Apple, Google ve Microsoft gibi teknoloji şirketleri, içlerinde neredeyse devletler kadar sır barındırıyor. Gizli projeler, geliştirilen teknolojiler ve ticaret sırları bu şirketlerin aşılması neredeyse imkansız güvenlik duvarlarının arkasında muhafaza ediliyor. Ancak her yerde olduğu gibi bu kurumlar da genellikle dışarıdan gelen saldırılara hazırlıklı oluyor. İçeriden sızıntılara karşı ise zayıf kalıyor.

Geçtiğimiz ay benzer bir durum Apple‘ın başına geldi. Simon Lancaster isimli eski bir çalışanına dava açan şirket, Lancaster’ı şirketteki pozisyonunu kullanarak hassas bilgileri basına sızdırmakla suçladı.

Microsoft, Apple davasında tarafını seçti

Microsoft, Apple davasında tarafını seçti

Geçtiğimiz yıl uygulama satın alma komisyonu konusunda anlaşmaya varamayan Epic Games ile Apple arasında dava süreci başlamıştı. Microsoft bu konudaki tarafını seçti.

Eski Apple çalışanı; Muhabirle görüşmemin Apple ile ilgisi yoktu.

Bugün California’da hakim karşısına çıkan Lancaster, casusluk ve şirket bilgilerini basına sızdırılmasıyla ilgili suçlamaları reddetti. Bir teknoloji muhabiriyle görüştüğünü kabul eden eski Apple çalışanı, Şirketin dava açmasına neden olacak bir konu konuşmadıklarını belirtti.

Apple

Muhabirle sadece Apple ürünleri, çalışma ortamı ve tedarik zinciri müdürlerindeki yozlaşmadan konuştuklarını söyledi. Söz konusu basın mensubuyla 2018 yılında mesajlaştıklarını ve 2019 yılında da görüştüğünü belirten Lancaster, bu görüşmelerin sosyal etkinlikler olduğunu ve görüşmenin Apple ile ilgisi olmadığını iddia etti.

İşteki son günü olan 1 Kasım 2019 tarihinde şirket bilgisayarına girdiğini de kabul eden Lancaster, bunu iddia edildiği gibi hassas bilgileri indirmek için değil, mesai arkadaşlarına son bir ve e-postası atmak için yaptığını söyledi.

Mahkeme henüz casusluk davasıyla ilgili bir karar vermedi. Ancak Lancaster’in savunmasının kulağa pek de etkileyici gelmediğini düşünürsek, Apple’ın kazanmasını beklemek çok da yanlış olmaz.