Microsoft’un 24 Haziran’da düzenlediği etkinlikte Windows 11 ile tanıştık. Yeni özellikler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra en çok merak ettiğimiz konulardan biri sistem gereksinimleri oluyor. Sizlerle paylaştığımız Windows 11 sistem gereksinimleri, TPM 2.0 çipini zorunlu kılıyordu. Peki bu çip nedir ve neden olmazsa olmaz? Sizlere özetledik.

Windows 11 sistem gereksinimleri açıklandı

Windows 11 sistem gereksinimleri açıklandı

Bu ayın başlarından beri merakla beklenen Windows 11 için gün geldi çattı. Düzenlenen tanıtımın ardından Windows 11 sistem gereksinimleri açıklandı.

TPM nedir?

İngilizce bir kısaltma olan “TPM”‘nin açılımı “Trusted Platform Module“, yani Türkçesiyle “Güvenilir Platform Modülü”‘dür. Donanım güvence altına almak için tasarlanan bu mikrodenetleyici, entegre şifrelenmiş haberleşme yolunu kullanır. TPM 2.0 modülü anakartta mevcutsa donanımlar şifrelenmiş bir yazılımsal korunma altına alınır.

windows 11 tpm 2.0
TPM 2.0 desteklenmiyor hatası

Uluslararası bir standart olan TPM gittikçe yaygınlaşsa da hala bazı anakartlarda olmayabiliyor. Eğer cihazınız bu çipe sahip değilse Windows 11 çalıştıramazsınız.

Windows 11 neden bu çipi zorunlu kılıyor?

Sızdırılan ISO dosyası bile TPM 2.0 olmadan kuruluma izin vermiyordu. Resmi tanıtım gününde paylaşılan sistem gereksinimleri de bu çipi gerektiriyor. Bu çip, kullanıcı bilgileri dahil olmak üzere pek çok önemli veriyi şifreleyerek hafızasında tutar. Bu da daha güvenli bir kullanımın yolunu açmaktadır. TPM 2.0 mikrodenetleyicisi yeni anakartların çoğunda bulunsa da eski anakartlarda bulunmuyor.

windows 11
Windows 11

Eski anakartların destekliyor olabileceği TPM 1.2 de Windows 11 için küçük bir ihtimal yeterli olabilir. Eğer eski bir bilgisayarınız varsa muhtemelen bu çip, anakartınızda olmadığı için Windows 11’i yükleyemeyeceksiniz.

Windows topluluğunun büyük bir kısmı bu kararı saçma buluyor. Microsoft’un bu çipin gerekliliğiyle ilgili yeni bir açıklama yapıp yapmayacağını ise bilmiyoruz.