Samsung şirketi Eyelike Fundus kamerasını tanıttı. Yeni cihaz, eski Galaxy akıllı telefonlarını tıbbi teşhis kameralarına dönüştürmeyi amaçlıyor.
Eski telefonları göz hastalıkları tedavisinde kullanmaya başlayacak olan Samsung, Galaxy Upcycling programını geliştirdi. Hindistan, Vietnam, Fas ve Papua Yeni Gine şu anda bu sistemden faydalanmaya başladı. Program, 2017’de üretilen, eski telefonlarda kullanmak için Güney Kore’de tanıtıldı.
Eski akıllı telefonlar, göz hastalıklarını teşhis edecek
Eyelike el tipi Fundus kamerası, bir lens ekine bağlanıyor. Kamera, göz hastalıklarını analiz ve teşhis etmek için hizmet veriyor. Bunu yapmak için eski Samsung Galaxy akıllı telefonların, yapay zekasını (AI) ve algoritmasını kullanılıyor. Hasta verilerini yakalamak ve bir tedavi reçetesi önermek için uygulamadan destek alınıyor.
Fundus kamerası, hastaların gözlerini taramak için Galaxy akıllı telefonunu kullanıyor. Diğer tedavi araçları karşısında, maliyetinin daha ucuzu olduğu lanse ediliyor. Samsung, Fundus kameranın hastaları diyabetik retinopati, glokom ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi körlüğe yol açabilecek durumlar için de tarama yapacağını iddia ediyor.
Samsung telefonları göz sağlığı tedavisini ucuza getiriyor
Şirket, Galaxy Upcycling programı kapsamında cihazı geliştirmek için Kore’deki Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı (IAPB) ve Yonsei Üniversitesi Sağlık Sistemi (YUHS) ile işbirliği yaptı. Ayrıca, Samsung Ar-Ge Enstitüsü Hindistan-Bangalore (SRI-B), Fundus kamera yazılımının oluşturulmasına katkıda bulundu.
Yonsei Üniversitesi Sağlık Sistemi’nden Dr. Sangchul Yoon, yeni Samsung programına ilişkin şunları söyledi:
“Birden fazla optik teknoloji ve yapay zeka kullanımının, bir Galaxy akıllı telefonun kamera performansıyla birleşimi, tıp uzmanları tarafından kullanılan bir Fundus kamerası kadar yetenekli olan, uygun fiyatlı bir tıbbi cihaz yarattı. Bu durum sadece bir sağlık problemini çözmekle kalmadı. Aynı zamanda artan bir çevresel sorunu da çözdü.”
Eyelike Fundus kamerası ilk olarak 2019’da Samsung Geliştirici Konferansı‘nda sergilendi. 2018’de Vietnam’da prototip haline geldi. O zamandan beri cihazın, 19.000’den fazla insana tedavi sürecinde yardımcı olduğu iddia edildi. Ayrıca şirket 2019’da, ülkenin uzak bölgelerinde faaliyet gösteren sağlık personellerine de 90 adet taşınabilir oftalmoskop (gözün içini incelemeye yarayan alet) tedarik etti.
Saçma bence
Çok zekice. Tebrikler