Google’ın kurucularından Sergey Brin, İngiliz The Guardian gazetesiyle yaptığı röportajda çok önemli açıklamalar yaptı. Sergey Brin, internetin artık eskisi kadar özgür bir ortam olmadığını ve gidişatın da hiç iyi gözükmediğini söyledi. Özellikle büyük firmaların yapmaya çalıştığı tekelleme çabaları ve bazı ülkelerin sansür politikalarının, internetin özgürlüğünü ciddi bir şekilde tehdit ettiiğini belirtti.
Google ortak kurucusu Sergey Brin
Sergey Brin, röportajında Facebook ve Apple’ı fazlasıyla eleştirdi. Bu iki firmanın çok büyük tekelcilik ve piyasayı ele geçirme arzularının olduğunu ve bu yönde ilerlediklerini belirten Brin, açık kaynaklığı da öldürdüklerini söyledi. Facebook’un egemen olduğu bir internet ortamında Google bu duruma gelemezdi demesi de bir hayli ilginçti.
Google, sosyal medya üzerinden Facebook, akıllı telefon sektöründe ise Apple ile yarış halinde. Ancak görünüşe göre Brin, iki rakibinden de memnun değil ve rakiplerinin izlediği yolu hiç doğru bulmuyor. Facebook’un birkaç yıldır Gmail adres defteriyle ilgili sorunlar çıkarmasının da buna bir örnek olduğunu belirtiyor. Bu iki firmanın kendi piyasalarının hakimi olmak istemelerinin ve kullanıcılarını kontrol etmeye çalışmalarının da yeniliği yani inovasyonu engelleyeceğini söylüyor.
Ülkeler de yanlış yolda
Sergey Brin, sadece Facebook ve Apple’ı eleştirmekle kalmayıp birçok ülkenin politikasına da değindi. Özellikle Çin, Sudi Arabistan, Suriye ve İran’ın internete büyük sansürler getirdiğini ve özgürlük tanımını ortadan kaldırdıklarını belirten Brin, ülke sansürlerini hiç doğru bulmuyor. Kullanıcıların internette özgür olmaları gerektiğini düşünüyor. Bu konuda ülkemizi saymamış olması bizim için sevindirici mi yoksa üzücü mü bilemedik. Hatırlarsanız Google’ın bir servisi olan Youtube uzun süre erişime kapatılmıştı.
Google’ın son yenilikçi ürünü Project Glass ile birlikte
Keza SOPA ve PIPA gibi yasaların da oldukça saçma olduğunu ve tamamiyle büyük firmaların interneti kontrol etmesi amacını taşıdığını belirtiyor. Kendisine bu konuda hak vermemek elde değil. Brin, Hollywood’un özellikle bu tip yasaları destekleriğini söylüyor.
ABD’den Google Ofis Manzaraları galerisi için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Sadece Çin yada İran değil, Amerika’nın, italya’nın, Kanada’nın ve birçok büyük ülkenin de bu tarz politika izlemelerinin şirketlerin çıkarına, kullanıcıların ise özgürlüğünün kısıtlanmasına sebep olduğuna dikkat çekiyor.
Yazının bitimine son olarak Sergey Brin’in 38 yaşında olduğunu ve internet tabanlı başlayan Google şirketiyle bir servet sahibi olduğunu belirtelim. Kendisinin şu anda 18.7 milyar dolarlık kişisel serveti bulunuyor.
:: Sergey Brin’in fikirlerine ne diyorsunuz? Sizce internette özgürlük kısıtlanıyor mu?
Sana sesleniyorum dostum. Senin ülken dünyayı ele geçirmek istemiyormu? Yada senin şirketin herkesi ele geçirip tekel olmak istemiyormu. Boşboş konuşup insanın canını sıkma
saçmalamış, aşırı özgür bir ortam da insanı azdırıp saptırmaktan, macera adına birçok saçmalığı yapmalarından başka işe yazamaz, insanların aleyhine olman yasaklara karşı olmakla beraber leyhine olan yasaklara taraftarım, (yine yayınnlanmaz ya neyseee)
Google tekel oldugunda her sey sut liman olmuyor ama
fotoğraftaki larry page, lütfen düzeltin
Adam haklı, hiç de saçmalamıyor, interneti istihbarat için kullanmak isteyenler filtreler, değişik takip mekanizmaları devreye sokmak istiyorlar, google özgürlükten yana… Arkasındayım
Ben seviyorum android telefonu ama herşeyimi google ile paylaşmış olduğumum da farkındayım. Devletler buna izin verebildiklerine göre demek ki dünya da bolca özgürlük var yada google koparabildiğini koparmış daha da mı istiyorlar? Bir de bu taraftan bakmak lazım. Zanki birşeyler yanlış gibi duruyor?
Çok güzel konuşmuş. Vizyonu geniş birinden de başka türlü bir konuşma beklenemezdi. Google’nin özgür yazılıma verdiği destek diğer şirketlere de örnek olmalı. Zira içerisinde oldukları patent kavgaları hem kendilerini hem de gelişmekte olan küçük şirketleri yok edecek.
rekabetin olduğu yerde yeniliği yani inovasyonu sürekli kılan bır mekanızmanın çalışması demektir ayrıca dısarrıdan gorunduğu kadarıyla yasam tarzındakı mütevazılık yanıltmasın,arkadasım bi defa capitalızmın tadına bakmışşsın global ruhuna sahıp kapitalıst canvarı masum bı çocuk gıbı sevdıremessın…
Google en güvendiğim kuruluşlardan facebook,microsoft,apple hepsi kapitalist.Apple unix tabana bir tane tema çakmış satıyor microsoft deseniz dandik yazılımlarını yüzlerce dolara satıyor hele dünkü şimarık facebook herkesi zorla zaman tüneline geçiriyor.Demek istediğim tamamen özgür olmak diye birşey neredeyse çok zor internette.Onun için açık kaynak kodlu yazılımlar ve google ve Oracle gibi firmaların ürünlerini tercih etmemiz lazım.
google en azından rakipleri gibi gibi patentleriyle teknolojik gelişmenin önünde durmuyor; bilime ve insanlığa sürekli olarak fayda sunuyor.
ey google, sen sahip olduğu patentlerden dolayı motorola’yı satın almadın mı ? kafana göre her yerin resmini çekip ifşa etmiyor musun.
röportajı okudukça gülesim geliyor. yaptıklarınızdan sonra bu ne perhiz bu ne lahana turşusu
Sergey Brin’in dediklerine harfiyen katılıyorum böyle giderse özgür düşünce büyük ölçüde engellenecek ve internet duvarları oluşuacak. Durum çok fazla kötü Sergey çok iyimser konuşmuş.