Google’ın kurucularından Sergey Brin, İngiliz The Guardian gazetesiyle yaptığı röportajda çok önemli açıklamalar yaptı. Sergey Brin, internetin artık eskisi kadar özgür bir ortam olmadığını ve gidişatın da hiç iyi gözükmediğini söyledi. Özellikle büyük firmaların yapmaya çalıştığı tekelleme çabaları ve bazı ülkelerin sansür politikalarının, internetin özgürlüğünü ciddi bir şekilde tehdit ettiiğini belirtti.


Google ortak kurucusu Sergey Brin

Sergey Brin, röportajında Facebook ve Apple’ı fazlasıyla eleştirdi. Bu iki firmanın çok büyük tekelcilik ve piyasayı ele geçirme arzularının olduğunu ve bu yönde ilerlediklerini belirten Brin, açık kaynaklığı da öldürdüklerini söyledi. Facebook’un egemen olduğu bir internet ortamında Google bu duruma gelemezdi demesi de bir hayli ilginçti. 

Google, sosyal medya üzerinden Facebook, akıllı telefon sektöründe ise Apple ile yarış halinde. Ancak görünüşe göre Brin, iki rakibinden de memnun değil ve rakiplerinin izlediği yolu hiç doğru bulmuyor. Facebook’un birkaç yıldır Gmail adres defteriyle ilgili sorunlar çıkarmasının da buna bir örnek olduğunu belirtiyor. Bu iki firmanın kendi piyasalarının hakimi olmak istemelerinin ve kullanıcılarını kontrol etmeye çalışmalarının da yeniliği yani inovasyonu engelleyeceğini söylüyor.

Ülkeler de yanlış yolda

Sergey Brin, sadece Facebook ve Apple’ı eleştirmekle kalmayıp birçok ülkenin politikasına da değindi. Özellikle Çin, Sudi Arabistan, Suriye ve İran’ın internete büyük sansürler getirdiğini ve özgürlük tanımını ortadan kaldırdıklarını belirten Brin, ülke sansürlerini hiç doğru bulmuyor. Kullanıcıların internette özgür olmaları gerektiğini düşünüyor. Bu konuda ülkemizi saymamış olması bizim için sevindirici mi yoksa üzücü mü bilemedik. Hatırlarsanız Google’ın bir servisi olan Youtube uzun süre erişime kapatılmıştı.


Google’ın son yenilikçi ürünü Project Glass ile birlikte

Keza SOPA ve PIPA gibi yasaların da oldukça saçma olduğunu ve tamamiyle büyük firmaların interneti kontrol etmesi amacını taşıdığını belirtiyor. Kendisine bu konuda hak vermemek elde değil. Brin, Hollywood’un özellikle bu tip yasaları destekleriğini söylüyor.

ABD’den Google Ofis Manzaraları galerisi için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Sadece Çin yada İran değil, Amerika’nın, italya’nın, Kanada’nın ve birçok büyük ülkenin de bu tarz politika izlemelerinin şirketlerin çıkarına, kullanıcıların ise özgürlüğünün kısıtlanmasına sebep olduğuna dikkat çekiyor.

Yazının bitimine son olarak Sergey Brin’in 38 yaşında olduğunu ve internet tabanlı başlayan Google şirketiyle bir servet sahibi olduğunu belirtelim. Kendisinin şu anda 18.7 milyar dolarlık kişisel serveti bulunuyor.

:: Sergey Brin’in fikirlerine ne diyorsunuz? Sizce internette özgürlük kısıtlanıyor mu?