AMD markası denince aklıma ilk olarak Athlon zamanındaki performansı geliyor. O zamanlar AMD, düşük saat hızıyla Intel’i yakalayarak rakibi için zorlu bir engel haline geliyordu. Rekabet son noktadaydı. Şu an GPU üreticileri nasıl sürekli olarak atak halinde iseler, o zaman da AMD – Intel kapışması aynı durumdaydı.
Nereden Nereye…
Kişisel bilgisayarlarımızın kalbi çift çekirdekli atmaya başladığı günlerde Intel D serisi ile AMD’nin rekabeti devam ediyordu. Core serisi gelene kadar… Core serisi ile bir anda yol kateden Intel’in karşısında AMD cevap veremedi ve hedef kitlesini değiştirmek durumunda kaldı. AMD artık her katmana değil, giriş ve orta seviye kullanıcılarına hitap ediyordu.
{pagebreak::Teknik Ayrıntılar}
A Serisi Fusion’lara Geçiş
Phenom ve Phenom II ile fanlarını heyecanlandıran AMD, fiyat / performans açısından iyi işler çıkarıyor olsa da, üst seviyede yine yetersiz kaldı. Firmanın yeni ürünü A6 3650 APU’su ise giriş seviyesi fiyatı ile orta seviye performans vaat eden bir ürün. İçerdiği 4 çekirdek ile, bulunduğu fiyat segmentine yüksek performans vaat eden APU, 32 nanometre üretim teknolojisiyle hazırlanmış.
2600 MHz hızında çalışan işlemci, 1866 MHz’e kadarki DDR3 bellekleri destekliyor. APU’nun L2 önbelleği ise 4 MB boyutunda. İçerisinde aynı zamanda HD6530D modelli bir grafik işlemcisi yer alıyor. 443 MHz hızında çalışan bu GPU, 320 shader ile kullanıcılarına iyi bir performans vaat ediyor.
{pagebreak::Test Sistemi}
Anakart: Gigabyte GA-A75M-UD2H
Bellek: 2 x 2 GB Team Xtreem DDR3
Ekran Kartı: Radeon HD 5770
Sabit Disk: Seagate Barracuda 1.5 TB
Güç Kaynağı: Cooler Master 1000 Watt
Optik Sürücü: LG DVD Writer
{pagebreak::Cinebench R10}
{GRAPH::1267}
{GRAPH::1269}
{pagebreak::Testler}
{GRAPH::1270}
{GRAPH::1273}
{GRAPH::1276}
{pagebreak::7zip}
{GRAPH::1271}
{GRAPH::1272}
{pagebreak::3DMark Vantage}
{GRAPH::1274}
{GRAPH::1275}
{pagebreak::Sonuç}
Sonuçlara Göz Atacak Olursak…
AMD’nin yeni seri APU’ları, giriş-orta seviyeye yeni bir soluk getirecek gibi. Tek çekirdeğin kullanıldığı işlemlerde hala Intel’in gerisinde kalıyor olsa da AMD bu açığı çekirdek sayısıyla çözmüş. Şu duruma baktığımızda çok çekirdeğin efektif olarak kullanılabildiği işlemlerde, bu segmentte AMD’nin daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
AMD Geri mi Dönüyor?
Görünüşe bakılırsa, evet. AMD fanatiklerinin beklediği maksimum performans belki de bu seri ile sağlanamayacak ama görünen o ki, mantıklı çözümlerde bir hayli başarılı olacak. Kullanıcıların bilgisayar alırken AMD’yi de düşünmeleri, uzunca bir süreden sonra yeniden sağlanmış olacak. İşlemcinin yurt içi fiyatının KDV dahil 250 lira seviyesinde dolandığını da belirtmeden geçmemek gerek.
:: AMD’deki bu gelişmeler sizi de heyecanlandırdı mı?
Test için teşekkürler ama ruşencim şu avatarını değiştir yakışıklı adamsın.
avatar değişsin artık
avatarı değiştiiirr
avatar değişmezse kafama sıkacam o derece artık limitindeyim
test için teşekkürler.
A8 3650 testlerin çoğunda phenom II 965 e geçilmiş. her ne kadar 4 çekirdek olsada önceki nesil kadar kuvvetli değil.
avatarını komple sil bence 🙂
AMD A6 3650 şu an için alınacak ve 250 lira verilecek işlemci değil ne zaman core i5i geçti o zaman düşünülebilir.
arkadaslar bu testte benım anladıgım su dogrumudur sızcede
AMD nın yıne en ıyı ışlemcısı 1100T dogru mu i7 lere yakın performans ı yıne o yakalıyo dogru mudur ??
Bu işlemci de ayrıca 120tllik bir harici ekran kartına denk dahili grafik birimi olduğunu unutmayalım.O yüzden çok kullanışlı bir işlemci.