Hızlı ve yaygın sabit genişbant hizmetleri, internet teknolojilerinin gitgide yaygınlaşmaya başladığı günümüzde artık bir temel hak haline geldi. Fakat ne yazık ki internet hızı karşılaştırması gerçekleştiren pek çok küresel kaynağa göre ülkemiz bu konuda oldukça geride kalıyor.
Yapılan son araştırmalara göre Türkiye, sabit geniş bant hizmeti konusunda yapılan testlerde maalesef ilk 100’de yer alamadı. Speedtest.net’in Mayıs 2021 raporunda paylaştığı listede ülkemiz, 180 ülkenin arasından 102. sırada kendine yer buldu. Ancak yeni altyapı çalışmaları bu tabloyu değiştirecek.
Dünyanın en yavaş internetine sahip 10 ülke
En hızlı internet kadar en yavaş hıza sahip ülkeler de merak ediliyor. En kötü internete sahip 10 ülkeyi mercek altına aldık.
Dünyanın en yavaş internetine sahip 10 ülke
En hızlı internet kadar en yavaş hıza sahip ülkeler de merak ediliyor. En kötü internete sahip 10 ülkeyi mercek altına aldık.Ortak Altyapı Şirketi ile Türkiye’nin genişbant altyapı hızı ivme kazanacak
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, Türkiye’nin genişbant altyapısında gerilerde kalmasını ülkemizdeki fiber yaygınlığın düşük olmasına bağladı. Bunun çözümü için ise şu maddeleri sıraladı:
- Altyapıya erişim ve yatırımın önündeki engellerin kaldırılması,
- Altyapıda değil ürün ve servislerde rekabete odaklanılması,
- Bunu sağlamak için yapısal ayrışmaya gidilmesi,
- Bu çerçevede Ortak Altyapı Şirketi girişiminin hayata geçirilmesi.
Cumhurbaşkanı tarafından desteklenen Ortak Altyapı Şirketi girişimi ile Aksoy, ülkemizin internet hızı ve yaygınlığı açısından dünya sıralamasında önemli bir konuma ulaşacağına olan inancını paylaştı. Bu doğrultuda ortaklıkta bulunan şirketler, altyapı konusunda iş birliği içerisinde hareket edecekken; rekabet noktasını ise üstyapıya, yani ürün ve servislerine saklayacaklar.
İlk aşamada en az 15 milyon haneye fiber internetin ulaşmasını amaçlayan proje, dijital ekonomiyi büyüteceği gibi; bilgi, sağlık ve eğitim gibi alanlarda da adil erişime olanak tanıyacak. Tüm bunların yanı sıra KOBİ’lerin ve büyük işletmelerin verimliliklerinin artması ile beraber ülke ekonomisinin iyileştirilmesi amaçlanırken; ülkemize sermaye girişinin de artırılması planlanan hedefler doğrultusunda yer alıyor.
Dünyanın en hızlı ve en yavaş interneti hangi ülkelerde?
Sabit genişbant hızı bakımından dünyanın en hızlı interneti 250.35 Mbps oranı ile Singapur‘un elinde. Listenin ikinci sırasında 245.01 Mbps hızla Hong Kong yer alırken; Monako ise 224.05 Mbps ile üçüncü sıraya yerleşiyor. Öte yandan dünyanın en yavaş interneti unvanı 4.19 Mbps hızla Türkmenistan‘a ait.
Orta sıralarda yer alan Türkiye, 35.16 Mbps hızla 102. sırada bulunuyor. Listenin tamamına ulaşmak için şu bağlantıya tıklayarak raporu ayrıntılı inceleyebilirsiniz.
Geç bile kalındı,diğer ülkeler yerinde saymıyor sürekli yatırım yapıyorlar ve internet hızlarını arttırıyorlar biz ise maalesef çok gerilere düştük ve bu kabul edilemez bir olay.O kadar yapay zekaya,teknolojiye yatırım yapıldı,gelişmiş sihalar ürettik.Birkaç ülkeye siha sattık yurtdışında pek çok basın ve yayın da övgülerle bahsetti,daha yeni uydumuz devreye girdi ama internette gerileme çelişkili bir durum.Tamam ilk 10 a belki giremeyiz ama hiç olmazsa ilk 50 ye girmemiz lazım ve bunun için de net bir hedef konulması gerekiyor.Mesele sadece eğlence değil,interneti yoğun olarak büroda kullanan,evde çalışan,işlerini yetiştirebilmek için zamana karşı yarışan pek çok vatandaşımız var,içerik üreticilerimiz internet yavaşlığından oldukça olumsuz etkileniyorlar.Gerekirse bu duruma devletimizin el atması lazım.Böyle gelmiş böyle gider diye düşünmemek gerekiyor.Zararın neresinden dönsen kardır diye düşünmek lazım.
