyüklüğüne yani 10.6 inç ekrana sahip olacak Surface for Windows 8 RT, Pro’dan farklı olarak 1366×768 piksel çözünürlüğe sahip olacak olması.
Tabi donanımsal farklar, tabletlerin boyutlarına ve ağırlıklarında da farklılıkların oluşmasını sağlıyor. Windows 8 RT’li Surface, 673 gram ağırlığa sahip olacak. Kalınlığı ise 9.3 mm olacak.
Windows 8 RT‘li Surface’de 32 ve 64GB’lık SSD ya da gömülü depolama kullanılacak. İkisi arasında pek performans farkı bulunmuyor.
Windows 8 RT ile beraber gelen Office Home 2013 RT yazılımına da sahip olacak olan Windows 8 RT‘li Surface, Windows 8 Pro‘lu Surface’deki PalmBlok destekli ekrana sahip olmayacak.
{pagebreak::4}
Surface Tabletlerin Ortak Özellikleri:
İki versiyonda da çift hoparlör, çift mikrofon ve çift WiFi anteni bulunuyor. İki modelin ön kamerası da 22 derece açı ile konumlandırılıyor. Bu sayede dock kullanımında tam olarak karşısındaki kişiyi görebiliyor.
İki modelin kasası magnezyumdan üretiliyor ve ekran camları Gorilla Glass 2‘den üretiliyor.
Microsoft Surface Aksesuarları:
Sadece 0.7mm‘lik Surface standlarının haricinde, Touch Cover ve Type Cover adlı klavyeler piyasaya sunulacak. Her iki tablet modeline de uyacak olan klavyelerden Touch Cover olan adı gibi dokunmatik tuşlara sahip olacak. 0.3mm kalınlığındaki bu klavye, touchpad kullanımladığı zaman ivme ölçer ile durumu algılıyor ve güç tüketmemesi için kapatıyor.
Diğer fiziksel klavye standı ise klasik touchpad ile geliyor ve kalınlığı 0.5 mm olarak belirtiliyor. Aksesuarlar çok farklı renk seçenekleri ile sunulacak.
Microsoft Surface Fiyatlandırması ve Çıkış Tarihi:
Microsoft‘un Windows 8 Pro’lu Surface’i Ultrabook modellerine yakın bir fiyat ile gelecek. Ultrabook modellerinde kullanılan 3. nesil Core i5 işlemci ile gelen ve Ultrabook modellerine göre pek çok avantajı bünyesinde barındıracak olan cihaz, üreticilere epey büyük rakip olacak.
Windwos 8 RT‘li Surface ise Nvidia Tegra 3 ile gelen Android tabletler ile benzer bir fiyat aralığında satışa sunulacak. Microsoft‘un tabletlerini 3 – 4 aylık süre içerisinde satışa sunması bekleniyor.
:: Microsoft Surface’in hangi sürümü, ne kadar başarılı olur?
Mikropsoft tabletlerinin tutması için win8’i bedava verip maliyetin biraz üzerinde satış yaparsa fiyatıyla piyasada tutunabilir. Aksi taktirde 1kg’a yakın ağırlıktaki bir aleti kimse sürekli elinde taşımak istemez.
şöyle düşünmek lazım Win 8 pro lu versiyon tablet değil ultra book ve tablet arası bişi oluyor ve ultrabook alacağıma bunu alırım. Win RT li tablet de 650 gr ki kabul edilebilir bence
Onu bunu bilmem RT modeli iPad’den ucuz olmaz ise biraz zor geçer ama pro modeli ultrabook piyasasını domine edecektir.
RT modeli tegra oyunlarıyla işletim sistemiyle donanımıyla piyasayı silip süpürücek bence
iPad’i bilmem ama Android’i tablet piyasasından siler bu cihaz.
arm versiyonu bence android le yarisamaz ama intel pro versiyonu ilgimi cekti .
Microsoft Surface Fail: http://m.youtube.com/watch?v=N1zxDa3t0fg
Tanıtım da tablet parmağı algılamak da zorlanmış (bkz. milliyet) 😀 microsoft yine farkını ortaya koymuş bir de kalkıp ipad le karşılaştırıyorsunuz komik olmayın yağ gibi kayan sistemi var adamların emeğe saygı gençler
eger bilgisayarda isim olursa desktop pc bana yeter..pcim canavar gibi…tabletimse android bana yetiyor…herseyim var Allah’a sükür.
tek kelimeyle gereksiz.. pro modeli ultrabook fiyatina satilacak ama sarj,performans vs. bakimdan ultrabook tercih edilir. rt modeli hic tutmaz zaten tegra3lu android tabletler varken ne yapabilir uygulamasiz 😉
Anlamıyorum şu okurların Windows 8 karşıtlığını (hemen Windows’un baş harfini bile büyük yazmış demeyin Windows 8 kendisi düzeltiyor.)
Adamlar iyi bir işletim sistemi yapmışlar her şeye muhalefet oluyorlar. Bütün Windows 8 haberlerinde hep aynı yorumlar. Hızlı açılış videosu var onda bile “Bakın masaüstü açılmadı start yazıyor” diyen bir okur var. Herhalde Windows 8 açıldığında başlangıç ekranına geldiğini bilmiyor. Birisi de “Win 7 ile yola devam :)) Metro arayüzü masaüstü pc’ler için vasat.2.Vista facia’sına hazır olun “demiş. Kullanmadan konuşmasalar daha iyi olacak herhalde 😀
ANDROİD for ever….
Andoid ve IOS olduktan sonra MS her zaman ki gibi havasını alır.
arkadaşlar insaflı olun microsoft dünya teknoloji piyasasına yön veren önemli bir firma windows 8 de bence çok iyi bir işletim sistemi. Microsoft elini çekse kapısına kilit vuracak bir dizine marka varken şu anda bu yorumları yaparken de hayatınıza ilk giren bilgisayarın bir windows pc olduğunu unutuyorsunuz gibi geliyor bana. Rt sürümü çok yeni ve eksikleri olacaktır elbet ama ben en fazla bir sene veriyorum android tabletler kadar uygulama desteği olması için.
valla tablet bilgisayar tanımına uyan ve yağ gibi akan bir cihaz olmuş ellerine sağlık demekten başka bişey diyemiyorum ios ve androidle karşılaştırmak yanlış olur kullandığımız normal bilgisayarı tablet yapmışlar bu kadar yani başlat menüsü olan bir tablet düşünün hayalimdi açıkcası tabiki apple ister gönlüm bir apple taraftarı olarak bu tablete puanım tam
android ve ios la karsilastirmak yanlis microsoft bilgisayar alt yapısını tablet platformuna indirmis android ve ios sa normal tabelet app piyasasinda alakasiz seyleri birbiriyle karsilastirmayin