JRR Tolkien tarafından kaleme alınan dünyaca ünlü Yüzüklerin Efendisi serisi 2001 yılında Peter Jackson imzasıyla sinemaya uyarlandı. Bunlardan ilki Yüzük Kardeşliği, ikincisi İki Kule ve final bölümü ise Kralın Dönüşü idi. Tüm zamanların en iyi film serilerinden biri kabul edilen yapım toplamda 17 dalda Oscar ödülü elde etti.
Yüzüklerin Efendisi’nin sinemadaki bu büyük başarısı hem Peter Jackson hem de JRR Tolkien‘in popülaritesi açısından çok önemliydi. Fakat son üçleme, Lord of the Rings serininin ilk uyarlaması değildi.
Pek fazla bilinmese de Ring Saga orijinal hikayeden yola çıkarak 1978 ve 1980‘de iki animasyon filmi yaptı. 1971‘de İsveç’te televizyon için müzikale çevrildi. 1993‘te ise Finlandiya’da bir televizyon kanalı için mini dizi olarak uyarlandı. Ancak bunlardan en çok merak edileni hiç şüphesiz ki Sovyetler Birliği’nde üretilen iki özel uyarlama olmuştu. Yıllardır kayıp olan iki film 30 yıl sonra yeniden ortaya çıktı.
Yüzüklerin Efendisi, Gardiyanlar adıyla TV’ye uyarlanmıştı
“Хранители” (Gardiyanlar) adı altında 1985 ve 1991 yılında çekilen iki Lord of the Ring uyarlaması Leningrad’daki bir televizyon stüdyosunda çekildi. Şimdiye kadar ise yalnızca bir kez yayınlandı. JRR Tolkien’in efsane Yüzüklerin Efendisi kitaplarından esinlenen yapım Natalya Serebryakova tarafından yönetildi. Oyuncu kadrosu ve rol dağılımıysa şöyleydi:
– Viktor Kostetsky (Gandalf)
– Georgy Shtil (Bilbo)
– Valery Dyachenko (Frodo)
– Elena Solovey (Galadriel)
Oldukça düşük bütçeli bir prodüksiyonla çekilen Yüzüklerin Efendisi uyarlamaları elbette Peter Jackson’ın üçlemesiyle karşılaştırılmamalı. Fakat yine de eserin Sovyetler Birliği versiyonu Tolkien’in orijinal materyaline daha sadık kabul ediliyor.
İki bölümlük Lord of the Rings uyarlaması YouTube’da!
Sovyet döneminde TV uyarlaması gerçekleştirilen Yüzüklerin Efendisi serisinin yeniden ortaya çıkışı ise hiç beklenmiyordu. Pek çok insan bu kopyaların yok olduğunu düşünürken; Rusya’nın 5. Kanalı (Pyatıy Kanal) aniden iki bölümlük televizyon filmini YouTube platformuna ücretsiz olarak yükledi.
Sovyetler Birliği’nde uyarlanan Yüzüklerin Efendisi uyarlamasının ilk bölümünü şuradan izleyebilirsiniz:
Rusça çekilmiş Yüzüklerin Efendisi’nin ikinci bölümüyse şurada:
Peki ya siz yıllar sonra aniden ortaya çıkan Yüzüklerin Efendisi filmlerini nasıl buldunuz? Tabii ki de Peter Jackson’ın efsane serisiyle karşılaştırmak doğru olmaz. Ancak yine de filmin prodüksiyon tasarımı ve detaylarıyla ilgili fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
Gitmeden yine yaptı yapacağını ABD’ye
Bale gösterisi gibi olmuş 😂😂 amon-hen de morgul bıçağıyla yaralandığında çalan müzik beni benden aldı 😂😂