Bilim insanları, Sars-CoV-2 salgınıyla beraber çeşitli COVID-19 test çalışmaları yapıyor. Mevcut testler bir yana bilim camiası daima daha iyisini geliştirmeye odaklı. Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden (KAUST) bir grup bilim insanı hızlı ve güvenilir koronavirüs testi geliştirdi. Test, 15 dakikadan kısa bir sürede son derece doğru sonuçlar gösterdi.

Bir sonraki COVID-19 testinizi köpekler yapabilir

Bir sonraki COVID-19 testinizi köpekler yapabilir

Köpeklerin COVID-19 enfeksiyonlarını tespit etmek için eğitilebileceğine dair kanıtlar arttıkça, şirketler ve ülkeler köpekleri kullanıyor.

COVID-19 testi yüksek doğruluk oranı gösteriyor

KAUST bilim insanlarının geliştirdiği test eczanelerde satılan hızlı antijen testleri gibi işlemekte. Ancak antijen testlerinin yanlış sonuç verme olasılığından çok daha iyi. Bu yeni test, neredeyse hatasız sonuç veriyor.

Hızlı COVID-19 testi.

Yeni COVID-19 testi kan veya tükürük örneğiyle hastalığı tespit ediyor. Üstelik PCR testlerindeki gibi teşhis için laboratuvara ihtiyaç duymuyor.

Çalışma ekibinde araştırmacılar Şahika İnal ve Anıl Köklü de yer aldı. COVID-19 salgınını kontrol altına almaya yardımcı olmak için tezgah üstü, taşınabilir bir cihaz geliştirmeyi umuyorlar.

İnal, “Bu biyosensör teknolojisi, diğer patojenleri tespit etmek için uyarlanabilir. Bu nedenle, pandemileri kontrol etmede büyük bir etkiye sahip olacaktır.” şeklinde konuştu.

Mevcut test paradigmaları genellikle iki gruba ayrılır. Birincisi, yavaş ve iz moleküler sinyallerin enzimatik amplifikasyonunu içeren genetik yollarla viral RNA’yı tespit eder. Diğeri ise viral proteinleri (antijenler) hızlı ancak yüksek olmayan doğruluk oranıyla belirler.

KAUST araştırmacılarının tekniği, protein saptama hızını genetik testlerin kesinliği ile birleştiriyor. Araştırmacılar, bir örnekte yalnızca tek bir virüs parçacığı olsa bile, COVID-19 testinin onu algılayacağını söyledi.

Standart genetik testlere kıyasla hız, çok yönlülük ve performans açısından test ön plana çıktı. Çalışmayı, Nature Biomedical Engineering‘te yayımladılar.