Tüm dünyada etkisini gösteren çip tedariği sıkıntısı nedeniyle zor günler yaşanıyor. Bu nedenle AB ve ABD, güçlerini birleştirme kararı aldı.
Ticaret ve Teknoloji Konseyi (TTC), Avrupa Komiseri Margrethe Vestager ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşmelerin ardından resmi olarak açıklandı. İki büyük güç arasındaki ittifakın kilit noktalarında biri, Avrupa ve Amerika’da daha fazla bilgisayar çipi üretmek olacak.
Çip tedariği anlaşmasının bir hedefi de Çin
İttifak ayrıca, yapay zeka gibi yeni teknolojiler için ortak standartların da belirlenmesinde öncü olmayı hedefliyor. Zira her iki taraf da Çin‘in bir teknoloji süper gücü olarak devam eden mevcut yükselişinden derin endişeler duyuyor.
Zirvede yapılan açıklamada, yarı iletkenlerde küresel tedarik zincirlerinin yeniden dengelenmesi konusunda bir ABD–AB ortaklığı kurma taahhüdünden de bahsedildi. Öte yandan TTC, belli başlı konular üzerinde çalışma grupları kurulmasını da sağlayacak. Bu gruplar arasında ise:
Yapay zeka, nesnelerin interneti, iklim, yeşil teknoloji, bilgi ve iletişim teknolojisi güvenliği gibi ögeler masaya yatırılacak. Gruplar, işbirliği ve standartlara bakmanın yanı sıra, güvenliği ve insan haklarını tehdit eden teknolojinin kötüye kullanımı konusuna da değinebilecek.
Geçtiğimiz ay, IBM‘in Başkanı Jim Whitehurst, kıtlığın iki yıl daha sürebileceğini söyleyerek endişeleri artırmıştı. AB, küresel çip üretimini pazarındaki payını yüzde 10‘dan yüzde 20‘ye ayırmak istiyor. Birlik bu çaba doğrultusunda 150 milyar dolarlık yatırım yapacağının sözünü verdi. ABD de yerli çip üretimi için 52 milyar doları gözden çıkarmış durumda.