Bilgisayarlarımızdaki önemsenmeyen fakat en önemli bileşeni olan güç kaynakları arasında rekabet büyük. Bir sürü firma iddialı modeller çıkarıyor. Kullanıcıların ise kafası karışık. Tabi bu kadar çok güç kaynağı arasında, kalitelisini seçmek daha da zor.
Üzerinde 1500 watt yazan ama 600 watt güç zor veren sahte güç kaynakları piyasada çok. İşte bu yüzden tüketicilerin daha kolay karar vermesi için 80 Plus sertifikası devreye giriyor. 80 Plus sertifikasına sahip bir ürünün kutusunda yazan değerin en az %80’ini vermesi gerekiyor. 80 Plus Gold gibi daha yüksek sertifikalar ile bu değer daha da yükseliyor.
İncelediğimiz Corsair GS800, 80 Plus sertifikasına sahip bir ürün. Başındaki GS ne oluyor yoksa Galatasaray’lı mı diye düşünmeyin. GS kısaltması Corsair’in Gaming Series ailesinin bir parçası olduğunu gösteriyor.
Corsair RAM, SSD ve Kasa üretimlerinden sonra güç kaynağında da iddialı ve kaliteli ürünler çıkarıyor.
Şık ve kaliteli görünüme sahip Corsair GS800‘ün önemli özellikleri ve kullanım tecrubelerimiz ile incelememize başlayalım.
{pagebreak::2}
Corsair GS800‘ün bir diğer özelliği ise renk değiştiren fanı. Kırmızı, beyaz ve mavi renkte yanabilen fanı, arkadaki tuş vasıtası ile değiştirebiliyorsunuz. Tabı güç kaynağı altta olan bir kasa kullanıyorsanız, kasanızın alt ve arka kısmında aydınlık görebilirsiniz. Neon’lu araba gibi düşünün.
Arka kısımda ayrıca kasaya güç akışını kesen ya da açan anahtar da konumlandırılmış.
Güç kaynağının malzeme kalitesi ise oldukça başarılı. Kullanılan aktif devre malzemeleri kaliteli. Bilgisayarda güç dalgalanması olması gereken seviyede. Overclock yapıldığında bile yeterli ve stabil gücü sağlıyor.
140mm’lik renk değiştirebilen fan sessiz ve devirli çalışıyor. Sessizlik açısından orta seviyede diyebiliriz.
{pagebreak::3}
Güç kaynaklarında artık olmazsa olmaz olan modüler yapı, Corsair GS800‘de kullanılmamış. Oldukça fazla molex ve bağlantı türüne sahip olan güç kaynağının kabloları ahtapot gibi duruyor. Kasa içinde o kadar kabloyu saklama imkanınız kesinlikle yok. O açıdan oldukça kötü.
Güç kaynağında bulunan çıkışlar yukarıda dediğim gibi oldukça fazla. Her türlü anakart ve kasa içi bileşen ile uyum sağlıyor. Çıkışları da yazalım.
-ATX bağlantı kablosu 20+4 pin
-4+4 pin EOS12V 1 adet
-6+2 pin PCI Express bağlantısı 4 adet
-4 pin molex / FDD bağlantısı 8 / 2 adet
-Sata 8 adet
Güç kaynağının desteklediği güç çıkışları ise şu şekilde belirtilmiş. Ayrıca güç kaynağının sertifikalarıda burada belirtilmiş.
{pagebreak::4}
Teknik Özellikler:
Maksimum çıkış : 800 W
PFC : Aktif PFC
Verimlilik : 80 Plus
Koruma : Yüksek voltaj koruması, Düşük voltaj koruması, kısa devre koruması, yüksek güç koruması ve yüksek akım koruması.
Soğutma : 140mm çift rulmanlı ve 3 renk değiştiren fan
Ağırlık: 2.4 kg
Garanti: 3 yıl
Sonuç :
Corsair, adına yaraşır bir güç kaynağı üretmiş. Oldukça kaliteli bileşenlerden oluşturulan güç kaynağı stabil çalışmasından taviz vermiyor. Renk değiştirme özelliği olan fan ise oldukça iyi bir özellik.
Özellikle kasanın görselliğine önem veren bilgisayar tutkunları için, kasa fanları ile uyum sağlama konusunda olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Ürünün tek eksiği modüler olmaması. Yani ahtapot gibi bol kablolar kasanın içinde duracak. Bu da kasanın görselliği ve hava akışını bozacaktır. Modüler olmazsa olmaz diyenler için tavsiye etmiyorum ama diğer her şartta çok başarılı bir ürün.
:: Corsair GS800’ü beğendiniz mi?
güzel inceleme de. “Renk değiştirme özelliği olan fan ise oldukça iyi bir özellik.” bu nedir ya bi çay koy gel (:(: