Güneş enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları arasında stratejik bir konumda. Bilim insanları bu önemli enerji teknolojisinde, geleceğin seyrini değiştirebilecek bir keşfe imza attı. Buna göre güneş enerjisi teknolojisinde en önemli sorunlardan biri olan depolama sorunu tarihe karışıyor.
Güneş enerjisi teknolojisinde uzun süreli depolama adımı
Bilim insanlarına göre güneş enerjisi geleceğimizin teminatlarından biri. Bu eşsiz kaynak daha şimdiden ülkelerin enerji strateji planlarını değiştirdi. Ancak bu enerji bazı negatif özelliklere de sahip.
Prof. Dr. Ceyhan’dan koronavirüs için müjdeli haber!
Burundan sprey olarak uygulanan 'İntranazal Covid' aşısında Faz 1 çalışmaları yakında başlıyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan sevindiren açıklamalar geldi.
Prof. Dr. Ceyhan’dan koronavirüs için müjdeli haber!
Burundan sprey olarak uygulanan 'İntranazal Covid' aşısında Faz 1 çalışmaları yakında başlıyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan sevindiren açıklamalar geldi.Bu negatif özelliklerden en önemlisi ise güneş enerjisinin uzun süre depolanamaması. Mevcut güneş enerjisi panellerinin tüm güneş enerjisini kullanamaması ise diğer önemli sorunlardan biri.
Bilim insanları ise, geliştirdikleri özel bir sıvı sayesinde güneş enerjisini tam 18 yıl depolamanın yolunu buldu. Bu geliştirilen sıvıyı, İsveç Chalmers Teknoloji Üniversitesi bilim insanları, 2018 yılında keşfetti. Araştırmacılar bir yıldan uzun süredir kullanılmaya başlanan sıvıya ise güneş termal yakıtı ismini verdi.
Bu yakıtın kullanıldığı güneş enerjisi depolama sistemi yani MOST, dairesel bir şekilde çalışıyor. Bir pompa termal güneş yakıtını şeffaf borulardan geçiriyor. Güneş ışığı bu yakıtla temasa geçiyor ve bir şarjlı pil gibi güneş enerjisi bu yakıtın içine hapsediliyor.
Bu özel sıvı oda sıcaklığına indiğinde bile güneş enerjisini içinde tutmaya devam ediyor. Daha sonrasında ise enerjiyi kullanmak için araştırma ekibi tarafından geliştirilen sıvı bir katalizör sistemi kullanılıyor. Bu sistem sıvıyı 63 santigrat dereceye kadar ısıtıyor. Böylece yeniden aynı moleküler yapıya gelen enerji, kullanıma hazır hale geliyor.
Chalmers Üniversitesi araştırma ekibi, 2020 yılının sonlarında ise bir proje başlattı. Bu projeyle birlikte enerjinin depolanması ve kullanımı için ticari anlamda denemeler yapılıyor. AB’den 4,3 milyon euro hibe alan proje 3,5 yıl sürecek. Araştırmacılar, bu yeni güneş enerjisini depolama sisteminin 10 yıl içinde ticari kullanıma gireceği görüşünde.
Bu depolama birimi hakkında bilgiler detaylı olsa da, enerjiyi içinde tutan sıvının yapısını bilmiyoruz. Araştırmacılar bu sıvıyla birlikte güneş enerjisi depolama sorunun çözdükleri iddiasında. Ancak halihazırda insanlığın güneş panellerini daha kullanışlı hale getirmesi gerekiyor. Ne yazık ki mevcut panel teknolojileri ile enerjinin yüzde 5 ile yüzde 30 arasında bir kısmını tutabiliyoruz.
Allah Allah yapma yaaaw
Hiç bir sonucu olmayan haberlerden ne anlıyorsunuz
Bir litre sıvı ne kadar elektrik depoluyor
1kw mı ne kadar
Şeytan ayrıntılarda gizlidir
konu ile ilgili detayli bilgi rica ederim