Yedi kıta, dört okyanus olduğunu biliyoruz ama artık Güney su kütlesi de buna dahil. Birçok bilim insanı artık dünyanın beş su kütlesine sahip olduğunda hemfikir. İnsanlar bunu seve seve kabul edecekler mi yoksa Plüton’un 2006’da gezegenden cüce gezegene düşürülmesi gibi bir tepki mi olacak? Bunu henüz bilemiyoruz.
Bilim insanları Güney Okyanusu resmen tanıyacak
Bilim kuruluşu National Geographic Society, gezegenimizde beş okyanus olduğunu kabul etti. Antarktika’yı çevreleyen buzlu Güney su kütlesini gezegenimizin beşinci okyanusu olarak tanıyacaklar. Topluluk, yapacağı haritalarda Arktik, Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarına resmen dahi edecek.
Kararı, 8 Haziran’daki Dünya Okyanuslar Günü‘nün ardından aldılar. Bilim insanları, kaşifler ve coğrafyacılar uzun süredir bu kararı bekliyordu.
Bilim insanları Antarktika çevresindeki suların benzersiz olduğunu söyledi. Topluluk, “Güney su kütlesi Pasifik, Atlantik ve Hint okyanuslarının uzantıları olarak düşünülemez.” dedi. National Geographic, Antarktika’yı çevreleyen hızlı akıntının oradaki suları farklı tuttuğuna ve kendi başına bir okyanus olarak kabul edilmeye değer olduğuna karar verdiğini açıkladı.
National Geographic dergisi, çevreleyen kıtalardan ziyade akıntısıyla tanımlanan tek okyanus olduğunu ekledi. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na (WWF) göre, tüm Antarktika kıtasını çevreleyen söz konusu su kütlesi, Antarktika ve Güney Amerika’nın yaklaşık 30 milyon yıl önce ayrılmasıyla oluşan dünyanın en genç okyanusu.
Eşsiz deniz canlıları, penguenler, foklar, balinalar ve albatroslar dahil zengin bitki ve hayvan yaşamını barındırıyor.