Bir döneme damga vuran fenomen uygulama Vine ile başlayan kısa video paylaşma akımı TikTok ile devam ediyor. 15 saniyelik videolar ile sosyal medyaya damga vuran ve uzun süre konuşulacak akımları ortaya çıkaran TikTok, son dönemin en başarılı sosyal medya platformlarının başında geliyor.

Uygulama kısa süre içinde tüm dünyada popüler hale gelerek Facebook, Youtube, Instagram gibi platformlara rakip olmuş, aylık aktif 800 milyonun üzerindeki devasa kullanıcı sayısı ile de adından söz ettirmişti. Peki yakaladığı başarılar ile rakiplerine gözdağı veren TikTok platformunun kurucusu kimdir? İşte TikTok’un kuruluş hikayesi detaylı bir şekilde yazımızda.

TikTok’un piyasa değeri ne kadar?

TikTok’un piyasa değeri ne kadar?

Son dönemin en popüler sosyal medya uygulamalarından biri olan TikTok piyasa değeri ne kadar? Yazımızda açıkladık.

TikTok kurucusu kimdir?

Kısa süreli video oluşturma, paylaşma ve canlı yayın konsepti ile adını tüm dünyaya duyuran bu uygulamanın aslında ilginç bir kuruluş hikayesi var. Sosyal medyada fırtınalar estiren bu platform 2016 yılında ByteDance şirketi tarafından piyasaya çıktı. ByteDance şirketinin kurucusu ise Çinli internet girişimcisi Zhang Yiming‘tir. Girişimci aynı zamanda bu şirkette CEO‘luk görevini de yerine getiriyor.

1983 yılında dünyaya gelen Zhang Yiming, TikTok platformunun popüler hale gelmesinin baş aktörlerinden biri. Girişimcinin ByteDance şirketini kurmasının ardından Toutiao, TikTok, Flipchat, Vigo ve BuzzVideo gibi geniş kitlelere ulaşan başarılı projeler ortaya çıktı. Kişisel servetinin 44,5 milyar dolar olduğu belirtilen Zhang Yiming, daha önce açıklandığı üzere 2021 yılının sonlarına doğru ByteDance şirketindeki CEO’luk görevinden ayrılacak.

TikTok’un arkasındaki ByteDance hakkında tüm detaylar

Pekin merkezli bir internet teknoloji şirketi olan ByteDance, 2012 yılında Zhang Yiming tarafından hayata geçti. Bünyesinde barındırdığı uygulamalar ile Çin’in en büyük şirketleri arasında yer alan ByteDance, 2018 yılı itibariyle tüm içerik platformlarında günlük 800 milyondan fazla aktif kullanıcıya ulaşmayı başardı.

ByteDance, geliştirdiği uygulamaların popülerliğini artırmasının ardından yatırımcıların odak noktası haline geldi. Bu sayede şirket 2021 yılı itibariyle piyasa değerini 250 milyar doların üzerine çıkararak Coca Cola gibi dev şirketleri bile geride bırakmayı başardı.

tiktok kurucusu, bytedance

Kısa sürede devasa bir büyüme yakalayan TikTok, aslında ByteDance şirketinin yaptığı bir dizi doğru hamlenin başarılı bir sonucu. Bir döneme damga vuran Vine uygulamasının 2017 yılında kapanma kararı almasının ardından kullanıcılar tarafında kısa süreli video konseptine karşı bir şüphe ve boşluk oluşmuştu. O dönem Vine’a en yakın platformlardan biri olarak gösterilen adını yavaş yavaş duymaya başladığımız TikTok, bu boşluğu dolduracak bir uygulama olarak karşımıza çıkıyordu.

TikTok aslında 2016 yılının Eylül ayında ByteDance tarafından Çin’de Douyin adı altında piyasaya çıktı. Şirket daha sonra uygulamanın adını uluslararası pazara uygun olması amacıyla 2017 yılının sonlarına doğru TikTok olarak değiştirdi. Bu da meşhur TikTok uygulaması için büyük bir başlangıç oldu.

TikTok, ilk başlarda geniş kitlelere hitap edemiyordu. Bunun nedeni ise 2014 yılında piyasaya sürülen Musical.ly uygulamasıydı. Bu platform o dönem ciddi başarılara imza atarak TikTok gibi uygulamaların doğmasına neden olmuştu. Bu nedenle Musical.ly, TikTok’un atası olarak kabul ediliyor. İşte tam da bu noktada TikTok’un sahibi ByteDance can alıcı bir hamle yaparak Musical.ly uygulamasını 800 milyon dolar karşılığında satın aldı.

TikTok ve Musical.ly uygulamaları birleşiyor

ABD’de büyük bir başarıya ulaşmış ilk Çin destekli uygulama olan Musical.ly‘i satın aldıktan sonra açıklamalarda bulunan TikTok ve ByteDance kurucusu Yiming Zhang, “Musical.ly ile Bytedance’ın Çin’deki ve Asya’daki geniş kullanıcı altyapısını birleştirerek içerik üreticilerimizin ve markalarımızın yeni piyasalara açılması için önemli bir küresel platform oluşturacağız. ” dedi.

tiktok kurucusu, bytedance

CEO’nun yapmayı planladığı her şey başarılı bir şekilde gerçekleşti. Aynı zamanda Musically uygulamasının ABD’deki genç kullanıcı tabanından da yararlanmak isteyen ByteDance, 2 Ağustos 2018 tarihinde daha büyük ve küresel bir video topluluğu oluşturmak için Musical.ly‘de var olan tüm mevcut hesaplar ve verileri, TikTok uygulamasına aktararak büyük hamlesini yaptı.

Bu iki uygulamanın birleşmesi ile başarı hızlı bir şekilde geldi. Sosyal medyaya damga vuran akımlar, dans videoları ve daha nice eğlence odaklı içerikleri ile TikTok, hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayıldı. Pandemi döneminin de araya girmesi ile kullanıcı sayısını katlayan uygulamanın aylık 800 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı olduğu belirtiliyor. Diğer yandan gelen verilere göre TikTok, 2021 yılının sonlarına doğru aylık 1 milyar aktif kullanıcıya ulaşacak.