Türk Telekom, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni denizaltı ve karasal fiber iletişim köprüsüyle birbirine bağlıyor. Yeni fiber optik hat, KKTC’nin artan ses, internet ve veri trafiğini karşılarken aynı zamanda yeni nesil iletişim teknolojilerine daha yüksek hızlarda erişiminin önünü açıyor.

Türkiye’nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom, Türkiye’nin bölgesel iletişim merkezi olması vizyonuyla yaptığı altyapı yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor. Türk Telekom, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yeni denizaltı ve karasal fiber optik hattı ile birbirine bağlıyor.
Karasal ve denizaltı fiber optik hattının açılışı için KKTC’de düzenlenen törene, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı İrsen Küçük, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, Türk Telekom Grup CEO’su Hakam Kanafani ve Türk Telekom CEO’su K. Gökhan Bozkurt katıldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bugüne kadar iletişim faaliyetleri, Mersin-Girne arasında 1994 yılında kurulan fiber optik kablo hattı (TURCYOS I) üzerinden sağlanıyordu. Gazimağusa-Hatay arasında çekilen yeni denizaltı fiber optik hattı ile KKTC’nin yeni nesil iletişim hizmetlerine hızla erişmesi sağlanacak. Ayrıca artan ses, internet ve data trafiği de Türk Telekom fiber altyapısı üzerinden karşılanacak. TURCYOS II olarak isimlendirilen yeni fiber optik hat aynı zamanda, Güney ve Güneydoğu illerinin ihtiyaç duyduğu alternatif güzergâhı oluşturacak ve üzerine eklenecek dağıtım ünitesi ile Doğu Akdeniz’e sahili olan ülkelerle bağlantı sağlayacak.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Türk Telekom Grup CEO’su Hakam Kanafani, “Türk Telekom Grubu olarak Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında bir teknoloji köprüsü olmaktan ve KKTC’de yeni nesil teknolojilerin daha yüksek hızlarda kullanımının önünü açmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu proje, akıllı büyüme stratejimiz ve bölgede iletişim merkezi olma vizyonumuz çerçevesinde attığımız önemli adımlardan biridir” dedi.
Türk Telekom CEO’su K. Gökhan Bozkurt da, yaptığı konuşmada yapılan yatırımlara dikkat çekti. ‘Dünyayı konuşturan Türk’ olma hedefiyle hizmetlerini ve yatırımlarını ülke sınırlarının dışına taşıdıkları belirten Bozkurt, doğu ile batı arasında bir iletişim köprüsü olmak ve Türkiye’yi bölgenin yeni iletişim merkezi haline getirmek için altyapı yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini söyledi. Bozkurt, şöyle konuştu:
Bugün açılışını yaptığımız yeni karasal ve denizaltı fiber optik hattı, uluslararası ses ve veri taşımacılığı alanında attığımız önemli adımlar arasında yer alıyor. Bu teknoloji köprüsü ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yeni nesil iletişim hizmetlerine hızla erişmesi sağlanacak.  Dünyayı konuşturan Türk olarak bölgemize ve ülkemize değer katmaya devam edeceğiz.”
Türk Telekom, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni denizaltı ve karasal fiber iletişim köprüsüyle birbirine bağlıyor. Yeni fiber optik hat, KKTC’nin artan ses, internet ve veri trafiğini karşılarken aynı zamanda yeni iletişim teknolojilerinin de önünü açıyor.

Karasal ve denizaltı fiber optik hattının açılışı için KKTC’de düzenlenen törene, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı İrsen Küçük, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, Türk Telekom Grup CEO’su Hakam Kanafani ve Türk Telekom CEO’su K. Gökhan Bozkurt katıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bugüne kadar iletişim faaliyetleri, Mersin-Girne arasında 1994 yılında kurulan fiber optik kablo hattı (TURCYOS I) üzerinden sağlanıyordu. Gazimağusa-Hatay arasında çekilen yeni denizaltı fiber optik hattı ile KKTC’nin yeni nesil iletişim hizmetlerine hızla erişmesi sağlanacak. TURCYOS II olarak isimlendirilen yeni fiber optik hat aynı zamanda, Güney ve Güneydoğu illerinin ihtiyaç duyduğu alternatif güzergâhı oluşturacak ve üzerine eklenecek dağıtım ünitesi ile Doğu Akdeniz’e sahili olan ülkelerle bağlantı sağlayacak.

:: Kıbrıs ile Türkiye arasının fiber ile bağlanmasını nasıl yorumluyorsunuz?