Telekomünikasyonda 5G, yakın zamanda piyasaya sürülen beşinci nesil teknolojiyi ifade ediyor. Geniş bant hücresel ağlar için bu son teknoloji birçok yeniliği de beraberinde getirecek. Makineler, cihazlar ve hatta nesneler de dahil olmak üzere neredeyse her şeyi ve her insanı bağlamak için özel olarak oluşturulmuş yeni bir tür ağ sağlayacak.
Genel görüşe göre ise kablosuz İnternetimizin hızını artırmayı amaçlayan mevcut hücresel hizmetin bir yükseltmesi. Daha önce en yüksek 4G idi. Ancak bu yeni teknolojinin açıklaması bundan çok daha karmaşık.
Yeni teknolojinin en dikkat çeken özelliğini tanımlamak henüz zor. 2G ile kısa mesaj geldi, 3G iPhone’u getirdi ve 4G, Uber ve Facetime gibi hizmetleri etkinleştirdi. İş sektörüne gelirsek 5G’nin güvenlik özellikleri, hızı ve daha fazla cihaz için kapasitesi akıllı fabrikalar gibi ortamlarda faydalı olabilir. Peki, yeni yükseltmenin kullanılacağı bize göre en iyi 10 teknoloji ne? Sizler için yazdık…
IoT, güvenlik, bulut teknolojisi
Ağın gecikme süresi ve bant genişliği iyileştirmeleri nedeniyle IoT, 5G’den faydalanacak. Özellikle hücresel bağlantı ve çiftçilik bunların arasında. Ek olarak, 5G yıldırım hızında, düşük gecikmeli teknoloji gerektiren bağlantılı arabalar gibi, yeni ve gelişen kullanım senaryolarını ve uygulamalarını ilk kez gerçeğe dönüştürebilir. IoT cihazlarının 2025 yılına kadar küresel verilerin yarısından fazlasını üretmesi öngörülüyor. Yani bu verilerin iletilmesi ve kullanılması, 4G’den bin kat daha büyük olan 5G kablosuz kapasitesini gerektirecek.
5G’yle uyumlu uygulamaların artması güvenlik ihtiyacını daha da kritik hale getirecek. Bununla birlikte, öncekilerden farklı olarak yeni teknoloji, ağırlıklı olarak yazılım tabanlı bir ağdan oluşuyor. Bu nedenle 5G’yi güvence altına almak için farklı bir çaba gerekiyor. Akıllı şehir uygulamaları ve IoT gibi 5G’yle çalışacak uygulamalar, bağlantıları ve ağa katılan yeni cihazları kilitlemek için ekstra güvenlik katmanları gerektirecek.
Bulutlaştırma, ağ operatörlerinin yeni ve gelişmiş hizmetler başlatmasını ve bir bulut bilişim şirketinin çok yönlülüğü ve ölçeklenebilirliği ile pazar taleplerini karşılamasını sağlayan bir teknolojidir. Bir diğer ifadeyle ağ bulutlaştırması, bir iletişim ağını esnek, daha çevik ve ölçeklenebilir hale getirmek için bulut platformlarını, sanallaştırma yeteneklerini ve teknolojilerini genişletme sistemidir.
Sayısız bağlı düğümden ağ trafiğini ve gelecek bilgi işlem yoğun 5G teknolojileri ve uygulamaları akışını yönlendirmek için ağların dönüşmesi gerekiyor. Daha düşük gecikme süresi, daha yüksek hız ve daha fazla kapasite sağlamaları lazım. Bulutlaştırma, 5G’nin 10 kat daha az gecikme süresi, 100 kat daha hızlı temposu ve bin kat daha fazla kapasitesi için hazır! Devrim niteliğindeki iş verimlilikleri, müşteri deneyimleri, ürün ve hizmetler için yeni teknoloji geliyor.
Yapay zeka, genişbant, ulaştırma için 5G teknolojisi
Yapay zeka (AI), mantık ve öğrenme gibi insan benzeri yetenekleri taklit etmek için tasarlanmış geniş bir bilgisayar bilimleri kümesidir. Genelleştirilmiş zekaya doğru ilerlemek için pekiştirmeli öğrenme ve derin öğrenme gibi çeşitli teknikler kullanır.
Tahminler yapay zekanın 2025 yılına kadar 5 kattan fazla büyüyeceğini ortaya koyuyor. 5G ağları, AI’nın yayılmasını kolaylaştıracak. Böylece istihbaratı her yere dağıtacak artan veri hacimlerini toplamak ve işlemek için gereken ölçeklenebilir bant genişliğini ve uzaktan bilgi işlem gücünü kullanıma sunacak.
Bu teknolojinin yeniden tanımlayacağı bir diğer öne çıkan sektör, ticari ve konut genişbant İnternet hizmetleri. Özellikle son mil bağlantısı ve eski kablo/fiber İnternet operatörleri ile ilgili güçlüklerin yaşandığı yetersiz hizmet alanlarında umut veriyor. Yeni teknoloji, WiFi gereksinimi olmadan veya WiFi-6 ile işbirliği içinde ve her zaman bağlı olmadan, evinizde veya ofisinizde çoklu gigabit İnternet hizmetlerine ve kablosuz gigabit’e olanak tanıyacak. Yeni teknolojinin sabit kablosuz erişimi oldukça yenilikçi bir özellik.
Dünya çapında ulaşım teknolojisi sürekli olarak gelişiyor. Yenilikler, hızı artırmaya ve kazaları azaltmaya yardımcı olabilir. Güney Afrika gibi trafik kazalarının yüksek olduğu ülkeler 5G teknolojisi kullanarak fayda sağlayacak. Ayrıca ulaşımda 5G, araç sensörleri aracılığıyla gerçek zamanlı veri toplama ve analize olanak sağlayacağı için birçok yönden faydalı olacak. İlerlemenin bir sonraki adımı ise toplu taşıma sektöründe inanılmaz derecede dönüştürücü bir yenilik. Kendi kendini süren arabaların piyasaya sürülmesi gibi.
Yeni teknoloji makineler arası iletişimi de büyütecek. Böylece olası insan hatalarında azalmaya ve otomatikleştirilmiş süreçlerde artışa olanak tanıyacak.
Yeni teknolojiden en çok enerji sektörü faydalanacak
Ericsson‘ın sunduğu bir rapor, 5G pazarının 2026 yılına kadar 1,23 trilyon dolar değerinde olduğunu belirtti. Bu pazardaki en yüksek payı yüzde 20 ile enerji hizmetlerine atfettiler. Enerji sektörü, birçok zorluk ve fırsatla karşı karşıya kalan çok dinamik bir sektördür. Ancak 5G, etkinleştirilmiş hizmetler ve uygulamalarla enerji sorunlarının çoğunu çözecek.
5G teknolojisi, ağları kontrol etmek ve korumak için makine tipi iletişimi (MTC) destekleyerek kritik bir bağlantı işlevi görecek. Enerji sektörü, her biri kendine özgü iletişim talepleri olan akıllı sayaçların sayısında artış yaşarken, yalnızca yüksek kapasiteli ve yüksek bant genişliğine sahip altyapı bunları yeterince destekleyebilir.
Ayrıca elektrikli araçların ana akım haline gelmesiyle bu sektördeki büyüme devam edecek. Örneğin, Volvo 2019’da tamamen elektriğe geçiş yaptı ve yalnızca içten yanmalı motorlu otomobil üretiminin sona erdiğini duyurdu. Yakında mahallenizdeki elektrikli araçlar için tasarlanmış şarj noktalarındaki büyümeyi göz önünde bulundurabilirsiniz.