Unutmayalım ki geri kalmış,bilime,teknolojiye ve eğitime yeterince önem vermemiş,yatırım yapmamış toplumlar ya sömürgeleştiriliyorlar ya da asimile ediliyorlar.Yani bir anlamda yok oluyorlar.Kimliklerini,kültürlerini,toplumsal değerlerini,dinleri kaybediyorlar.Bu duruma düşmemek için eğitim,ulaşım,iletişim ve askeri yatırımlara devam etmek zorundayız.İnternetin de mutlaka hızlanması elzemdir.Bazı arkadaşlar şimdi önemli olan hız değil fiyatların da makul olması lazım diyecekler ancak şunu da unutmayalım ki bu işler aşama aşama gerçekleşir;önce yatırım yapılır,bir müddet sonra daha yüksek hızlar daha pahalı olarak tüketiciye sunulur.Bir zaman sonra daha fazla kullanıcı yüksek hızlı internet kullanacağından maliyet düşmeye ve internet ucuzlamaya başlar..
Eeee sonuç…?
Evet sonuç istiyoruz sonuç…Bu söylentileri çok duyduk…Ortaya konulan Plan Projelerin hayata geçirilmesini bekliyoruz…Boş laflara karnımız tok.
40 sene sonra sor bu soruyu 😄
Ancak müşteri hizmetleri arar kullanıcıdan ne kadar para alâ bilirim onun hesabını yaparlar
Yeni satın aldığım eve 9 ay önce altyapı başvurusu yaptım ne gelen var ne giden her ay bi kere de olsa telekoma uğrarım verdikleri cevapta aynı hep projeniz onaylandı sıraya konuldu diye ne bileyim inşaallah bir iki sene içinde bağlanırsa mutlu oluruz
Vodafone bu konuda söz söyliyecek en son şirket bana uşakta şehir merkezinde oturduğum evde 4.5g yi geçtim 3g bile veremedi neymiş kör noktalar varmış turkcelin 50 mb 4.5g hız verdiği yerde şehir merkezinde 3g yi bile veremeyen bir şirket gelmiş Internet hizmetiyle ilgili yorum yapıyor
Cok dogru turkiye alt yapısı cok kotu istanbul bağcılar 8 mbps aliyorum
Bende Bağcılardayım 80 mbit kullanıyorum
Turkiye alt yapisi cok kotu istanbul bağcılarda 8mbps aliyorum ki bana verilen 4 mbps bu kadar kötü alt yapida olmazki
Türkiyenin en az ortalama 300 Mbps hızlara ulaşması lazım
Kesinlikle
Salonuda mutfağa katalım mı. 300 mbps çok zor ancak 100 ve üzeri mbps çok iyi olur
Benim bir arkadaşım 6 7 ay önce Türk telekomu arayıp sorduğunda 2021 yılı sonuna kadar pendikte mahallemizin fiber altyapısının tamamlanması bekleniyor demişlerdi(Şu ana kadar daha çalışma falan başlamadı). Geçen gün BTK ya yazdığımda bana altyapı ile ilgili tahmini zaman iletilememektedir dediler
Ortak altyapı olacağını Cumhurbaşkanı mı söyledi? Ciddi misiniz?? Bilen biri lütfen beni cevaplasın eğer öyleyse…
2100 de anca olur.
vodafone gibi yatirim yapmayan firmanin ortak altyapi ile hazira konmasi 😀
Evet bazı yerlerde fiber altyapısı yok ihtiyaç var
Tamam tamam altyapi yatırımı yapilsin hizlansinsa Allah askina su upload hizlarini kotu gormeyin ya fiber teknolojisinden bahsediyoriz artık hala 3 5 mbit upload veriyorlar fiber teknolojisini adsl gibi gormemizi istiyorlar fakat oyle degil isteseler 100 e 100 simetrik hiz verebilirler ama nerde. Bu kafadan kurtulup internet kullanan herkeze verilebilecek en iyi hi verilmeli. Artik fiber eskisi gibi nadir bulunan bir teknoloji degil cogu yere döşendi. Hizlarla ilgili calisma yapilmali
Bİze çok bile.ha ha